• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Ogórki małosolne – przepis na domowy probiotyk

Ogórki małosolne to polski superfood. Kiszenie sprawia, że stają się probiotyczną bombą, a to przekłada się na większą odporność oraz lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego. Wykorzystaj końcówkę lata na kiszenie ogórków!

Ogórki małosolne w słoju

Cennych źródłem probiotyków oraz składników odżywczych są kiszonki, które świetnie zastępują świeże warzywa i owoce w sezonie jesienno-zimowym. Warto poświęcić trochę czasu, by małym kosztem zyskać więcej odporności.

Czytaj również: Naturalne probiotyki, czyli moc kiszonek i mleka fermentowanego

Ogórki małosolne –zalewa, składniki i przygotowanie

  • 1 kg ogórków,
  • 4 gałązki kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka liści porzeczki lub wiśni (ogórki będą chrupkie i twarde),
  • 1 i 1/2 litra wody,
  • sól kamienna do przetworów.

Najpierw dokładnie umyjmy ogórki. Następnie należy przygotować roztwór z soli do zalania ogórków − na 1,5 l wody 3 łyżki soli − zagotować do rozpuszczenia soli i wystudzić. Na dnie szklanego lub glinianego słoja ułóżmy część kopru i pozostałych przypraw. Następnie trzeba włożyć dość ciasno ogórki i pozostały czosnek. Całość należy zalać wystudzoną zalewą i odstawić w zacienione miejsce. Pamiętajmy, by kiszonka była w całości pokryta zalewą. Jeśli dostanie się do niej powietrze, może spowodować rozwój pleśni. Małosolne ogórki będą gotowe już po 24 godzinach!

>> Domowy chleb na zakwasie – to wcale nie takie trudne!

Ogórki małosolne – właściwości

W procesie kiszenia ogórków ogromny udział mają bakterie kwasu mlekowego, czyli Lactobacillus. Przetwarzają zawarty w warzywach cukier w kwas mlekowy, dzięki czemu zabezpieczają kiszonki przed gniciem i przedłużają żywotność jedzenia. Dzięki tym bakteriom ogórki nie psują się, a my zyskujemy pyszny, domowy probiotyk. Ogórki małosolne, jak i inne kiszonki, dobrze wpłyną na florę bakteryjną jelit, a tym samym:

  • trawienie będzie szybsze,
  • zaparcia znikną,
  • antybiotyki nie zrobią takiego spustoszenia w jelitach.

Ponadto spożywanie ogórków małosolnych zmobilizuje układ odpornościowy do zwalczania wirusów, biegunek oraz alergii pokarmowych. A na dodatek ukiszone ogórki są lekkostrawne i niskokaloryczne dzięki zmniejszonej zawartości cukru.

 

Czytaj także: Zupa na katar. Jak skutecznie ustrzec się przed infekcjami?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Probiotyki na jelita – wybierz probiotyki na florę bakteryjną jelit

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 6.07.2018

Probiotyki to pożyteczne szczepy drobnoustrojów, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Poznaj najlepsze probiotyki na jelita, które przydadzą się po antybiotykoterapii lub przy zespole jelita drażliwego.

Czytaj więcej

Probiotyki na otyłość? Czy dobroczynne bakterie jelitowe mogą sprzyjać odchudzaniu?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.06.2018

Choć bezpośredni związek między florą bakteryjną jelit a otyłością nie został stwierdzony, badania pokazują, że stosowanie probiotyków pozytywnie wpływa na pracę jelit, co może skutkować uregulowaniem masy ciała.

Czytaj więcej

Kiedy probiotyki mogą zaszkodzić?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.06.2018

Przyjmowanie probiotyków może spowodować korzystne efekty zdrowotne, co nie oznacza, że można stosować je w dowolnych ilościach, szczególnie bez wskazań lekarskich. Kiedy przyjmowanie probiotyków może stać się szkodliwe?

Czytaj więcej