• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pigwa – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować syrop z pigwy?

Pigwa rodzi owoce przypominające jabłka, jednak bardzo kwaśne i twarde. Za to przetwory z pigwy: sok, pigwa do herbaty, syrop z pigwy są niezwykle smaczne, a do tego zdrowe dzięki zawartości w owocach witamin B i C, żelaza, magnezu, miedzi, wapnia czy potasu. Co można zrobić z pigwy i jakie ma właściwości?

Syrop z pigwy lub konfitura z tego owocu są smacznym dodatkiem do herbaty na zimę

Pigwa – jak wygląda, skąd pochodzi, jak ją jeść?  

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to niewielkie drzewo owocowe pochodzące z Półwyspu Arabskiego, dziś często spotykane w Europie, m.in. w Polsce – sadzona jest chętnie na działkach. Sok i syrop z pigwy pozyskuje się z owoców rośliny, które kształtem i barwą przypominają nieregularne jabłka. Dojrzewają w październiku. Nie nadają się do jedzenia na surowo, bowiem są bardzo twarde i kwaśne, za to stanowią świetną bazę dla przetworów – pigwa po odpowiednim przygotowaniu mięknie i nabiera słodkawego smaku. Po przetworzeniu wydaje przyjemny, cytrusowo-kwiatowy zapach.

Pigwa, czyli witaminy i cenne pierwiastki

Owoce pigwyto skarbnica składników odżywczych. Zawierają polifenole, flawonoidy oraz cennewitaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12 i kwas foliowy), a także witaminę C.W owocach pigwy znajdują się również składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, miedź, wapń czy potas. Pigwa jest także cennym źródłem kwasów organicznych, zwłaszcza kwasu cytrynowego czy winowego. Zawiera równieżpektyny, działające jak naturalny probiotyk, wzmacniające mikroflorę bakteryjną jelit.

>> Czosnek – zwalcza infekcje i chroni serce. Przepis na sprawdzony syrop na kaszel

Jakie właściwości zdrowotne ma pigwa?

Pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego po przetwory z pigwy warto sięgnąć w okresie osłabionej odporności.Witamina C jako antyoksydant usuwa wolne rodniki z organizmu, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i zwiększając ich odporność na różne czynniki, w tym zarazki.

Inne właściwości i zastosowanie pigwy to:

  • działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne;
  • działanie antyoksydacyjne, zmniejszające ryzyko rozwoju choroby nowotworowej;
  • zwiększenie apetytu;
  • łagodzenie niektórych objawów przeziębienia, szczególnie kaszlu;
  • poprawa funkcjonowania układu pokarmowego dzięki obecności pektyn;
  • pobudzanie procesów regeneracyjnych wątroby;
  • regulacja ciśnienia krwi;
  • wpływ na poziom cholesterolu – składniki odżywcze pigwy obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi;
  • udział w regulacji poziomu glukozy we krwi;
  • lepsze samopoczucie i poprawa funkcjonowanie układu nerwowego, co wynika przede wszystkim z obecności witamin z grupy B.

Sok z pigwy a cukrzyca

Pigwa dzięki składnikom odżywczym wpływa naregulację poziomu glukozy we krwi (obniża jej poziom). Tym samym może być wsparciem w leczeniu diabetyków. Warto jednak pamiętać o tym, że cukrzyca wymaga przede wszystkim opieki medycznej, a dieta jest dodatkowym (choć jednocześnie niezbędnym) elementem poprawiającym funkcjonowanie chorych. Dlatego teżsok z pigwyprzy cukrzycy może pomóc uregulować poziom glukozy, jednak jest tylko jednym z elementów wspierających leczenie główne.

Pigwa a dna moczanowa

Dna moczanowa to schorzenie o podłożu metabolicznym, w trakcie którego dochodzi do nagromadzenia w organizmie kwasu moczowego. Z czasem zaczyna on się odkładać w postaci kryształków w stawach i tkankach okołostawowych, co powoduje ból i często stanowi podłoże do rozwoju stanu zapalnego. Pigwa wspomaga usuwanie kwasu moczowegoz tych struktur i pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Dlatego też przy problemach z dną moczanową warto ją wprowadzić jako dodatkowy element codziennej diety (w postaci np. syropu czy soku).

Co można zrobić z pigwy? Przepis na syrop z pigwy

Przetwory z pigwy to najczęściej konfitury, nalewki, soki, syropy czy likiery. Można je spożywać samodzielnie, ale syrop z pigwy lub konfitura z tego owocu są też smacznym dodatkiem do herbaty na zimę.
Przygotowanie syropu z pigwy jest niezwykle proste, do wykonania wersji podstawowej potrzebne są zaledwie dwa składniki:

  • owoce pigwy,
  • cukier.

Owoce pigwy umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do słoika wkładaj pigwę i przesypuj warstwy cukrem aż do wypełnienia naczynia w proporcji szklanka owoców na szklankę cukru. Tak zasypane owoce należy odstawić na ok. 48 godzin, aż wytrąci się sok i połączy z cukrem w syrop. Syrop z pigwy można przygotować także z miodem, cytryną albo imbirem.  

Pigwa u kobiet w ciąży

Mimo zdrowotnych właściwości pigwy kobiety ciężarne powinny jednak zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu przetworów z tego owocu – pigwa zjedzona w nadmiarze może powodować dolegliwości żołądkowe.

>> Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Inhalacje na zatoki – jak i z czego je wykonywać

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Witkowska

Data publikacji: 15.09.2022

Inhalacje są jednym ze sposobów łagodzenia objawów zapalenia zatok. Domowe inhalacje na zatoki łatwo wykonać: wystarczy do tego napar ziołowy lub olejek eteryczny, miska z gorącą wodą, ręcznik i chwila cierpliwości.

Czytaj więcej

Ibuprofen a paracetamol – czym się różnią, czy można je łączyć?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Witkowska

Data publikacji: 14.09.2022

Osoby z niewydolnością wątroby nie powinny zażywać paracetamolu, a pacjentom z chorobą wrzodową nie zaleca się zażywania ibuprofenu. Przedawkowanie tych leków może być dla organizmu niebezpiecznie, podobnie jak łączenie ich z alkoholem. Co warto wiedzieć o paracetamolu i ibuprofenie jako bardzo popularnych środkach na ból i gorączkę – wyjaśnia farmaceutka Apteline Katarzyna Witkowska.

Czytaj więcej

Babka lancetowata i jej właściwości lecznicze

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.08.2022

Babka lancetowata wykorzystywana jest w ziołolecznictwie od wieków. Obkurcza naczynia krwionośne, przyczynia się do regeneracji komórek, więc często stosowana jest na stłuczenia, obrzęki, sińce pod oczami. Z kolei syrop z babki lancetowatej łagodzi kaszel suchy i ułatwia odkrztuszanie flegmy.

Czytaj więcej