• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Letnie koktajle z superfoods

Amatorom zdrowych, lekkich i orzeźwiających koktajli owocowych polecamy ich „modne” wydanie – z dodatkiem superfoods. Wypróbuj te trzy napoje doskonałe na lato - kalorie i WW wyliczyliśmy za Ciebie!

na drewnianym stole dwa zielone koktajle ozdobione superfoods, warzywami i owocami: jagodami goji, liśćmi szpinaku, malinami, kiwi, limonką

Lato to taki czas, w którym przygotowanie zdrowych przekąsek sprawia najmniej trudności. Do dyspozycji mamy bowiem nie tylko dostępne przez cały rok superfoods – jak choćby nasiona chia, jagody goji czy młody jęczmień – ale także bogate w antyoksydanty sezonowe owoce o niskim indeksie glikemicznym: truskawki, maliny, agrest. Jeśli do tego dodamy pełne żywych kultur bakterii jogurty, to przepis na zdrowie murowany!

Czytaj także: Siemię lniane – „nasze nasiona chia”. Świetne dla diabetyków!

1. Koktajl maślankowy z agrestem i chia

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki spożywczej (1,5 % tłuszczu)
  • 2 garści świeżego agrestu
  • 1 łyżeczka nasion chia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.
  2. Odstaw na 30 minut do lodówki, by nieco schłodzić, i pozwolić nasionom delikatnie napęcznieć.
  3. Wypij ze smakiem.

Liczba kalorii: 185,3 kcal
Wymienniki węglowodanowe: 2,2 WW

Czytaj także: Co to są wymienniki węglowodanowe?

2. Koktajl owocowy z młodym jęczmieniem

Składniki:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (1,5 % tłuszczu)
  • 3 garści truskawek
  • 2 garści malin
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia

Wykonanie:

  1. Umyj owoce.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.

Liczba kalorii: 169,6 kcal
Wymienniki węglowodanowe: 2,5 WW

3. Zielony koktajl z jagodami goji

Składniki:

  • szklanka wody
  • 1 gruszka
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 2 łyżki suszonych jagód goji

Wykonanie:

  1. Jagody goji namocz w szklance wody i pozostaw na noc.
  2. Wraz z wodą przelej je do miski blendera, dodaj do nich szpinak i pokrojoną w kawałki gruszkę.
  3. Całość zmiksuj blenderem.
  4. W razie potrzeby dodaj wodę.

Liczba kalorii: 138 kcal
Wymienniki węglowodanowe: 2,5 WW

Na zdrowie!

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Jagody goji – potężna broń w walce z cukrzycą i nowotworami

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 24.01.2017

Jagody goji są tak bogate w wartościowe składniki, że nikogo nie dziwi określanie ich mianem „czerwonych diamentów Wschodu”. Diabetyków szczególnie ucieszy ich niski indeks glikemiczny i kompleks polisacharydowy LBP, który obniża poziom cukru i poprawia wrażliwość na insulinę.

Czytaj więcej

Nasiona chia – prawdziwa moc zbawiennych składników

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.03.2017

Nasiona chia pod względem zawartości cennych substancji nie mają sobie równych. Diabetyków powinno zainteresować to, że opóźniają wchłanianie cukru, mają niewiele węglowodanów, a za to dużo błonnika.

Czytaj więcej

Likopen, czyli o walorach zdrowotnych przetworów pomidorowych. Co to jest likopen i jakie ma właściwości?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Dbając o poziom likopenu, możemy przeciwdziałać nowotworowi prostaty, jajnika, trzustki, żołądka, piersi, mózgu oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Ten zdrowy barwnik zapewnia też kolor czerwonym warzywom i owocom – i to je właśnie warto wprowadzić do diety.

Czytaj więcej

Orzechy włoskie – kto skorzysta z ich właściwości zdrowotnych, a komu mogą zaszkodzić?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 1.10.2024

Orzechy włoskie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Pobudzają też perystaltykę jelit i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej