Pigwa rodzi owoce przypominające jabłka, jednak bardzo kwaśne i twarde. Za to przetwory z pigwy: sok, pigwa do herbaty, syrop z pigwy są niezwykle smaczne, a do tego zdrowe dzięki zawartości w owocach witamin B i C, żelaza, magnezu, miedzi, wapnia czy potasu. Co można zrobić z pigwy i jakie ma właściwości?
Pigwa – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować syrop z pigwy?

Pigwa – jak wygląda, skąd pochodzi, jak ją jeść?
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to niewielkie drzewo owocowe pochodzące z Półwyspu Arabskiego, dziś często spotykane w Europie, m.in. w Polsce – sadzona jest chętnie na działkach. Sok i syrop z pigwy pozyskuje się z owoców rośliny, które kształtem i barwą przypominają nieregularne jabłka. Dojrzewają w październiku. Nie nadają się do jedzenia na surowo, bowiem są bardzo twarde i kwaśne, za to stanowią świetną bazę dla przetworów – pigwa po odpowiednim przygotowaniu mięknie i nabiera słodkawego smaku. Po przetworzeniu wydaje przyjemny, cytrusowo-kwiatowy zapach.
Pigwa, czyli witaminy i cenne pierwiastki
Owoce pigwyto skarbnica składników odżywczych. Zawierają polifenole, flawonoidy oraz cennewitaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12 i kwas foliowy), a także witaminę C.W owocach pigwy znajdują się również składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, miedź, wapń czy potas. Pigwa jest także cennym źródłem kwasów organicznych, zwłaszcza kwasu cytrynowego czy winowego. Zawiera równieżpektyny, działające jak naturalny probiotyk, wzmacniające mikroflorę bakteryjną jelit.
>> Czosnek – zwalcza infekcje i chroni serce. Przepis na sprawdzony syrop na kaszel
Jakie właściwości zdrowotne ma pigwa?
Pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego po przetwory z pigwy warto sięgnąć w okresie osłabionej odporności.Witamina C jako antyoksydant usuwa wolne rodniki z organizmu, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i zwiększając ich odporność na różne czynniki, w tym zarazki.
Inne właściwości i zastosowanie pigwy to:
- działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne;
- działanie antyoksydacyjne, zmniejszające ryzyko rozwoju choroby nowotworowej;
- zwiększenie apetytu;
- łagodzenie niektórych objawów przeziębienia, szczególnie kaszlu;
- poprawa funkcjonowania układu pokarmowego dzięki obecności pektyn;
- pobudzanie procesów regeneracyjnych wątroby;
- regulacja ciśnienia krwi;
- wpływ na poziom cholesterolu – składniki odżywcze pigwy obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi;
- udział w regulacji poziomu glukozy we krwi;
- lepsze samopoczucie i poprawa funkcjonowanie układu nerwowego, co wynika przede wszystkim z obecności witamin z grupy B.
Sok z pigwy a cukrzyca
Pigwa dzięki składnikom odżywczym wpływa naregulację poziomu glukozy we krwi (obniża jej poziom). Tym samym może być wsparciem w leczeniu diabetyków. Warto jednak pamiętać o tym, że cukrzyca wymaga przede wszystkim opieki medycznej, a dieta jest dodatkowym (choć jednocześnie niezbędnym) elementem poprawiającym funkcjonowanie chorych. Dlatego teżsok z pigwyprzy cukrzycy może pomóc uregulować poziom glukozy, jednak jest tylko jednym z elementów wspierających leczenie główne.
Pigwa a dna moczanowa
Dna moczanowa to schorzenie o podłożu metabolicznym, w trakcie którego dochodzi do nagromadzenia w organizmie kwasu moczowego. Z czasem zaczyna on się odkładać w postaci kryształków w stawach i tkankach okołostawowych, co powoduje ból i często stanowi podłoże do rozwoju stanu zapalnego. Pigwa wspomaga usuwanie kwasu moczowegoz tych struktur i pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Dlatego też przy problemach z dną moczanową warto ją wprowadzić jako dodatkowy element codziennej diety (w postaci np. syropu czy soku).
Co można zrobić z pigwy? Przepis na syrop z pigwy
Przetwory z pigwy to najczęściej konfitury, nalewki, soki, syropy czy likiery. Można je spożywać samodzielnie, ale syrop z pigwy lub konfitura z tego owocu są też smacznym dodatkiem do herbaty na zimę.
Przygotowanie syropu z pigwy jest niezwykle proste, do wykonania wersji podstawowej potrzebne są zaledwie dwa składniki:
- owoce pigwy,
- cukier.
Owoce pigwy umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do słoika wkładaj pigwę i przesypuj warstwy cukrem aż do wypełnienia naczynia w proporcji szklanka owoców na szklankę cukru. Tak zasypane owoce należy odstawić na ok. 48 godzin, aż wytrąci się sok i połączy z cukrem w syrop. Syrop z pigwy można przygotować także z miodem, cytryną albo imbirem.
Pigwa u kobiet w ciąży
Mimo zdrowotnych właściwości pigwy kobiety ciężarne powinny jednak zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu przetworów z tego owocu – pigwa zjedzona w nadmiarze może powodować dolegliwości żołądkowe.
>> Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?