Pajączki na nogach, żylaki, pękające naczynka, zaczerwienienia – jak uniknąć tych problemów? Warto zacząć od diety – niezdrowe nawyki żywieniowe, nadwaga i otyłość przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych. Dieta przeciwko pajączkom i żylakom powinna być niskokaloryczna, dostarczać błonnika, witamin i składników mineralnych. Dla zdrowia nóg warto ograniczyć sól i zrezygnować z żywności obfitującej w tłuszcze trans.
Dieta przeciw żylakom i pajączkom na nogach – co jeść, a czego unikać

Pajączki i żylaki – skąd się biorą?
Przyczyną występowania pajączków są słabe i kruche naczynia krwionośne, które położone są płytko, tuż pod warstwą naskórka. O ile pajączki na twarzy to defekt kosmetyczny, o tyle te same na nogach mogą być objawem przewlekłej niewydolności żylnej.
Wśród przyczyn łamliwości naczynek należy wymienić: predyspozycje genetyczne, wrażliwość skóry, zaburzenia hormonalne i krążeniowe, długie przebywanie w pozycji stojącej lub siedzącej, schorzenia przewodu pokarmowego, brak odpowiedniego nawodnienia, wzmożony wysiłek fizyczny, nadciśnienie tętnicze.
Ważnym elementem profilaktyki przeciwżylakowej jest zrzucenie zbędnych kilogramów i stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety
Do występowania żylaków przyczynia się też nadwaga i otyłość (szczególnie otyłość brzuszna), dlatego ważnym elementem profilaktyki przeciwżylakowej jest zrzucenie zbędnych kilogramów i stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety.
Dieta w profilaktyce pajączków i żylaków
Dieta na kruche i rozszerzone naczynka powinna być bogata w przeciwutleniacze, witaminy, mikroelementy i błonnik.
Dieta w trosce o zdrowe nogi – zalecenia:
1. Produkty bogate w błonnik
Błonnik reguluje perystaltykę jelit, dzięki czemu obniża się ciśnienie w naczyniach krwionośnych. Dieta bogata w błonnik zapobiega występowaniu przewlekłych zaparć, które mogą osłabiać ściany żył i doprowadzić do powstawania pajączków. Dzieje się tak w wyniku silnego parcia podczas wypróżniania (zwiększone ciśnienie w jamie brzusznej prowadzi do problemów z przepływem krwi wzdłuż nóg).
Źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe, kasza jęczmienna, kasza gryczana, ryż brązowy, pieczywo żytnie, płatki zbożowe pszenne i żytnie, otręby, warzywa i owoce.
2. Warzywa i owoce z witaminą C
Witamina C bierze udział w wielu przemianach biochemicznych – np. procesie krzepnięcia krwi. Dzięki niej zmniejsza się kruchość naczyń – witamina C wspomaga prawidłową produkcję kolagenu, przez co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Produkty bogate w witaminę C to m.in. owoce cytrusowe, czarna porzeczka, dzika róża, brukselka, szpinak, kalafior, natka pietruszki.
3. Flawonoidy – ważna hesperydyna
Ważnym składnikiem cytrusów, które warto uwzględnić w diecie przeciwżylakowej, jest należąca do flawanoidów hesperydyna – organiczny związek, który ma właściwości przeciwutleniające, chroni naczynia krwionośne i sprawia, że przepływ krwi jest bardziej stabilny.
Ważnym składnikiem cytrusów, które warto uwzględnić w diecie przeciwżylakowej, jest należąca do flawanoidów hesperydyna
Źródłem wspomagającej działanie witaminy C hesperydyny są owoce cytrusowe (szczególnie cytryny i pomarańcze). Można też sięgnąć po preparaty z hesperydyną w składzie.
4. Kakao i zielona herbata – źródła polifenoli
Ważnym składnikiem chroniącym serce i układ krążenia przed chorobami są polifenole, czyli łatwo przyswajalne i szybko rozprowadzające się po organizmie antyoksydanty, które ratują go przed uszkadzającymi go wolnymi rodnikami. Przypisuje się im właściwości przeciwzapalne i spowalniające proces odkładania się płytki miażdżycowej.
Źródłem polifenoli jest m.in. zielona herbata i kakao.
5. Witamina E – silny przeciwutleniacz
Witamina E nazywana jest witaminą płodności i młodości, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem. Zapobiega w ten sposób chorobom degeneracyjnym, miażdżycy, procesom starzenia się komórek.
Witamina E nazywana jest witaminą płodności i młodości, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem
Źródłami witaminy E są m.in. migdały, orzechy laskowe, oleje roślinne, pestki słonecznika i dyni, awokado, oliwa z oliwek.
Dieta w trosce o zdrowe nogi – zakazy
1. Niebezpieczna otyłość brzuszna
Powstawaniu pękających naczynek sprzyja nadwaga i otyłość. Czynnikiem ryzyka jest przede wszystkim otyłość brzuszna, czyli nagromadzenie tkanki tłuszczowej wokół talii, co może utrudniać krążenie krwi.
W przypadku otłuszczonych narządów wskazane jest wprowadzenie prawidłowo zbilansowanej diety – wyeliminowanie cukru, zastąpienie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi, regularne posiłki, dużo warzyw i owoców w diecie. Pomóc mogą również ćwiczenia fizyczne – każdy przypadek jest jednak inny, dlatego sytuację zdrowotną najlepiej jest skonsultować z lekarzem i dietetykiem.
2. Ogranicz sól w diecie
Zbyt duża ilość soli w diecie może podnosić ciśnienie, a w konsekwencji przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dieta o wysokiej zawartości soli zmniejsza spoczynkowy przepływ krwi do mózgu i może powodować demencję.
3. Groźne tłuszcze trans – tego unikaj!
Tłuszcze trans to w świetle wielu badań naukowych jedne z najbardziej niekorzystnych składników w naszej diecie. Mają one silne działanie miażdżycogenne, ponieważ zwiększają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i jednocześnie obniżają stężenie korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL.
Produkty, które zawierają utwardzone oleje roślinne to m.in. chipsy, produkty typu fast food, batoniki, gotowe ciasta, zupy w proszku.