Wiele herbat i naparów ziołowych wspiera proces odchudzania poprzez naturalne przyspieszanie spalania tłuszczu. W jaki sposób herbaty mogą się przyczynić do utraty zbędnych kilogramów i po które herbaty warto sięgać w tym przypadku?
Jaką herbatę pić na odchudzanie?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Zielona herbata przyspiesza metabolizm
Jedną z najbardziej znanych herbat stosowanych w celu odchudzania jest zielona herbata. To bogate źródło katechin (głównie galusanu epigallokatechiny – EGCG) i kofeiny, które wspomagają metabolizm, a także proces termogenezy i utleniania tłuszczów. W konsekwencji przyczyniają się do spalania kalorii. Trzeba mieć jednak na względzie, że efekt odchudzający zielonej herbaty jest umiarkowany. Nie należy też pić jej w nadmiarze, ponieważ może doprowadzić do problemów żołądkowych i wątrobowych.
>> Zielona herbata – czy jest zdrowa? Poznaj jej właściwości i działanie
Czerwona herbata (pu-erh) – spalacz tłuszczu
Kolejnym przykładem herbaty odchudzającej jest Pu-erh, czyli czerwona herbata. To specyficznie fermentowany napój pochodzący z Chin, który zawiera bogate źródło polifenoli mających wiele właściwości zdrowotnych, w tym wspomaganie odchudzania. Pobudza wątrobę do produkcji żółci, co przekłada się na zwiększony rozkład tłuszczów. Z kolei lekkie działanie moczopędne pozwala na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Dodatkowo czerwona herbata może pozytywnie wpływać na stężenie glukozy we krwi. Pu-erh także zawiera kofeinę.
>> Herbaty na odchudzanie – herbaty dietetyczne
Rooibos na zmniejszenie aptetytu
Następnym rodzajem herbaty wspomagającym proces odchudzania jest rooibos. Pochodzi z południowych regionów Afryki i charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi. Co ciekawe, nie ma w sobie kofeiny, dzięki czemu stanowi alternatywę dla osób, które nie mogą spożywać tego składnika. W procesie odchudzania ważną rolę odgrywają zawarte w rooibosie flawonoidy: aspalatyna i notofagina. Aspalatyna wpływa na regulację stężenia glukozy we krwi, poprawiając przy tym wrażliwość tkanek na insulinę. Może to zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu zwłaszcza w okolicach brzucha. Ponadto istnieją przesłanki, że aspalatyna hamuje apetyt. Notofagina z kolei odpowiada za działanie przeciwutleniające, dzięki czemu zwiększa odporność na stres. Jednocześnie reguluje stężenie kortyzolu, którego nadmiar jest częstą przyczyną gromadzenia się tłuszczu w okolicy brzucha.
>> Brzuch kortyzolowy: objawy, leczenie. Czy na brzuch stresowy są ćwiczenia
Picie białej i czarnej herbaty na odchudzanie
Zarówno biała, jak i czarna herbata są pozyskiwane z tej samej rośliny, jednak różnią się sposobem przetwarzania liści, a zatem składem chemicznym odpowiedzialnym za wspomaganie procesu odchudzania.
Biała herbata
Biała herbata jest najmniej przetworzoną postacią rośliny, dzięki czemu ma wysokie stężenie antyoksydantów (przeciwutleniaczy), a także: polifenoli, katechin (wspomniany wcześniej EGCG) czy kofeiny. Podobnie jak zielona herbata wzmaga proces termogenezy. Niektóre badania sugerują, że może hamować tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Oprócz tego antyoksydanty chronią przed komórki przed uszkodzeniami wolnych rodników, zwiększając odporność na stres, co także może pośrednio przyczynić się do wspomagania odchudzania.
>> Co to jest stres oksydacyjny?
Czarna herbata
Jej główne związki czynne to polifenole (theaflawiny i tearubiginy) i kofeina. Polifenole czarnej herbaty powstają w procesie fermentacji. To właśnie one mają odpowiadać za wspomaganie odchudzania za sprawą usprawniania metabolizmu lipidów. Dodatkowo theaflawiny przyczyniają się do regulacji równowagi bakterii jelitowych Bacteroidetes i Firmicutes, których zbilansowana ilość pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Polifenole i kofeina wpływają także na nasilenie procesu termogenezy. Czarna herbata przyczynia się również do ograniczenia wchłaniania tłuszczów.
Yerba mate a odchudzanie
Yerba mate to tradycyjny napój z Ameryki Południowej, znany ze swoich właściwości pobudzających. Badania sugerują, że może on wpływać na zwiększenie aktywności hormonu GLP-1, który reguluje stężenie glukozy we krwi i może wpływać na uczucie sytości.
Kombucha
Fermentowany napój na bazie herbaty zyskuje na popularności. Kombucha zawiera probiotyki, które mogą wspierać zdrowie jelit, jednak jego wpływ na odchudzanie nie jest jeszcze potwierdzony naukowo.
Herbata oolong
Oolong to półfermentowana herbata, która łączy cechy zielonej i czarnej herbaty. Niektóre badania sugerują, że może wspomagać metabolizm, ale potrzebne są dalsze badania w tym zakresie.
Herbaty ziołowe do zaparzania na odchudzanie
Jak powszechnie wiadomo, za wspomaganie odchudzania odpowiadają także różne gatunki ziół. Poniżej przedstawiam kilka przykładów herbat ziołowych, które można pić dla usprawnienia pozbywania się zbędnych kilogramów.
- Herbata z kozieradki (związki czynne: galaktomannany, błonnik) – zwiększa uczucie sytości, reguluje stężenie glukozy we krwi, usprawnia metabolizm.
- Herbata z mniszka lekarskiego (związki czynne: flawonoidy, seskwiterpeny) – działa moczopędnie, dzięki czemu wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu, wspiera funkcje wątroby, wpływając na metabolizm tłuszczów, może ograniczać skoki insuliny.
- Herbata z liści laurowych (związki czynne: eugenol, linalol, kwercetyna) – może zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny związany z otyłością, wspiera funkcje wątroby, może zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu.
- Herbata z pietruszki (związki czynne: apiol, mirystycyna, flawonoidy) – wykazuje silne działanie moczopędne, wspiera funkcjonowanie nerek i wątroby, może zmniejszać wzdęcia.
- Herbata z pokrzywy (związki czynne: głównie flawonoidy) – działa moczopędnie, poprawia funkcje wątroby, może ograniczać skoki insuliny.
- Herbata z lukrecji (związki czynne: glicyryzyna, flawonoidy) – zmniejsza apetyt, reguluje stężenie kortyzolu, może wspierać spalanie tłuszczu, ale istnieje ryzyko, że jej nadmiar spowoduje zatrzymanie wody w organizmie.
- Herbata z konopi (związki czynne: kannabidiol – CBD, terpeny, flawonoidy) – może zmniejszać kompulsywne jedzenie, wspiera metabolizm, zmniejszenie stresu, a tym samym tzw. zajadanie stresu.
- Herbata matcha (związki czynne: EGCG, kofeina, L-teanina) – usprawnia termogenezę, przyspiesza spalanie tłuszczu, zmniejsza stres oksydacyjny.
>> Herbata matcha – właściwości. Jak przygotować matchę?
Herbaty przeczyszczające na odchudzanie
Niektórzy w celach odchudzających stosują herbaty na przeczyszczenie. Trzeba wiedzieć, że dają one jedynie krótkotrwały efekt, a ich nadmierne picie może mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie. Niemniej ich dzianie polega na pobudzaniu perystaltyki jelit, zmiękczaniu stolca czy pobudzaniu wydzielania soków trawiennych. Odpowiadają za to związki czynne, takie jak antachinony, glikozydy antrachinowe, śluzy roślinne, alkaloidy i saponiny. Do ziół przeczyszczających zalicza się liść senesu, korę kruszyny, korzeń rzewienia, aloes.
Jaka herbata na odchudzanie jest najlepsza?
Należy pamiętać, aby przed spożyciem poszczególnych rodzajów herbat upewnić się, czy nie ma ku temu przeciwwskazań. Warto w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
>> Konsultacje dietetyczne w Centrach Medycznych Świat Zdrowia
- Hursel R, Westerterp-Plantenga MS. "Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans." Am J Clin Nutr. 2013
- Vernarelli JA, Lambert JD. "Tea consumption is inversely associated with weight status and other markers for metabolic syndrome in US adults." Eur J Nutr. 2013
- He Y, Li Y, Zhao T, Wang Y. "Effects of oolong tea on diet-induced overweight and obese subjects: a systematic review and meta-analysis." J Nutr Biochem. 2019
- Hsu CH, Tsai TH, Kao YH, Hwang KC, Tseng TY, Chou P. "Effect of green tea extract on obese women: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial." Clin Nutr. 2008
- Zhang L, Ho CT. "Fermentation-derived compounds in Pu-erh tea and their beneficial effects against human diseases." Food Sci Hum Wellness. 2020
- Heck CI, de Mejia EG. "Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations." J Food Sci. 2007