• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Muffinki marchewkowe - przepis na deser pełen witamin

Idealna przekąska powinna być nieduża, lekkostrawna i sycąca. Nie musisz przygotowywać trudnych przepisów, aby podać coś, co każdy zje ze smakiem.

MUFFINKI MARCHEWKOWE

Spis treści:

  1. MUFFINKI MARCHEWKOWE

 

Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Marchewka wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Redukuje ból głowy, brzucha i obniża poziom złego cholesterolu. Zarówno spożywana na surowo, jak i gotowana na parze jest doskonałym antidotum na ból. Wzmacnia system odpornościowy organizmu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Marchewka jest jednym z najlepszych źródeł błonnika. Zawiera witaminy z grupy B i magnez, co sprawia, że pozytywnie wpływa na proces trawienia. Reguluje pracę przewodu pokarmowego i posiada właściwości rozkurczowe. Likwiduje schorzenia żołądkowe i jelitowe.

Zalet beta-karotenu nie sposób przecenić. Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A. Dostarczony w diecie, w zależności od potrzeb organizmu, jest w wątrobie przekształcany w witaminę A. Czerpiemy go głównie z... marchewki.

Beta-katoren to prowitamina, którą organizm zamienia na witaminę A. Jeśli chcemy, aby nasz organizm przyswoił go więcej, marchew warto ugotować. Ma ona wtedy nie tylko więcej beta-karotenu, ale także o ok. 35 proc. więcej przeciwutleniaczy, które walcząc z wolnymi rodnikami wykazują właściwości antynowotworowe.

Beta-karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Naukowcy udowodnili już, że uchodzi on za skuteczny środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze.

 

<iframe frameborder="0" height="520" width="500" allow="encrypted-media" allowtransparency="true" scrolling="no" style="border:none; overflow:hidden" src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSwiatZdrowia%2Fposts%2F2117898464917449&width=500"></iframe>

MUFFINKI MARCHEWKOWE

6 sztuk

SKŁADNIKI:

60 g mąki pszennej
75 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
125 g jogurtu naturalnego
1 duża marchew

1 małe jabłko
2 jajka
2 białka
2 łyżki miodu
 

PRZYGOTOWANIE:
Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. Idealnym dopełnieniem będzie szklanka 100% soku pomarańczowego.

Zobacz także: Muffinki buraczkowe – przepis

>> Olejek marchewkowy do opalania, do twarzy, na włosy. Jakie daje efekty?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Chleb bezglutenowy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 26.09.2017

Pieczenie chleba to wymagający proces, który wymaga cierpliwości. Chleb bezglutenowy na drożdżach potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, ale potem odwdzięczy się pysznym smakiem. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, podzielę się z Wami prostym trikiem. Wystarczy łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z zimną wodą i zaraz po wyjęciu chleba posmarować go roztworem.

Czytaj więcej

Domowy hummus – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 16.02.2018

Przepis na domowy hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. Często wykorzystuję tę pastę jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw lub smarowidło do szkolnej kanapki.

Czytaj więcej

Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?

Czytaj więcej