• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jak wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe u dziecka? Czy warto iść z dzieckiem do dietetyka?

Zmorą, utrudniającą wyrabianie od najmłodszych lat zdrowych nawyków żywieniowych, jest w dzisiejszych czasach zaniedbywanie wspólnego jedzenia posiłków oraz nadmiar słodyczy i brak ruchu. Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało owoców, warzyw i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmierne ilości słodzonych soków owocowych.

Rodzice i dziwci wspólnie przygotowują posiłek

Propagowanie zdrowej żywności wcale nie eliminuje złych nawyków żywieniowych. Polskie dzieci jedzą więcej jabłek, ale nie rezygnują z batoników i fast-foodów. Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że w ciągu ostatnich lat w Polsce potroiła się liczba dzieci z nadwagą.

Wspólne posiłki to podstawa

Badania naukowe dowodzą, że spożywanie przez dzieci wspólnych posiłków z rodzicami sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała - informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Wspólne posiłki przy stole są najlepszą formą kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

Dzieci, które częściej jedzą obiady wspólnie z członkami rodziny, spożywają więcej warzyw i owoców, błonnika i mikroelementów, a mniej żywności smażonej, słodzonych napojów i tłuszczów.

Spożywanie wspólnych posiłków jest dość powszechne. Zauważa się jednak spadek częstotliwości spożywania posiłków w gronie rodzinnym w momencie rozpoczęcia przez dzieci nauki na poziomie ponadpodstawowym. Ma na to wpływ zwiększenie samodzielności dzieci. Wiąże się z tym pogorszenie jakości żywieniowej diet młodzieży, szczególnie w zakresie zmniejszenia częstotliwości spożycia warzyw i owoców oraz zwiększenia częstości opuszczania śniadań i spożycia żywności typu fast food.

Z raportu Instytutu Matki i Dziecka wynika, że młodzież z nadwagą i otyłością stanowi grupę, która najrzadziej deklaruje regularne spożywanie kolacji w towarzystwie rodziców.

Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe u dziecka?

Najkorzystniejszy moment na świadome kształtowanie postawy żywieniowej dziecka to okres przejścia z mleka mamy na sztuczny. Przy kontynuacji karmienia piersią to czas rozszerzania diety malucha. W tych momentach ważne jest, aby nie słodzić sztucznie pokarmów. Pozostawienie ich naturalnego smaku zapobiega przyzwyczajeniu dziecka do wyraziście słodkiego smaku, co w nieodległej przyszłości skutkuje niechęcią do innych pokarmów, w tym zdrowych owoców, warzyw, soków.

Z pomocą przychodzi tu metoda znana w Polsce jako „Bobas Lubi Wybór” (skrót od angielskiego Baby-Led Weaning czyli BLW). Polega ona na ominięciu etapu papek i pozwoleniu dziecku na samodzielne jedzenie już od pierwszego posiłku. Dzieci, które jedzą samodzielnie z radością czekają na posiłek i z przyjemnością poznają nowe smaki. Mają możliwość, aby poznać swoje własne tempo jedzenia i decydować, kiedy i co jeść.

Wskazane jest jak najdłuższe odroczenie podawania dziecku słodyczy i właściwe ich dozowanie. Lepsze jest domowe ciasto niż czekoladowy batonik i naturalny sok niż gazowany, słodzony napój. Dzięki temu dziecko zachowuje wrażliwość na inne smaki i łatwiej jest rozszerzać jego dietę o nowe smaki owoców i warzyw.

Czytaj więcej: Karmienie niemowląt - metoda BLW. Zasady, korzyści  zagrożenia

Od czego zacząć kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych?

Ważnym momentem w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych jest:

  • zasiadanie malucha do wspólnego stołu,
  • rodzinne spożywanie posiłków.

Naturalną reakcją dziecka jest chęć próbowania tego, co jedzą inni. Jeśli np. warzywa goszczą tylko w naczyniach dziecka, a pozostali jedzą coś innego, dziecko nabiera przekonania, że to, co mają inni jest lepsze i odrzuca swoją dietę.

Sprawdzone rady na to, jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci

  1. Jeżeli między posiłkami maluch ciągle podjada na pewno nie będzie zainteresowany zjedzeniem dwudaniowego obiadu. Dziecko powinno zjadać 5 posiłków dziennie z czego jeden może być przekąską.
  2. Wprowadź w domu zasadę kosztowania wszystkiego co jest na stole przez każdego członka rodziny, tak jakby to było coś oczywistego. Pamiętaj – jedna nowość w jednym posiłku.
  3. Ignoruj próby grymaszenia.
  4. Nic na siłę, nie wmuszaj w dziecko jedzenia.
  5. Miejscem przeznaczonym na jedzenie jest stół, nie przyzwyczajaj dziecka do jedzenia przed telewizorem.
  6. Rozmawiajcie o jedzeniu nie tylko przy stole, staraj się aby dziecko poznało zasady zdrowego odżywiania.
  7. Zachęcaj dziecko do pomocy, razem zaplanujcie co będziecie jeść.
  8. Jeśli chcesz zacząć zdrowo się odżywiać wyrzuć z najbliższego otoczenia wszystko, co można zaliczyć do śmieciowego jedzenia.
  9. Spróbuj ułatwić domownikom dostęp do zdrowego jedzenia, tak aby jak najczęściej po nie sięgali. Możesz umieścić na stole w kuchni miskę ze zdrowymi przegryzkami. Mogą to być surowe owoce i warzywa.
  10. Staraj się, aby nowe produkty były ładnie podane, bo wygląd ma tutaj duże znaczenie.

Aktywność fizyczna

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca w przypadku dzieci przynajmniej godzinę aktywności fizycznej dziennie. Jednorazowo powinno być to minimum 10 minut. Ma to znaczenie dla zdrowia i prawidłowego rozwoju.

Osoby aktywne zwykle zwracają większą uwagę na to, co znajdzie się na ich talerzu. Dlatego ruch to również jeden ze sposobów na wyrobienie u dziecka właściwych nawyków żywieniowych.

Czy warto iść z dzieckiem do dietetyka?

Żywienie dziecka wymaga od rodziców wiedzy i rozwagi. Z jednej strony powinni zadbać o to, aby dieta dziecka była urozmaicona, ponieważ potrzebuje ono wielu składników odżywczych i energii. W prawidłowej kompozycji diety dziecka może pomóc rodzicom dietetyk dziecięcy. W przypadku dziecka z nadwagą, niedowagą , alergią czy z innymi chorobami warto z pomocą specjalisty popracować z dzieckiem nad dietą.

Co może zaoferować dietetyk?

  1. Rozmowę o problemie zarówno z opiekunem jak i z dzieckiem.
  2. Wspólną analizę dotychczasowego sposobu odżywiania dziecka i sugestie co warto byłoby zmienić.
  3. Pomysły na zdrowe i proste posiłki, które będą komponowane z produktów akceptowanych przez dziecko.
  4. Naukę zasad zdrowego odżywiania poprzez gry i zabawy, a także specjalnie opracowany system postanowień i małych celów dziecka.
  5. Ciekawe i zdrowe alternatywy dla słodyczy zamiast zakazów i ograniczeń.

Zbilansowany jadłospis dostosowany do potrzeb i preferencji dziecka, dostarczający wszystkich składników odżywczych niezbędnych do intensywnego rozwoju.

>> Skoki rozwojowe w 1. roku życia, czyli jak rozwija się mózg dziecka ?

>> Kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

Poznaj naszego eksperta
Iga Hintz

Iga Hintz

Autorka publikacji z zakresu tematyki zdrowotnej i społecznej. Zdrowy styl życia jest dla niej jedną z największych wartości.

Zobacz także

Otyłość nie pojawia się nagle

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.04.2018

Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.

Czytaj więcej

Alergia pokarmowa u dzieci

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 13.06.2017

Alergie pokarmowe coraz częściej występują u niemowląt i małych dzieci. Do najpowszechniejszych alergenów należą mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki i mięczaki. Jakie są objawy alergii i czy można im w jakiś sposób zapobiec?

Czytaj więcej

Nadwaga i otyłość – jak je rozpoznać?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.06.2017

Pojęcia „nadwaga” i „otyłość” odnoszą się do masy ciała oraz zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Nie są jednak ze sobą tożsame. Co się za nimi kryje, jak je rozróżnić i na jakiej podstawie możemy orzec, czy problemy, jakie opisują, dotyczą nas?

Czytaj więcej