Lody leczą anginę, ale nie należy ich jeść w upał, najzdrowsze są sorbety, a czekoladowe tuczą bardziej niż waniliowe. Które z tych stwierdzeń jest prawdziwe? Obalamy mity dotyczące lodów!
6 faktów i mitów o lodach: czy lody odchudzają?

Czy lody są zdrowe? I czy możemy je jeść bez ograniczeń, szczególnie gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy? Faktów i mitów na temat lodów jest sporo. Zmierzyliśmy się z najpopularniejszymi z nich.
MIT: Lody czekoladowe są bardziej kaloryczne od waniliowych
FAKT: Niekoniecznie. Lody czekoladowe to w głównej mierze smak czekoladowy, który uzyskuje się często bez udziału samej czekolady. A smak czekoladowy jest mniej słodki od waniliowego – żeby go uzyskać potrzeba mniejszej ilości cukru.
>> Popularne lody pod lupą – obliczamy kaloryczność i wymienniki
MIT: Kwaśne lody sorbetowe to gwarancja niewielkiej ilości kalorii
FAKT: Kalorie w lodach podchodzą w głównej mierze z tłuszczów. A zatem faktycznie: lody sorbetowe, które tłuszczu nie zawierają, albo zawierają w bardzo ograniczonej ilości, są mniej kaloryczne. Jeśli jednak spojrzymy na sam cukier (węglowodany proste), to w lodach sorbetowych często jest ich więcej niż w tych mlecznych, szczególnie w wariantach kwaśnych, w których smak kwaśny równoważy się słodkim. Dlatego sorbety, choć mniej kaloryczne, mogą szybciej podnosić poziom cukru we krwi.
MIT: Lody odchudzają
FAKT: Odchudzające działanie lodów tłumaczone jest tym, że organizm musi zużytkować więcej energii do ogrzania ich do temperatury pokojowej niż zostaje dostarczone wraz z lodami. Niestety nie jest to prawda. Faktycznie podniesienie temperatury lodów wymaga nieco energii, ale zdecydowanie mniej niż znajduje się w nawet niewielkiej gałce lodów.
MIT: Lody powinny być jedzone jedynie przy wysokich temperaturach
FAKT: Wręcz przeciwnie. Jeśli spożywamy lody w czasie upałów łatwo możemy nabawić się bólu gardła. Wynika to z dużych różnic temperatur pomiędzy temperaturą powietrza a lodami. Lody to paradoksalnie dobre rozwiązanie w czasie choroby, ponieważ zimno łagodzi ból gardła i zmniejsza obrzęk.
MIT: Lody to „puste kalorie” nie mające żadnej wartości odżywczej
FAKT: Ponieważ głównym składnikiem lodów jest mleko, wyróżniają się one wysoką zawartością łatwo przyswajalnego wapnia. Porcja lodów o wadze 100 g zawiera ok. 120–150 mg wapnia. Stanowi to w przybliżeniu 16% dziennego zapotrzebowania organizmu na spożycie danej substancji. Osoby, które nie piją systematycznie mleka, mogą zatem uzupełniać braki wapnia codzienną porcją lodów. Lody są także bogate w inne składniki mineralne, takie jak: magnez (14 mg/100 g), fosfor (100 mg w 100 g lodów waniliowych lub czekoladowych), potas (250 mg w 100 g lodów czekoladowych).
MIT: Lody nie powinny być konsumowane przez osoby będące na diecie
FAKT: Wiele zależy od tego, o jakiej diecie mówimy. Wydaje się jednak, że lody w odpowiednich ilościach mogą być spożywane zarówno przez osoby będące na diecie niskokalorycznej, jak i na dietach eliminacyjnych. Na rynku znaleźć obecnie można lody bez laktozy, bez glutenu oraz bez tłuszczu. Dzięki temu mogą się niemi delektować osoby z celiakią, nietolerujące glutenu czy też unikające nadmiaru kalorii, które w lodach pochodzą głównie z tłuszczu.
>> Lody dla diabetyka: sorbety czy na patyku? Które lody wybrać w diecie cukrzycowej?