• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Popularne lody pod lupą – obliczamy kaloryczność i wymienniki

Waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe? Smak lodów to kwestia gustu. Ważniejszy jest ich rodzaj i skład – szczególnie osoby chorujące na cukrzycę powinny wnikliwie czytać etykiety. Dodatki w lodach mogą podnieść ich kaloryczność nawet kilkukrotnie!

Popularne lody pod lupą – obliczamy kaloryczność i wymienniki

Lody lodom nierówne pod względem zawartości tłuszczu i cukru, a co za tym idzie – kalorii. Popularne lody mleczne Big Milk w 100 g zawierają 132 kcal, ale już równie znane lody śmietankowe Grycan, produkowane ze śmietanki 30 proc., w 100 g zawierają 279 kcal. Ten przykład dobitnie pokazuje, jak wiele zależy od bazy, na której robione są lody – może to być mleko lub śmietana.

Czytaj też: Lody dla diabetyka: mleczne czy sorbety? Które lody wybrać w diecie cukrzycowej?

Oczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę lody beztłuszczowe, a do takich zaliczają się owocowe sorbety, to zaoszczędzimy kolejne kalorie. 100 g sorbetu z mango marki Grycan, czyli dwie spore gałki, to jedynie 76 kcal, czyli kaloryczność na poziomie średniej wielkości jabłka.

Uważaj na dodatki do lodów!

Najbardziej kaloryczne w lodach są dodatki. Zasada ta dotyczy zarówno lodów impulsowych, jak i deserów lodowych. I tak lody Big Milk w polewie czekoladowej oraz w polewie toffi w 100 g mają już po 274 kcal. Podwojona kaloryczność nie wynika z samego loda – bo ten jest taki sam jak w wersji podstawowej, tylko z polewy.

Jeszcze większą szkodę w miarę niskokalorycznym lodom robią tradycyjne dodatki, takie jak bita śmietana, sosy oraz bakalie. Cztery gałki lodów śmietankowych to średnio 200–300 kcal. Po powiększeniu ich o wspomniane dodatki dostajemy pucharek o wartości 600–700 kcal. Dlatego lodowy deser zdecydowanie lepiej okrasić świeżymi owocami.

Aby ułatwić Wam beztroskie cieszenie się lodowymi przysmakami, obliczyliśmy wymienniki  w najbardziej popularnych lodach. W większości przypadków podajemy zarówno wymienniki węglowodanowe (WW),  jak i białkowo-tłuszczowe (WBT). W tych lodach, w których ilość białka i tłuszczu nie daje łącznie 100 kcal, podajemy tylko wymienniki węglowodanowe.

Big Milk

Lody Big Milk

 

  • Porcja: 57 g, na patyku
  • Kaloryczność: 75 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 1,2

 

 

 

 Big Milk Choco

Lody Big Milk

 

  • Porcja: 56 g, na patyku
  • Kaloryczność: 153
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 1,3
  • Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT): 1

 

 

 

Cornetto

Lody Cornetto

 

  • Porcja: 75 g, rożek
  • Kaloryczność: 240 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 2,8
  • Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT):  1,2

 

 

 

Princessa kokosowa biała

 

  • Porcja: 73 g, rożek
  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 2,5
  • Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT): 1

 

 

Kit Kat Cocoa

 

 

  • Porcja: 69 g, rożek
  • Kaloryczność: 224 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 3
  • Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT): 1

 

 Koral krówka-kukułka

 

  • Porcja: 130 g, kubeczek
  • Kaloryczność: 295 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 3,5
  • Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT): 1,6

 

 

Oreo

 

  • Porcja: 65 g, na patyku
  • Kaloryczność: 220 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 2,4
  • Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT): 1,2

 

 

Calippo

Lody Calippo

 

  • Porcja: 105 g, tubka
  • Kaloryczność: 89 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 0,5

 

 

 

Twister Green

  • Porcja: 71 g, na patyku
  • Kaloryczność: 85 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 1,6

 

 

Kaktus

  • Porcja: 50 g, na patyku
  • Kaloryczność: 64 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 1,2

 

 

Frugo czarne

  • Porcja: 112 g, tubka
  • Kaloryczność: 99 kcal
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 2,4

 

 

Magnum Classic

  • Porcja: 86 g, na patyku
  • Kaloryczność: 260
  • Wymienniki węglowodanowe (WW): 2,5
  • Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT): 1,5

 

 

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają i obniżają cholesterol

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 27.02.2018

Otręby są pozostałością po procesie oczyszczania zbóż – łuską ziaren, której nie znajdziemy w białej mące. A szkoda! Stanowi bowiem prawdziwy skarbiec witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbawiennie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy oraz sprzyja smukłej sylwetce. Co więcej, działa już w niewielkich ilościach.

Czytaj więcej

Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.08.2022

Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej