Herbatę z odpowiednio dobranymi dodatkami można pić jako środek wspomagający działanie leków na przeziębienie. Herbata wykazuje bowiem właściwości antyoksydacyjne i pomaga zmniejszyć stan zapalny, jest źródłem witamin i minerałów i rozgrzewa.
Herbata na przeziębienie - czy jest skuteczna? Którą wybrać?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Przeziębienie występuje szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, kiedy dochodzi do załamania pogody, mniejszego spożycia świeżych warzyw i owoców oraz zaniechania aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Wywołują je wirusy (najczęściej rynowirusy, ale także koronawirusy, adenowirusy, wirus RSV, wirus Coxackie lub paragrypy, które przenoszą się drogą kropelkową lub przez kontakt z zakażonymi przedmiotami. Przeziębienie rozwija się powoli, zwykle w ciągu kilku dni: pojawiają się stan podgorączkowy lub lekka gorączka, katar, ból gardła, kaszel, obniżenie nastroju. Ustępuje zwykle około tygodnia od wystąpienia objawów. Leczenie polega na stosowaniu preparatów działających objawowo, czyli zmniejszających temperaturę, kaszel, katar i ból.
Herbata na przeziębienie – działanie
Oprócz stosowania preparatów syntetycznych warto wdrożyć domowe metody zwalczania przeziębienia. Jedną z takich metod jest picie herbaty z odpowiednio dobranymi dodatkami. Sama herbata wykazuje właściwości antyoksydacyjne i pomaga w zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie, który obserwuje się w przebiegu przeziębienia. Jest ponadto źródłem witamin i minerałów, a także działa rozgrzewająco.
Jaka herbata na przeziębienie
Do sporządzenia herbaty na przeziębienie można wykorzystać różne rodzaje herbat (czarną, białą, zieloną), ale także zioła i owoce. Dostępne są również gotowe mieszanki ziołowe do zaparzania zawierające surowce roślinne o działaniu wspomagającym układ odpornościowy i łagodzącym objawy przeziębienia.
Do zwalczania objawów przeziębienia możemy wykorzystać herbatę z surowców roślinnych takich jak:
lipa – działa napotnie, łagodzi kaszel i uspokaja;
szałwia – roślina o właściwościach antyseptycznych;
hibiskus – jego zadaniem jest wsparcie układu odpornościowego;
tymianek – surowiec o działaniu wykrztuśnym, łagodzącym ból gardła i katar;
rumianek – zioło o właściwościach przeciwzapalnych i łagodzących;
czarny bez – odpowiedzialny za wspomaganie układu immunologicznego;
jeżówka purpurowa – surowiec skracający czas trwania infekcji;
prawoślaz – roślina o właściwościach powlekających błonę śluzową gardła;
babka lancetowata – o działaniu przeciwzapalnym, przeciwkaszlowym i przeciwgorączkowym.
>> Syrop z tymianku – przepis, czy nadaje się dla dzieci?
Co dodać do herbaty na przeziębienie?
Napar z herbaty czy ziół można wzbogacić innymi składnikami, które pozwalają szybciej zwalczyć infekcję i wrócić do zdrowia. Takimi składnikami są m.in.:
świeże lub suszone owoce – najczęściej stosuje się w tym przypadku cytryny, pomarańcze, jabłka, maliny oraz dziką różę; są one źródłem związków antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych;
syropy owocowe – np. syrop z malin, czarnego bzu, aceroli, derenia, dzikiej róży, aronii czy rokitnika; soki podobnie jak owoce, z których pochodzą, to źródło witaminy C, minerałów i antyoksydantów o działaniu wspierającym pracę układu odpornościowego; są dobrym rozwiązaniem, gdy nie mamy świeżych owoców, zastępują cukier;
miód – jest źródłem witamin i minerałów niezbędnych do szybkiego wyzdrowienia, ale także enzymów hamujących rozwój drobnoustrojów;
goździki – warto dodać je do herbaty, ponieważ zawarty w nich eugenol wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwbólowe na gardło i wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych;
imbir – wkrojone do herbaty plasterki imbiru zapewniają działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, ale także lekko wykrztuśne;
chilli – przyprawa ta bogata w kapsaicynę silnie rozgrzewa organizm, wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i udrażniające górne drogi oddechowe;
cynamon – zawarte w nim polifenole, szczególnie aldehyd cynamonowy, odpowiadają za działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe w obrębie błony śluzowej gardła i nosa, zwalczając w ten sposób ból gardła i katar;
kurkuma – surowiec ten, bogaty w kurkuminę, działa silnie przeciwzapalnie, ale także przeciwwirusowo; warto stosować ją łącznie z pieprzem, gdyż zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy.
>> Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?
Jak przyrządzić herbatę na przeziębienie?
Przyrządzenie herbaty na przeziębienie nie jest kłopotliwym procesem. Należy jedynie zwrócić uwagę na kolejność dodawania poszczególnych składników, ponieważ różne produkty wymagają zastosowania wody o zróżnicowanej temperaturze.
Przepis na herbatę na przeziębienie
Przygotuj wybrane składniki, kubek oraz sitko do zaparzania (opcjonalnie).
W kubku umieść torebkę herbaty lub mieszankę ziołową na sitku i zalej wodą o temperaturze 85-95˚C (nie wrzątkiem). Zaparzaj kilka minut w zależności od użytych składników.
Do przecedzonego naparu dodaj wybrane owoce (umyte lub sparzone) i przyprawy. Pozostaw kilka minut do przestygnięcia.
Do mieszanki dodaj wybrany sok oraz miód i dokładnie wymieszaj.
>> Pigwa – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować syrop z pigwy?
Jak stosować herbatę na przeziębienie?
Herbata na przeziębienie jest napojem bezpiecznym i dobrze tolerowanym. Można stosować ją w miarę potrzeb, nawet u kobiet ciężarnych. W ich przypadku należy jednak ograniczyć się do zastosowania owoców, imbiru i miodu, a zrezygnować z dodatku przypraw z powodu braku wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa ich stosowania w czasie ciąży.
Aby w pełni wykorzystać potencjał herbaty na przeziębienie, należy pić ją na ciepło, a jednocześnie zapewnić organizmowi spokój i odpoczynek.
Warto też pamiętać, że w przypadku osób zmagających się z obniżoną odpornością lub przy barku odpowiedniego leczenia infekcja wirusowa może przekształcić się w bakteryjną, a ta stwarza ryzyko wystąpienia poważnych skutków zdrowotnych (konieczne bywa zastosowanie antybiotyku).
>> Przeziębienie a grypa – jakie są między nimi różnice? Jak rozpoznać objawy?
Mik E, Stopiński M, Mrozińska M. Przeziębienie. Przewodnik Lekarza 2003; 6(9): 20-27.
Nowak G, Nawrot J. Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego. Herba Polonica 2009; 55(4): 178-213.
Szumny D i wsp. Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego. Dent. Med. Probl. 2007: 44(4): 507-515.





