Jesień, to czas, w którym nasz organizm potrzebuje wsparcia. Zadbajmy o to, aby wzmocnić swoją odporność, zanim pojawią się pierwsze oznaki przeziębienia. Nim sięgniemy po suplementy diety, zadbajmy o to, aby nasza dieta była różnorodna i zbilansowana.
Wzmocnij odporność organizmu jesienią

Nasz organizm samodzielnie poradzi sobie z wieloma przeziębieniami, jedynie w niektórych przypadkach warto go wspomóc, wykorzystując to, czym natura nas tak hojnie obdarzyła. Przypomnijmy sobie o łatwo dostępnych ziołach z naszych rodzimych ogródków, a jednocześnie otwórzmy się na świat i wszelkie egzotyczne przyprawy. Rośliny, które pomogą naszemu organizmowi przetrwać ten ciężki dla niego czas, to nie tylko: czosnek, cebula, świeży chrzan, maliny czy tymianek. Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i zaprosić do swojej kuchni zapomniane dary natury.
Zioła i owoce z własnego ogródka
Rokitnik – kwiaty rokitnika zakwitają od marca do maja, ale owoce utrzymują się przez całą zimę. Rokitnik wspomaga odporność organizmu, to źródło witaminy B12, E, K oraz prowitaminy A. W banalny sposób można przygotować sok z rokitnika, którego regularne picie będzie działało antybakteryjnie, antywirusowo oraz przeciwzapalnie. Jeśli nie mamy krzaczków rokitnika w naszym ogródku, bez większego problemu znajdziemy go w każdym sklepie zielarskim.
Jeżówka − działa immunostymulująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, rozkurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Zalewając suchy korzeń z jeżówki alkoholem, uzyskamy doskonałą nalewkę, której codzienne picie 5 ml zapewni nam pełnię sił oraz zdrowia.
Dzika róża – spożywając trzy owoce dzikiej róży, możemy w pełni pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pamiętajmy, że naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna. Dziką różę spotkamy nawet w dużych miastach, aby uniknąć zanieczyszczeń, jej owoce najlepiej zbierać daleko od ulic. Dziką różę możemy pić w postaci herbatek ziołowych bądź jeść w formie samodzielnie przygotowanych dżemów i konfitur.
Czarny bez – sok z owoców bądź napar z kwiatów bzu to skuteczny lek na przeziębienie. Zawarte w bzie duże ilości flawonoidów, kwasów fenolowych i organicznych oraz garbniki, sterole i sole mineralne działają napotnie i szybko pozwalają na obniżenie temperatury ciała. Z czarnego bzu możemy zrobić sok, napar a nawet i wino.
Lipa – lipowe kwiatostany zawierają witaminę C oraz PP, flawonoidy (wzmacniają naczynia krwionośne i działają rozkurczowo), śluzy (działają przeciwkaszlowo). Napary z lipy działają napotnie,przeciwzapalnie i odkażająco.
Egzotyczne przyprawy i korzenie
Imbir – kłącze imbiru zawiera olejek eteryczny oraz związek fenolowy – gingerol (to dzięki niemu imbir ma ostry smak). Imbir rozgrzewa organizm, skutecznie można go stosować w walce z bólem gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Możemy go dodawać do większości dań, wzbogacać nim smak zup, marynować mięsa oraz pić w formie syropu.
Żeń-szeń – w medycynie chińskiej stosowany jest na wiele dolegliwości, wykorzystywany jest w ziołolecznictwie i kosmetologii. Jesień sprzyja dekoncentracji, znużeniu i ogólnemu rozdrażnieniu. Dzięki zawartym w żeń-szeniu ginsenozydom hemoglobina zaczyna przenosić większą ilość tlenu. Nasz organizm jest bardziej dotleniony, a to znacząco wpływa na polepszenie naszego samopoczucia. Możemy żuć suszone korzenie żeń-szenia lub pić je w postaci herbatki albo nalewki.
Kurkuma − stosowana jest do leczenia wielu chorób, gdyż słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych. Wszechstronność kurkumy sprawiła, że jest jedną z najlepiej zbadanych roślin leczniczych. Kurkuma w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, dlatego, należy łączyć ją z papryką. Ze wszystkich przypraw kurkuma posiada najlepiej udokumentowane właściwości antyzapalne, a dodatkowo chroni przed chemicznymi uszkodzeniami tkanki łącznej.
Grzyby shitake − to wspaniały immunoregulator stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień. Zawarty w grzybach lentinan wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie antyrakowe. Grzyby shitake są dostępne w sklepach posiadających dział z kuchniami świata oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Idealny dodatek do makaronów oraz zup.
Dbając o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę opartą o naturalne, trochę zapomniane zioła i przyprawy, możemy uchronić się przed przeziębieniem oraz osłabieniem organizmu. Jeśli ograniczymy spożycie surowych warzyw i owoców, ochronimy się przed wychłodzeniem. Włączmy do naszych posiłków miód oraz rośliny strączkowe. Ponadto pamiętajmy o regularnym ruchu na świeżym powietrzu oraz zadbajmy o zdrowy sen.





