• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Lody dla diabetyka: sorbety czy na patyku? Które lody wybrać w diecie cukrzycowej?

Czy osoby chorujące na cukrzycę jedzą lody? Oczywiście, że tak. Czy powinny mieć z tego powodu wyrzuty sumienia? Niekoniecznie.

dwie kobiety jedzą lody

 

Lody a inne słodycze – co lepsze?

Jeśli choć trochę wgłębimy się w temat lodów, okaże się, że ich ocena nie jest jednoznaczna. Tak dla diabetyków, jak i dla osób bez cukrzycy. Kontrowersje dotyczą głównie tego, czy lody mogą powodować przyrost masy ciała, jak bardzo podnoszą poziom cukru we krwi i wreszcie: czy można uznać je za zdrowe.

>> Czytaj też: Popularne lody pod lupą – obliczamy kaloryczność i wymienniki

Jeśli chodzi o wpływ na masę ciała i na cukry, to tu sprawa wydaje się dość prosta – wszystko zależy od tego, ile ich zjemy. Nic w nadmiarze nam nie służy. Jeśli jadamy lody z uwzględnieniem ich w planie dziennego zapotrzebowania na kalorie, nie powinniśmy od nich przytyć. Nieco trudniej stwierdzić, czy lody są zdrowe. Bo mogą być i zdrowe, i niezdrowe.

Dobre lody to takie, które w składzie nie mają wielu składników. Do ich przygotowania wystarczy mleko, śmietana, jaja, cukier oraz dodatki smakowe – owoce, czekolada czy orzechy. Niestety moda na faszerowanie produktów spożywczych składnikami, które nie mają z naturą nic wspólnego, nie ominęła również lodów.

Obecnie w lodach produkowanych na skalę przemysłową znaleźć można raczej mleko i jaja w proszku, syrop glukozowo-fruktozowy oraz utwardzane tłuszcze roślinne. Ich smak i kolor to często zasługa sztucznych dodatków. Dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, czy obecność lodów w diecie jest dobra czy zła.Wszystko zależy od tego, po jakie lody sięgamy.

Jeśli jednak porównamy lody z innymi słodyczami, to okazuje się, że są one jednym z najmniej kalorycznych deserów. Te na bazie mleka czy śmietanki mogą być źródłem wapnia i witamin, szczególnie z grupy B. Dlatego w zestawieniu z innymi słodyczami, jeśli już dopuszczamy je w swojej diecie, to właśnie lody mogą być tym „zdrowszym” wyborem.

Lody – jak wpływają na cukier i masę ciała?

Osoby z cukrzycą typu 1. powinny unikać produktów, które powodują duże i szybkie wzrosty glikemii po posiłku. Diabetycy z cukrzycą typu 2. powinni zwracać uwagę także na kaloryczność produktów, bo częstym ich problemem jest nadmierna masa ciała.

Czytaj więcej o otyłości i nadwadze w cukrzycy

Jak do tych zasad mają się lody? Podobnie jak wszystkie inne potrawy czy przekąski. W przypadku osób, które przyjmują insulinę, konieczne jest obliczenie wymienników węglowodanowych, a w przypadku bardzo tłustych lodów także wymienników białkowo-tłuszczowych i podanie na nie odpowiedniej dawki insuliny, zgodnie z własnym przelicznikiem insulina-wymiennik.

Czytaj więcej:  Ustalanie dawki insuliny do posiłku

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych słodyczy, tak i lody lepiej dołączyć do posiłku głównego, dzięki czemu tempo wchłaniania się cukrów prostych  będzie wolniejsze. Paradoksalnie, jeśli zależy nam na tym, żeby glikemia po lodach nie poszybowała szybko w górę, a jednocześnie nie mamy problemu z masą ciała, lepiej wybrać bardziej tłuste warianty lodów, ponieważ tłuszcz w nich zawarty spowolni wchłanianie się cukru.

Osoby z cukrzycą typu 2. muszą wyważyć, co jest dla nich większym problemem – wzrosty glikemii po posiłkach czy nadmiar kilogramów. Jeśli priorytetem pacjenta jest redukcja wagi, to trzeba być szczególnie ostrożnym w wyborze lodów, szukając tych mniej kalorycznych –lodów mlecznych i sorbetów owocowych.

Osoby, które nie przyjmują insuliny, nie powinny też dokładać lodów do innych posiłków, by jednorazowo nie fundować sobie nadmiaru węglowodanów, z którymi trzustka może sobie nie poradzić. Lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie gałki loda w ramach drugiego śniadania bądź podwieczorku.

Czytaj więcej o wymiennikach:

Skład sklepowych lodów – czytaj etykiety!

Lody włoskie, świderki, gałkowe i te do kupienia w sklepach – na patyku, w rożku czy kubeczku. Wybór jest ogromny. Jak w tym bogactwie mogą odnaleźć się osoby chorujące na cukrzycę?

Podpowiedź dla tych, którzy od niedawna borykają się z cukrzycą i boją się produktów, których nie potrafią dokładnie przeliczyć: sięgajcie po dobrej jakości lody w opakowaniach, bo na nich zgodnie z obowiązującym prawem musi znaleźć się tabela wartości odżywczej. Wymienniki w lodach obliczamy tak samo, jak w każdym innym produkcie. W przypadku lodów z maszyny czy gałkowych sprawa jest trudniejsza, bo możemy je szacować jedynie w przybliżeniu.

Uważaj na „naturalne” lody

Warto też zwrócić uwagę na fakt, że z racji wszechobecnej mody na produkty naturalne, także sprzedawane obecnie lody – głównie gałkowe – określane są jako „naturalne” czy „domowe”.

Niestety zwykle nie mamy żadnej pewności, co w tych lodach się znajduje i na jakiej podstawie zyskały one miano „naturalnych”. Dlatego lodów „naturalnych” na pewno nie powinniśmy jeść w większej ilości niż tych „normalnych”. A jeśli bardzo zależy nam na lodach tradycyjnych i naturalnych, spróbujmy zrobić je samodzielnie w domu. Byle nie z półproduktów, których obecnie nie brakuje. Wprawdzie samodzielne „ukręcenie” lodów mlecznych to wyższa szkoła jazdy, ale owocowy sorbet – zawierający świeże owoce – jest w zasięgu niedzielnych kucharzy.

Czytaj też: Superfoods w koktajlach na lato: jagody goji, nasiona chia i młody jęczmień. Smacznie i zdrowo!

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają i obniżają cholesterol

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 27.02.2018

Otręby są pozostałością po procesie oczyszczania zbóż – łuską ziaren, której nie znajdziemy w białej mące. A szkoda! Stanowi bowiem prawdziwy skarbiec witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbawiennie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy oraz sprzyja smukłej sylwetce. Co więcej, działa już w niewielkich ilościach.

Czytaj więcej

Dieta niskowęglowodanowa wpływa na wrażliwość organizmu na glukagon

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.02.2017

Dieta uboga w węglowodany może obniżać wrażliwość organizmu na glukagon i wpływać niekorzystnie na jego działanie – donoszą duńscy naukowcy.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej