Zbilansowana dieta jest kluczowym elementem warunkującym utrzymanie dobrego stanu zdrowia. To, co jemy, jest szczególnie ważne w przypadku cukrzycy i innych chorób przewlekłych.
Czy dieta wysokobiałkowa obniża poziom tłuszczu wątrobowego?

Naukowcy przebadali wpływ diety wysokobiałkowej na poziom tłuszczu wątrobowego u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) oraz cukrzycą typu 2. Celem eksperymentu było sprawdzenie, czy pożywienie bogate w białko zmniejsza stłuszczenie wątroby i pomaga w jej regeneracji.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jako powikłanie cukrzycy
NAFLD jest coraz częściej rozpoznawane jako efekt przewlekle nieprawidłowego funkcjonowania wątroby i w 15–40 proc. przypadków może prowadzić do włóknienia tego narządu, a następnie marskości.
Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju NAFLD zalicza się cukrzycę typu 2., hiperlipidemię, otyłość, a także leki (glikokortykosteroidy, amiodaron) oraz niektóre zabiegi chirurgiczne, m.in. rozległe resekcje jelita cienkiego. Ponadto na NAFLD częściej zapadają kobiet.
Czytaj także: Kto jest najbardziej narażony na powikłania cukrzycy? Odpowiedź da badanie HbA1c
Dieta o odpowiedniej kaloryczności i dużej zawartości białka może obniżyć stłuszczenie wątroby
Dotychczas wiadomo było, że dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodany przyspiesza proces stłuszczenia wątroby. Jednak pojawiły się dowody, że duża zawartość białka może obniżać ten efekt.
Prawidłowa dieta wysokobiałkowa oparta jest na dostarczaniu energii w 40 proc. z węglowodanów, 30 proc. z tłuszczy, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w pozostałych 30 proc. właśnie z białek pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
Przeprowadzono badania naukowe, w których zaobserwowano, że dieta bogata w białko pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego może skutecznie obniżyć poziom tłuszczu wątrobowego u pacjentów z cukrzycą typu 2. i zmniejszyć ryzyko rozwoju NAFLD niezależnie od pochodzenia białka oraz zmiany masy ciała.
Czytaj także: Dieta bezglutenowa skutkuje cukrzycą? Nowe badania łączą brak glutenu w diecie z cukrzycą typu 2.
Dieta wysokobiałkowa znacząco obniżyła stężenie lipidów wewnątrzwątrobowych
Przebadano 37 pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. oraz NAFLD, którzy przez 6 tygodni stosowali odpowiednią dietę wysokobiałkową, dobraną pod względem kaloryczności. Osiemnastu z nich przyjmowało białko pochodzenia zwierzęcego, a 19 białko pochodzenia roślinnego.
Ilość lipidów wewnątrzwątrobowych zmniejszyła się o 48 proc. w grupie, która dostarczała białko zwierzęce oraz o ponad 36 proc. u pacjentów przyjmujących białko pochodzenia roślinnego. Łącznie u 9 pacjentów, stanowiących 24 proc. wszystkich uczestników badania, w tym u 6 spożywających białko roślinne stężenie lipidów wewnątrzwątrobowych spadło poniżej poziomu 5,56 proc., co pozwala wnioskować, że rozwój NAFLD został zahamowany
Naukowcy wykazali, że utrzymanie zdrowej diety bogatej w białka, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe, przez 6 tygodni prowadzi do dużego spadku tłuszczu wątrobowego oraz poprawy metabolizmu tego narządu bez potrzeby przestrzegania restrykcyjnej, niskokalorycznej diety.
Czytaj także: Dieta w cukrzycy typu 2. - zalecenia i zakazy
Istotna poprawa metabolizmu wątrobowego wskazuje na konieczność przeprowadzenia dalszych badań
U wszystkich uczestników badania, niezależnie od spożywanego białka, zaobserwowano zmniejszenie stężenia markerów zapalnych oraz poziomu enzymów wątrobowych, a także wzrost wrażliwości tkanek na insulinę. Badanie pokazuje zatem, jak ważna jest odpowiednio wysoka zawartość białka w diecie nie tylko po to, aby przeciwdziałać stłuszczeniu wątroby, ale także po to, by poprawić skuteczność terapii przeciwcukrzycowej.
Jednak nie należy zapominać o przeciwwskazaniach do stosowania diety wysokobiałkowej, szczególnie jeśli np. cukrzyca występuje u osób starszych i osób z niewydolnością nerek.
W przypadku, gdy pacjent choruje na ciężką niewydolność nerek, ze względu na dodatkowe obciążenie tego narządu i ryzyko wystąpienia powikłań, nie powinien spożywać dużej ilości pokarmów białkowych.
Należy wziąć również pod uwagę, że efekt diety wysokobiałkowej może być różny w zależności od chorób współistniejących, np. cukrzycy. Konieczne jest zatem przeprowadzenie dalszych badań w celu potwierdzenia korzystnego wpływu diety wysokobiałkowej i wyjaśnienia długoterminowych skutków jej działania na większej grupie pacjentów.
Dowiedz się więcej o diecie cukrzycowej