Ogórki małosolne to polski superfood. Kiszenie sprawia, że stają się probiotyczną bombą, a to przekłada się na większą odporność oraz lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego. Wykorzystaj końcówkę lata na kiszenie ogórków!
Ogórki małosolne – przepis na domowy probiotyk

Cennych źródłem probiotyków oraz składników odżywczych są kiszonki, które świetnie zastępują świeże warzywa i owoce w sezonie jesienno-zimowym. Warto poświęcić trochę czasu, by małym kosztem zyskać więcej odporności.
Czytaj również: Naturalne probiotyki, czyli moc kiszonek i mleka fermentowanego
Ogórki małosolne –zalewa, składniki i przygotowanie
- 1 kg ogórków,
- 4 gałązki kopru,
- kilka ząbków czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- kilka liści porzeczki lub wiśni (ogórki będą chrupkie i twarde),
- 1 i 1/2 litra wody,
- sól kamienna do przetworów.
Najpierw dokładnie umyjmy ogórki. Następnie należy przygotować roztwór z soli do zalania ogórków − na 1,5 l wody 3 łyżki soli − zagotować do rozpuszczenia soli i wystudzić. Na dnie szklanego lub glinianego słoja ułóżmy część kopru i pozostałych przypraw. Następnie trzeba włożyć dość ciasno ogórki i pozostały czosnek. Całość należy zalać wystudzoną zalewą i odstawić w zacienione miejsce. Pamiętajmy, by kiszonka była w całości pokryta zalewą. Jeśli dostanie się do niej powietrze, może spowodować rozwój pleśni. Małosolne ogórki będą gotowe już po 24 godzinach!
>> Domowy chleb na zakwasie – to wcale nie takie trudne!
Ogórki małosolne – właściwości
W procesie kiszenia ogórków ogromny udział mają bakterie kwasu mlekowego, czyli Lactobacillus. Przetwarzają zawarty w warzywach cukier w kwas mlekowy, dzięki czemu zabezpieczają kiszonki przed gniciem i przedłużają żywotność jedzenia. Dzięki tym bakteriom ogórki nie psują się, a my zyskujemy pyszny, domowy probiotyk. Ogórki małosolne, jak i inne kiszonki, dobrze wpłyną na florę bakteryjną jelit, a tym samym:
- trawienie będzie szybsze,
- zaparcia znikną,
- antybiotyki nie zrobią takiego spustoszenia w jelitach.
Ponadto spożywanie ogórków małosolnych zmobilizuje układ odpornościowy do zwalczania wirusów, biegunek oraz alergii pokarmowych. A na dodatek ukiszone ogórki są lekkostrawne i niskokaloryczne dzięki zmniejszonej zawartości cukru.
Czytaj także: Zupa na katar. Jak skutecznie ustrzec się przed infekcjami?





