• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

6 faktów i mitów o lodach: czy lody odchudzają?

Lody leczą anginę, ale nie należy ich jeść w upał, najzdrowsze są sorbety, a czekoladowe tuczą bardziej niż waniliowe. Które z tych stwierdzeń jest prawdziwe? Obalamy mity dotyczące lodów!

przyjaciele jedzą lody

Czy lody są zdrowe? I czy możemy je jeść bez ograniczeń, szczególnie gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy? Faktów i mitów na temat lodów jest sporo. Zmierzyliśmy się z najpopularniejszymi z nich.

  • MIT: Lody czekoladowe są bardziej kaloryczne od waniliowych

FAKT: Niekoniecznie. Lody czekoladowe to w głównej mierze smak czekoladowy, który uzyskuje się często bez udziału samej czekolady. A smak czekoladowy jest mniej słodki od waniliowego – żeby go uzyskać potrzeba mniejszej ilości cukru.

>> Popularne lody pod lupą – obliczamy kaloryczność i wymienniki

  • MIT: Kwaśne lody sorbetowe to gwarancja niewielkiej ilości kalorii

FAKT: Kalorie w lodach podchodzą w głównej mierze z tłuszczów. A zatem faktycznie: lody sorbetowe, które tłuszczu nie zawierają, albo zawierają w bardzo ograniczonej ilości, są mniej kaloryczne. Jeśli jednak spojrzymy na sam cukier (węglowodany proste), to w lodach sorbetowych często jest ich więcej niż w tych mlecznych, szczególnie w wariantach kwaśnych, w których smak kwaśny równoważy się słodkim. Dlatego sorbety, choć mniej kaloryczne, mogą szybciej podnosić poziom cukru we krwi.

  • MIT: Lody odchudzają

FAKT: Odchudzające działanie lodów tłumaczone jest tym, że organizm musi zużytkować więcej energii do ogrzania ich do temperatury pokojowej niż zostaje dostarczone wraz z lodami. Niestety nie jest to prawda. Faktycznie podniesienie temperatury lodów wymaga nieco energii, ale zdecydowanie mniej niż znajduje się w nawet niewielkiej gałce lodów.

  • MIT: Lody powinny być jedzone jedynie przy wysokich temperaturach

FAKT: Wręcz przeciwnie. Jeśli spożywamy lody w czasie upałów łatwo możemy nabawić się bólu gardła. Wynika to z dużych różnic temperatur pomiędzy temperaturą powietrza a lodami. Lody to paradoksalnie dobre rozwiązanie w czasie choroby, ponieważ zimno łagodzi ból gardła i zmniejsza obrzęk.

  • MIT: Lody to „puste kalorie” nie mające żadnej wartości odżywczej

FAKT: Ponieważ głównym składnikiem lodów jest mleko, wyróżniają się one wysoką zawartością łatwo przyswajalnego wapnia. Porcja lodów o wadze 100 g zawiera ok. 120–150 mg wapnia. Stanowi to w przybliżeniu 16% dziennego zapotrzebowania organizmu na spożycie danej substancji. Osoby, które nie piją systematycznie mleka, mogą zatem uzupełniać braki wapnia codzienną porcją lodów. Lody są także bogate w inne składniki mineralne, takie jak: magnez (14 mg/100 g), fosfor (100 mg w 100 g lodów waniliowych lub czekoladowych), potas (250 mg w 100 g lodów czekoladowych).

  • MIT: Lody nie powinny być konsumowane przez osoby będące na diecie

FAKT: Wiele zależy od tego, o jakiej diecie mówimy. Wydaje się jednak, że lody w odpowiednich ilościach mogą być spożywane zarówno przez osoby będące na diecie niskokalorycznej, jak i na dietach eliminacyjnych. Na rynku znaleźć obecnie można lody bez laktozy, bez glutenu oraz bez tłuszczu. Dzięki temu mogą się niemi delektować osoby z celiakią, nietolerujące glutenu czy też unikające nadmiaru kalorii, które w lodach pochodzą głównie z tłuszczu.

>> Lody dla diabetyka: sorbety czy na patyku? Które lody wybrać w diecie cukrzycowej?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Dieta pełnoziarnista – może pomóc w odchudzaniu i zmniejszyć ryzyko wielu chorób

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.03.2017

Otyłość jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2., wpływa na układ krążenia i może powodować lub przyczyniać się do powstawania nadciśnienia. Okazuje się, że nie wystarczy zrzucić zbędne kilogramy – dla zdrowia ważne jest też, jaką dietę zastosujemy.

Czytaj więcej

Letnie koktajle z superfoods

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 19.07.2017

Amatorom zdrowych, lekkich i orzeźwiających koktajli owocowych polecamy ich „modne” wydanie – z dodatkiem superfoods. Wypróbuj te trzy napoje doskonałe na lato - kalorie i WW wyliczyliśmy za Ciebie!

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa skutkuje cukrzycą?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.03.2017

Badacze z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego alarmują: dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. To wniosek z badania, w którym wzięło udział blisko 200 tys. osób.

Czytaj więcej