Acerola często jest stosowana dla wzmocnienia odporności jako niezwykle bogate źródło witaminy C. Wśród suplementów diety bez trudu znajdziemy więc acerolę w tabletkach do ssania, sok z aceroli, a nawet acerolę w proszku.
Acerola - na co pomaga? Poznaj właściwości wiśni z Barbados

Wiśnia z Barbados – co to za roślina?
Acerola (Malpighia emarginata) to niewielki tropikalny krzew, rosnący głównie na terenach Ameryki Środkowej i Południowej. Ma czerwone lub różowe kwiaty i czerwone owoce przypominające wiśnie lub pomidory koktajlowe, dlatego też acerolę niekiedy nazywa się też wiśnią z Barbados. Owoce smakują kwaśno, jednak kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych.
Acerola = witamina C
Wśród owoców to właśnie acerola ma najwyższą zawartość kwasu askorbinowego, będącego silnym antyoksydantem. Zawarta w aceroli witamina C ma zdolność do usuwania wolnych rodników z organizmu - cząsteczki te powstają na skutek stresu oksydacyjnego i uszkadzają komórki, co przyspiesza procesy starzenia się organizmu i sprzyja rozwojowi nowotorów. Witamina C pobudza również białe krwinki w momencie infekcji, skupiając je w miejscu ogniska zapalnego. Dlatego też acerolę stosuje się w okresach obniżonej odporności dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Produkty na bazie wyciągu z tej rośliny będą pomocne także w trakcie infekcji. Dodatkowo witamina C ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Substancje odżywcze aceroli
Oprócz witaminy C acerola zawiera wiele innych cennych składników odżywczych. Wyciąg z niej obfituje w witaminę A, B6, B1, B2, kwas foliowy czy niacynę. Acerola jest też źródłem niezbędnych składników mineralnych, takich jak:
- wapń,
- żelazo,
- cynk,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód.
Acerola jest również źródłem błonnika i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Właściwości aceroli. Kiedy po nią sięgnąć?
Właściwości aceroli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C w jej owocach. Acerolę stosuje się również:
- w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Alzheimera – witamina C zawarta w aceroli nie tylko spowalnia proces powstawania zmarszczek, lecz także chroni komórki nerwowe przed starzeniem się i degradacją;
- by wesprzeć działanie narządu wzroku – dzięki zawartości witaminy A;
- dla wzmocnienia i uszczelnienia naczyń krwionośnych, w chorobach żył i żylakach oraz w profilaktyce chorób serca – witamina C w aceroli ma korzystny wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych;
- w leczeniu anemii i ospy wietrznej;
- w łagodzeniu bólów mięśni i stawów;
- w profilaktyce otyłości.
Acerola a nowotwór – czy roślina leczy raka?
Acerola jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni komórki przed szkodliwymi procesami. Jednym z nich jest niekontrolowane namnażanie się komórek, co prowadzi do rozwoju nowotworu. Trzeba jednak pamiętać, że stosowanie wyciągu z aceroli może mieć jedynie działanie profilaktyczne. Antyoksydacyjne działanie rośliny może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu, jednak nie może zapobiec chorobie ani wpłynąć na jej przebieg.
Acerola w tabletkach, sok z aceroli – dawkowanie i przeciwwskazania
Wobec spożywania aceroli – w postaci owoców, soku czy suplementów diety w tabletkach – nie ma przeciwwskazań. Warto mieć jednak na uwadze fakt, iż ze względu na bogactwo kwasy askorbinowego spożycie zbyt dużej ilości aceroli może spowodować nadmiar witaminy C w organizmie. Typowym objawem przedawkowania witaminy C są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in. wzdęcia, nudności czy bóle brzucha. Dlatego wszelkie preparaty z acerolą należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami producenta.
>> Vitamin C Naturcomplex, 20 saszetek
>> Acerola APTEO, 60 pastylek do ssania
>> Acerola Labor, 90 tabletek do żucia
>> Citrosept Forte Acerola, 50 ml
Acerola dla dzieci – jak ją podawać?
Acerola jest rośliną bezpieczną dla dzieci, którym warto podawać preparaty bazujące na wyciągu z tej rośliny, np. w postaci soku. Jest to zastrzyk naturalnej witaminy C, szczególnie istotnej w okresie rozwoju dziecka, gdy kształtuje się układ odpornościowy. Taka forma podania aceroli jest też dla dzieci najciekawsza i nie budzi oporów, jakie mogą pojawić się m.in. przy suplementacji witaminy C w tradycyjnej postaci, np. w kapsułkach.
Zastosowanie kosmetyczne aceroli
Podobnie jak w przypadku profilaktyki zdrowotnej zastosowanie aceroli w kosmetyce ściśle wiąże się z wysoką zawartością witaminy C w roślinie. Witamina ta bierze udział w syntezie kolagenu, niezbędnego do zachowania elastyczności i jędrności skóry. Oprócz tego jako przeciwutleniacz spowalnia procesy powstawania zmarszczek. Dlatego acerola w kosmetyce stosowana jest przede wszystkim jako składnik pozwalający zachować młody wygląd. Dodatkowo witamina C wpływa na kondycję naczyń krwionośnych, dzięki czemu wszystkie komórki są lepiej odżywione. To pomaga m.in. lepiej zregenerować i odżywić skórę.
Wyciąg z aceroli może być również pomocny w łagodzeniu objawów trądziku. Roślina ta ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
>> Pharmaceris N Magni-Capilaril, krem przeciwzmarszczkowy do twarzy SPF10, 50 ml
>> Pharmaceris N Puri Capilique, delikatny tonik wzmacniający naczynka, 200 ml