Idealna przekąska powinna być nieduża, lekkostrawna i sycąca. Nie musisz przygotowywać trudnych przepisów, aby podać coś, co każdy zje ze smakiem.
Muffinki marchewkowe - przepis na deser pełen witamin

Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Marchewka wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Redukuje ból głowy, brzucha i obniża poziom złego cholesterolu. Zarówno spożywana na surowo, jak i gotowana na parze jest doskonałym antidotum na ból. Wzmacnia system odpornościowy organizmu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
Marchewka jest jednym z najlepszych źródeł błonnika. Zawiera witaminy z grupy B i magnez, co sprawia, że pozytywnie wpływa na proces trawienia. Reguluje pracę przewodu pokarmowego i posiada właściwości rozkurczowe. Likwiduje schorzenia żołądkowe i jelitowe.
Zalet beta-karotenu nie sposób przecenić. Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A. Dostarczony w diecie, w zależności od potrzeb organizmu, jest w wątrobie przekształcany w witaminę A. Czerpiemy go głównie z... marchewki.
Beta-katoren to prowitamina, którą organizm zamienia na witaminę A. Jeśli chcemy, aby nasz organizm przyswoił go więcej, marchew warto ugotować. Ma ona wtedy nie tylko więcej beta-karotenu, ale także o ok. 35 proc. więcej przeciwutleniaczy, które walcząc z wolnymi rodnikami wykazują właściwości antynowotworowe.
Beta-karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Naukowcy udowodnili już, że uchodzi on za skuteczny środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze.
<iframe frameborder="0" height="520" width="500" allow="encrypted-media" allowtransparency="true" scrolling="no" style="border:none; overflow:hidden" src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSwiatZdrowia%2Fposts%2F2117898464917449&width=500"></iframe>
MUFFINKI MARCHEWKOWE
6 sztuk
SKŁADNIKI:
60 g mąki pszennej
 75 g mąki orkiszowej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
 125 g jogurtu naturalnego
 1 duża marchew
1 małe jabłko
 2 jajka
 2 białka
 2 łyżki miodu
  
PRZYGOTOWANIE:
 Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. Idealnym dopełnieniem będzie szklanka 100% soku pomarańczowego.
Zobacz także: Muffinki buraczkowe – przepis
>> Olejek marchewkowy do opalania, do twarzy, na włosy. Jakie daje efekty?





