Praca za biurkiem czy inaczej mówiąc siedzący tryb pracy to zmora wielu z nas. 8 godzin dziennie to dzisiaj rzadko spotykane minimum. W rzeczywistości pracujemy po 10, 12, a może i więcej godzin. Dla tych, którzy większość posiłków jedzą w biurze, a za nadwagę winią siedzący tryb życia oraz nieprawidłowe odżywianie się w pracy została stworzona dieta biurowa.
Dieta biurowa - na czym polega?

Dieta biurowa ma pomóc w wypracowaniu dobrych nawyków żywieniowych. Rezygnacja z jedzenia w czasie pracy nie jest dobrym rozwiązaniem. Omijanie posiłków przyczynia się do spowolnienia metabolizmu, a w konsekwencji do nadmiernego jedzenia w porach wieczornych i tycia.
Osoby pracujące w biurze przeważnie zaspokajają głód przekąskami z automatów. Częstą praktyką jest zamawianie posiłków przez telefon, a z reguły jest to pizza. Konsekwencje jedzenia w pracy śmieciowego jedzenia bardzo łatwo zauważyć. Rośnie waga, brzuch i biodra są coraz szersze. Zwiększa się ryzyko problemów zdrowotnych. Jesteśmy rozdrażnieni, ospali, brak nam energii.
Powiedz STOP niezdrowym przekąskom
Prawidłowe nawyki żywieniowe nie muszą wymagać od nas godzinnego siedzenia przy garnkach. Wystarczy wziąć sobie do serca kilka rad i wprowadzić je w życie. Dieta biurowa jest niskokaloryczna i pozwala pozbyć się do kilograma tygodniowo.
Zrezygnuj z wszelkich niezdrowych przekąsek: chipsów, paluszków, krakersów oraz napojów gazowanych. Sięgaj po bogate w błonnik produkty.
Ważne, aby jeść regularnie i w takich samych odstępach czasu. Powinno spożywać się cztery-pięć niewielkich posiłków dziennie. Najlepiej co trzy godziny. Nie pomijajmy śniadania. To podstawowy posiłek w ciągu dnia.
Dietę biurową stosuje się od siedmiu dni do trzech tygodni. Dieta ta jest polecana jest wszystkim osobom, które nie mając czasu na treningi na siłowni, pragną pozbyć się nadwagi.
Zestaw do chrupania
Jeżeli mimo regularnego spożywania posiłków, nie możesz powstrzymać się od małych przekąsek w ciągu dnia, spróbuj zamienić chipsy, batoniki czy ciastka na warzywa.
Na firmowym biurku postawmy przed sobą szklankę z sokiem warzywnym i popijajmy go w trakcie pracy małymi łyczkami. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie „zestawu do chrupania”. Zabieraj do pracy - owoce, najlepiej w połączeniu z produktami mlecznymi i otrębami. Także pokrojone w paseczki warzywa typu marchew, seler, papryka, ogórek, rzepa, rzodkiewki, rzodkiew, różyczki kalafiora czy brokułów mogą stanowić pożywną przekąskę. Kiedy dzień jest napięty sięgnij po warzywne czy owocowe soki bez dodatku cukru.
W czasie lunchu staraj się sięgać po potrawy z dużą ilością warzyw, potrawy duszone czy gotowane z chudym mięsem, kasze, nasiona roślin strączkowych. Jeżeli masz niewiele ruchu, wybierz jedno danie: zupę - gdy pijesz mało płynów ciągu dnia i gdy w domu czeka główny posiłek.
Jeśli biuro odwiedza Pan Kanapka wybieraj kanapki na bazie razowego, pełnoziarnistego pieczywa z wędliną, białym serem, jajami z dużą ilością warzyw. Surówki czy sałatki bezpieczniej będzie jeść z dodatkiem oliwy. Ogranicz sosy na bazie śmietany i majonezu.
Pij dużo wody
Choć nie zawiera składników odżywczych, zabija apetyt. Szklanka wody wypita 20 minut przed posiłkiem wywołuje uczucie sytości już o 1/3 szybciej niż miałoby to miejsce bez niej. Poza tym, wypicie takiej porcji wody powoduje, że żołądek zapełnia się i nie czujesz głodu.
Codziennie wypijaj co najmniej 2 litry wody, kawę i herbatę pij bez cukru. Polub też herbaty ziołowe: miętę, pokrzywę, melisę.
Nie zapominaj o ruchu na świeżym powietrzu. Idź do klubu fitness lub na basen minimum 3 razy w tygodniu.





