Tran to jeden z najczęściej stosowanych preparatów wzmacniających odporność organizmu. Co powinien mieć w składzie, żeby był wartościowy? W jakiej postaci przyjmować tran?
Jaki tran wybrać − kapsułki czy płyn? Porównanie

Co to jest tran?
Tran to olej z dorsza lub ryb z rodziny dorszowatych. Głównymi składnikami każdego tranu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które powinny stanowić około 85 proc. składu jakościowego.
Najważniejszymi NNKT z grupy omega 3 są kwasy: dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA). Tran zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: witaminę A, witaminę D oraz E.
Czytaj również: Tran – jaki wybrać? Analiza produktów [TABELA]
Tran − jak działają składniki tranu?
- Kwasy omega 3, takie jak EPA i DHA wykazują bardzo wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Wzmacniają układ immunologiczny, wpływają na prawidłowy rozwój mózgu i pracę układu nerwowego, poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku oraz zmniejszają stany zapalne. EPA i DHA również korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
- Witamina D znana jest przede wszystkim z dobroczynnego wpływu na kości. Substancja ta ma znacznie szerszy zakres działania. Witamina D zapobiega rozwojowi infekcji oraz wzmacnia układ immunologiczny. Badania wykazały, że ma wpływ na regulację nastroju w czasie jesienno-zimowym.
- Witamina A jest przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników. Jest składnikiem niezbędnym w procesie widzenia i wzrostu. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy organizmu. Witamina A wpływa pozytywnie na stan skóry, przyspiesza regenerację warstwy naskórkowej, wzmacnia funkcje ochronne naskórka.
- Witamina E ma silne właściwości przeciwutleniające. Wspomaga działanie układu immunologicznego. Witamina ta korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiega rozwojowi miażdżycy, pobudza wydzielanie substancji o działaniu przeciwzakrzepowym.
>> Niedobór witaminy D − kiedy ją suplementować i w jakich ilościach
Jak wybrać tran?
By wybrać tran najbardziej wartościowy, należy zwrócić przede wszystkim uwagę na jego skład jakościowy i ilościowy. Opakowanie zewnętrzne preparatu także jest ważne, powinno chronić NNKT przed procesem utleniania pod wpływem światła.
Należy wziąć pod uwagę dawkowanie wybieranego produktu, powinno być wygodne i ściśle określone przez producenta. Każdy tran powinien dostarczać składników odżywczych w formach naturalnych, bez dodatków sztucznych.
Tran w płynie czy w kapsułkach − porównanie
Apteki dysponują szeroką gamą tranów zarówno w kapsułkach, jak i w płynie. Przedstawiamy analizę dwóch przykładowych tranów:
Tabela 1. Porównanie składu tranów
Nazwa tranu | ||
Postać | płyn | kapsułki |
Skład | 5 ml zawiera:
Kwasy tłuszczowe omega 3 1200mg w tym: EPA 400 mg DHA 600 mg
Witamina D 10 µg Witamina A 250 µg Witamina E 10 mg
| 1 kapsułka zawiera:
Olej z wątroby dorsza 400 mg w tym: EPA 32 mg DHA 36 mg
Witamina D 1 µg Witamina A 120 µg
|
Źródło tranu
| olej z wątroby dorsza | olej z wątroby dorsza |
Dawkowanie
| 5 ml | 1 kapsułka |
W przypadku obydwu preparatów ich producenci podają źródło tranu (olej z wątroby dorsza), co jest ważnym aspektem. 5 ml płynu zawiera większą liczbę wszystkich składników odżywczych w porównaniu z 1 kapsułką.
Butelka tranu Moller’s wykonana jest z ciemnego szkła, co zapobiega przenikaniu promieni słonecznych i utlenianiu kwasów tłuszczowych. Forma kapsułki gwarantuje, że podczas zażywania tran nie będzie się utleniał.
Dzienną dawkę składników aktywnych zawartych w tranach można dostosować zażywając odpowiednią ilość płynu lub kapsułek. Wybór postaci tranu zależy więc od indywidualnych preferencji. Tran w postaci płynu wskazany jest do stosowania u dzieci i osób starszych, które mają problem z połykaniem kapsułek.
Czytaj także: Zupa na katar. Jak skutecznie ustrzec się przed infekcjami?






