• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Wzmocnij odporność organizmu jesienią

Jesień, to czas, w którym nasz organizm potrzebuje wsparcia. Zadbajmy o to, aby wzmocnić swoją odporność, zanim pojawią się pierwsze oznaki przeziębienia. Nim sięgniemy po suplementy diety, zadbajmy o to, aby nasza dieta była różnorodna i zbilansowana.

Herbata z dzikiej róży

Nasz organizm samodzielnie poradzi sobie z wieloma przeziębieniami, jedynie w niektórych przypadkach warto go wspomóc, wykorzystując to, czym natura nas tak hojnie obdarzyła. Przypomnijmy sobie o łatwo dostępnych ziołach z naszych rodzimych ogródków, a jednocześnie otwórzmy się na świat i wszelkie egzotyczne przyprawy. Rośliny, które pomogą naszemu organizmowi przetrwać ten ciężki dla niego czas, to nie tylko: czosnek, cebula, świeży chrzan, maliny czy tymianek. Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i zaprosić do swojej kuchni zapomniane dary natury.

Zioła i owoce z własnego ogródka

Rokitnik – kwiaty rokitnika zakwitają od marca do maja, ale owoce utrzymują się przez całą zimę. Rokitnik wspomaga odporność organizmu, to źródło witaminy B12, E, K oraz prowitaminy A. W banalny sposób można przygotować sok z rokitnika, którego regularne picie będzie działało antybakteryjnie, antywirusowo oraz przeciwzapalnie. Jeśli nie mamy krzaczków rokitnika w naszym ogródku, bez większego problemu znajdziemy go w każdym sklepie zielarskim.

Jeżówka − działa immunostymulująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, rozkurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Zalewając suchy korzeń z jeżówki alkoholem, uzyskamy doskonałą nalewkę, której codzienne picie 5 ml zapewni nam pełnię sił oraz zdrowia.

Dzika róża – spożywając trzy owoce dzikiej róży, możemy w pełni pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pamiętajmy, że naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna. Dziką różę spotkamy nawet w dużych miastach, aby uniknąć zanieczyszczeń, jej owoce najlepiej zbierać daleko od ulic. Dziką różę możemy pić w postaci herbatek ziołowych bądź jeść w formie samodzielnie przygotowanych dżemów i konfitur.

Czarny bez – sok z owoców bądź napar z kwiatów bzu to skuteczny lek na przeziębienie. Zawarte w bzie duże ilości flawonoidów, kwasów fenolowych i organicznych oraz garbniki, sterole i sole mineralne działają napotnie i szybko pozwalają na obniżenie temperatury ciała. Z czarnego bzu możemy zrobić sok, napar a nawet i wino.

Lipa – lipowe kwiatostany zawierają witaminę C oraz PP, flawonoidy (wzmacniają naczynia krwionośne i działają rozkurczowo), śluzy (działają przeciwkaszlowo). Napary z lipy działają napotnie,przeciwzapalnie i odkażająco.

Egzotyczne przyprawy i korzenie

Imbir – kłącze imbiru zawiera olejek eteryczny oraz związek fenolowy – gingerol (to dzięki niemu imbir ma ostry smak). Imbir rozgrzewa organizm, skutecznie można go stosować w walce z bólem gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Możemy go dodawać do większości dań, wzbogacać nim smak zup, marynować mięsa oraz pić w formie syropu.

Żeń-szeń – w medycynie chińskiej stosowany jest na wiele dolegliwości, wykorzystywany jest w ziołolecznictwie i kosmetologii. Jesień sprzyja dekoncentracji, znużeniu i ogólnemu rozdrażnieniu. Dzięki zawartym w żeń-szeniu ginsenozydom hemoglobina zaczyna przenosić większą ilość tlenu. Nasz organizm jest bardziej dotleniony, a to znacząco wpływa na polepszenie naszego samopoczucia. Możemy żuć suszone korzenie żeń-szenia lub pić je w postaci herbatki albo nalewki.

Kurkuma − stosowana jest do leczenia wielu chorób, gdyż słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych. Wszechstronność kurkumy sprawiła, że jest jedną z najlepiej zbadanych roślin leczniczych. Kurkuma w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, dlatego, należy łączyć ją z papryką. Ze wszystkich przypraw kurkuma posiada najlepiej udokumentowane właściwości antyzapalne, a dodatkowo chroni przed chemicznymi uszkodzeniami tkanki łącznej.

Grzyby shitake − to wspaniały immunoregulator stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień. Zawarty w grzybach lentinan wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie antyrakowe. Grzyby shitake są dostępne w sklepach posiadających dział z kuchniami świata oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Idealny dodatek do makaronów oraz zup.

Dbając o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę opartą o naturalne, trochę zapomniane zioła i przyprawy, możemy uchronić się przed przeziębieniem oraz osłabieniem organizmu. Jeśli ograniczymy spożycie surowych warzyw i owoców, ochronimy się przed wychłodzeniem. Włączmy do naszych posiłków miód oraz rośliny strączkowe. Ponadto pamiętajmy o regularnym ruchu na świeżym powietrzu oraz zadbajmy o zdrowy sen.

Poznaj naszego eksperta
Telemedycyna Polska

Redakcja Apteline we współpracy z Telemedycyną Polską S.A.

Telemedycyna Polska S.A. to lider teleopieki kardiologicznej i pionier telemedycyny w Polsce. Specjalizuje się w usługach telekardiologicznych dla pacjentów indywidualnych oraz placówek medycznych na terenie całego kraju. Zainteresowany? Wejdź na stronę www.telemedycynapolska.pl.

Zobacz także

Herbatka na przeziębienie – natura przeciwko infekcji

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.03.2018

Gdy dopada przeziębienie, warto wspomóc organizm w walce naturalnymi składnikami. Świetnie sprawdza się: imbir, lipa, czarny bez, tymianek oraz dzika róża.

Czytaj więcej

Pokrzywa to cenne źródło żelaza

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 8.05.2018

Pokrzywa to pospolita roślina o niecodziennych właściwościach. Działa leczniczo, jest wykorzystywana w kosmetyca, a przy tym jest jadalna. Podnosi witalność i kondycję zdrowotną. Ma intensywne działanie regeneracyjne, dlatego może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.

Czytaj więcej

Fakty i mity na temat witaminy C

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.05.2018

Witamina C jest witaminą niezbędną dla człowieka, może pochwalić się bardzo wszechstronnym działaniem. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie, co ma wpływ na wzrost i utrzymanie zdrowych kości, zębów, dziąseł, więzadeł i naczyń krwionośnych.

Czytaj więcej