Zanim herbata przybyła do Europy, w Azji od wieków cieszyła się sławą napoju leczniczego. Dziś pije się ją przede wszystkim jako smaczny, rozgrzewający napój. Nie znaczy to jednak, że straciła swoje niezwykłe właściwości. Przyjrzyjmy się różnym rodzajom herbaty w poszukiwaniu tej najzdrowszej.
Która herbata jest najzdrowsza

Herbata czarna
Zaczynamy od najpopularniejszego w Polsce wariantu – herbaty czarnej. Powstaje z wysuszonych liści, które wcześniej poddano fermentacji. Jej główną cechą jest wysoka zawartość kofeiny (często nazywanej także teiną). Dzięki temu działa pobudzająco oraz poprawia pamięć i koncentrację. Z racji zawartości tanin (substancji podobnych do tych w czerwonym winie) ma działanie bakteriobójcze, a dzięki flawonoidom obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.
Czarną herbatę dobrze jest wypić po posiłku. Po pierwsze poprawia trawienie. Po drugie zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego i zwalcza bakterie Streptococcusmutans, które powodują ubytki w zębach.
Herbata czerwona
Znana jest także pod nazwą pu-erh. Od czarnej różni się tym, że jest poddawana dodatkowemu procesowi fermentacji. Herbata czerwona kojarzona jest z gównie z odchudzaniem. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza metabolizm oraz motorykę jelit, obniża poziom cholesterolu LDL i podwyższa poziom HDL. Dlatego też bywa nazywana „zabójcą tłuszczów”. Wpływa korzystnie także na wątrobę. Zwiększa poziom enzymów wątrobowych, między innymi tych odpowiedzialnych za eliminację alkoholu z organizmu. Poza tym, podobnie jak herbata czarna, pomaga chronić zęby przed bakteriami.
Herbata zielona
Powstaje z liści herbacianych suszonych bezpośrednio po zerwaniu, dzięki czemu zachowuje najwięcej cennych składników. W herbacie zielonej cenne są związki garbnikowe, alkaloidy (teofilina i teobromina), witaminy z grupy B oraz C, E i K, związki mineralne i olejki eteryczne. Ten gatunek herbaty zawiera także ogromną liczbę antyoksydantów, które, likwidując wolne rodniki, opóźniają proces starzenia i działają antybakteryjnie. Poprawia metabolizm, przyspiesza tempo spalania kalorii i utratę wagi. Zawarte w niej polifenole stymulują procesy trawienne i przyspieszają spalanie tłuszczu.
Zielona herbata obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Pomaga regulować poziomu glukozy i wydzielanie insuliny. Dlatego polecana jest pacjentom z cukrzycą typu 2. oraz osobom mającym problemy z układem sercowo-naczyniowym.
Ponadto herbata zielona zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, wspomaga trawienie, wzmacnia zęby i kości oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Herbata biała
Otrzymuje się ją w procesie suszenia nierozwiniętych jeszcze pączków listków. Ma bardzo podobne właściwości do herbaty zielonej, ale zawiera jeszcze więcej antyoksydantów – najwięcej ze wszystkich herbat. Zawiera także więcej kofeiny.
Ma także wyjątkową właściwość, ciekawą zwłaszcza dla osób odchudzających się. Badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Metabolism pokazały, że biała herbata może jednocześnie zwiększać lipolizę (rozpad tłuszczu) i blokować adipogenezę (powstawanie komórek tłuszczowych).
Jaka herbata jest najzdrowsza?
Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko kwestie wpływu na zdrowie, najlepiej wypadają herbaty biała i zielona. Warto dodać, że najzdrowszym wyborem są herbaty liściaste, parzone bez dodatku cukru, cytryny lub mleka.
Czy herbaty mają jakieś wady?
Wszystko pite w nadmiarze może okazać się szkodliwe. Teina (zwłaszcza w czarnej herbacie) w zbyt dużych dawkach może powodować uczucie rozdrażnienia, nerwowości oraz hamować wchłanianie żelaza. Dlatego też picie herbaty czarnej w dużych ilościach nie jest polecane osobom cierpiącym, np. na nadciśnienie tętnicze oraz małym dzieciom.