Menu pilnego ucznia powinno zawierać składniki odżywcze zapewniające odporność, prawidłową pracę mózgu, dobre samopoczucie. Podpowiadamy, gdzie je znaleźć. Z kolei dobrze wyposażona domowa apteczka pozwoli zaradzić nagłym dolegliwościom, takim jak biegunka czy kolano obolałe po WF-ie.
Gotowi na początek roku szkolnego: jak robić śniadania, co mieć w apteczce
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Składniki niezbędne do zachowania zdrowia ciała i umysłu dostarczamy organizmowi przede wszystkim z pożywieniem. Pamiętajmy jednak, by dziecięce posiłki były nie tylko różnorodne, lecz także podawane regularnie – wówczas zapewnią siły na cały dzień i prawidłowy wzrost. W codziennej diecie dziecka należy pamiętać też o ważnej roli śniadania, podawaniu świeżych, nieprzetworzonych warzyw i owoców, a także unikaniu słodyczy, słodkich napojów i słonych przekąsek.
Węglowodany dla energii
Węglowodany to nasze podstawowe źródło energii, to głównie z nich organizm pozyskuje glukozę, której potrzebują m.in. komórki mózgowe do właściwego : myślenia, zapamiętywania, czy rozwiązywania problemów. Najzdrowiej dostarczać je organizmowi w postaci złożonej, dzięki temu wolniej się trawią i stopniowo wchłaniają, zapewniając stabilniejszy poziom cukru we krwi. Węglowodany złożone znajdziemy w produktach zbożowych z pełnego przemiału: chleb razowy, płatki zbożowe i otręby, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), ryż brązowy, makaron razowy.
>> Witaminy dla dzieci − syropy, krople, żelki witaminowe, tabletki do ssania
Minerały: wapń, cynk, magnez, żelazo – niezbędne do rozwoju
Wapń konieczny do wzrostu
Wapń to podstawowy składnik kości i zębów i jeden z ważniejszych składników odżywczych w czasie intensywnego wzrostu dzieci. Jednak to nie wszystko, również bierze udział w prawidłowej kurczliwości mięśni, aktywacji niektórych układów enzymatycznych, normalizacji układu krzepnięcia krwi, a także w przewodnictwie bodźców nerwowych.
Podstawowym i bogatym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory. Większe ilości tego pierwiastka znajdziemy również w sezamie, nasionach soi, ciecierzycy, fasoli, natce pietruszki oraz czy nasionach słonecznika
Magnez zmniejsza uczucie zmęczenia
Magnez wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego dziecka i zmniejsza uczucie zmęczenia. Jest także odpowiedzialny za prawidłowy rozwój mięśni oraz kości. Produkty bogate w magnez to: nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola, groch), produkty zbożowe, kakao, gorzka czekolada, orzechy, ziemniaki, ryby, banany oraz zielone warzywa.
Cynk uodparnia
Cynk znajdziemy w ponad 300 enzymach, które wpływają m.in. na syntezę białek, hormonów czy krwinek czerwonych. Ponadto cynk ma istotny wpływ na działanie układu opornościowego . Dodatkowo w ośrodkowym układzie nerwowym pośrednio wpływa na procesy uczenia się i zapamiętywania. Odpowiada również za odczuwanie zapachu i smaku.. Źródłami cynku w żywności są: wątroba, mięso, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, orzechy, sery żółte, jajka, kasza gryczana.
Żelazo rozprowadza tlen
Pierwiastek ten jest wykorzystywany przez krwinki czerwone do wiązania tlenu i rozprowadzania go w organizmie, . (dDotlenienie wszystkich tkanek i narządów, w tym mózgu, zapewnia ich sprawne działanie) . Żelazo odgrywa też ważną rolę w regulacji enzymów wpływających na działanie układu odpornościowego. . Produkty o dużej zawartości żelaza to: czerwone mięso, wątróbka, buraki, jajka, brukselka, jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, ciemne pieczywo.
Kwasy tłuszczowe omega-3 dla koncentracji
Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Organizm człowieka nie jest w stanie ich wytworzyć, dlatego ich podstawowym źródłem jest dieta. Kwasów omega-3 potrzebujemy m.in. do rozwoju i pracy mózgu, zdolności koncentracji czy zachowania dobrego samopoczucia. Składniki te pomagają również dzieciom lepiej przespać noc, zmniejszając częstotliwość nocnych przebudzeń. Najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3 są ryby morskie (np. łosoś, makrela, dorsz, śledź, sardynka), poza tym zawarte są także w orzechach i olejach roślinnych (np. rzepakowym, słonecznikowym).
Witaminy B, D, kwas foliowy
Witaminy B1, B6, B12 i kwas foliowy odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pamięci. Witaminy z grupy B znajdziemy np. w: mięsie, podrobach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, nasionach roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch), orzechach, warzywach, owocach (np. banany). Najwięcej kwasu foliowego zawierają nasiona roślin strączkowych i zielone warzywa: sałata, szpinak, natka pietruszki, kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, szparagi.
Witamina D reguluje właściwe przyswajanie wapnia i fosforu oraz wpływa na wzrost i rozwój kości i zębów u dzieci. Wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jej synteza następuje w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak w okresie jesienno-zimowym w naszej strefie klimatycznej mamy ograniczone możliwości wytwarzania witaminy D. Oprócz własnej syntezy źródłem witaminy D są głównie tłuste morskie ryby (węgorz, śledź, dorsz, łosoś, sardynka) oraz oleje rybie. Niestety ze źródeł pokarmowych uzupełniamy tylko około 20 proc. zapotrzebowania na witaminę D, więc do utrzymania jej prawidłowego poziomu może być potrzebna suplementacja.
>> Preparaty z witaminami D dla dzieci
Zawartość domowej apteczki
Najczęstsze uczniowskie przypadłości to urazy, oparzenia, zatrucia i problemy gastryczne, ukąszenia, przeziębienie oraz dolegliwości bólowe. By móc szybko na nie zareagować, warto mieć w domowej apteczce podstawowe leki i artykuły:
- leki łagodzące objawy bólu i gorączki, np. paracetamol lub ibuprofen
- środki łagodzące dolegliwości gastryczne, np. herbatka z mięty lub rumianku,
- leki na biegunkę i zaparcia,
- preparat łagodzący oparzenia,
- komplet plastrów opatrunkowych w różnych rozmiarach,
- spirytus salicylowy, woda utleniona,
- termometr,
- pęseta.





