Pokrzywa to pospolita roślina o niecodziennych właściwościach. Działa leczniczo, jest wykorzystywana w kosmetyca, a przy tym jest jadalna. Podnosi witalność i kondycję zdrowotną. Ma intensywne działanie regeneracyjne, dlatego może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.
Pokrzywa to cenne źródło żelaza

Pokrzywa jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza. Niedobór żelaza we krwi sprawia, że szpik kostny nie wytwarza wystarczających ilości hemoglobiny, w efekcie czego organizm nie jest odpowiednio "dotleniony", co fatalnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucie.
>> Diagnostyka anemii – interpretacja wyników badań
To dlatego często skarżymy się na permanentne zmęczenie, nasza skóra przybiera blady odcień, a włosy mają skłonność do wypadania. Konsekwencją zbyt niskiego poziomu żelaza bywa anemia, na którą cierpi wiele kobiet.
>> Jak uzupełnić niedobór żelaza? Żelazo na receptę czy bez recepty?
Pokrzywa dla kobiet
Z powodu wysokiej zawartości żelaza warto jeść pokrzywę przy anemii i osłabieniu organizmu. Ze względu na bogaty skład, jest zalecana kobietom w okresie wzmożonej pracy organizmu - w czasie ciąży czy menopauzy. Dzięki stosowaniu produktów na bazie tej rośliny przyszła mama zyska większą odporność i usunie groźne toksyny, a po narodzinach dziecka zwiększy produkcję mleka oraz przyspieszy likwidację obrzęków. Łatwiej upora się także z zakażeniami dróg moczowych, szczególnie niebezpiecznymi w okresie ciąży.
>> Niedobór żelaza – jakie są jego objawy, co jeść, by uzupełnić niedobory
Zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci zapewnia też odpowiednia dawka krzemu. Pokrzywa jest skarbnicą tego cennego pierwiastka, który utrzymuje także w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stawy.
>> Rumianek – poznaj cenne właściwości drobnych kwiatków
Pokrzywa - skarbnica witamin i makroelementów
Liście rośliny dostarczają witamin A, C i K oraz witamin z grupy B, a także cynku, fosforu, jodu, krzemu, magnezu, manganu, potasu, wapnia, sodu i żelaza. Pokrzywa jest również źródłem przeciwutleniaczy, np. flawonoidów i karotenoidów, zawiera garbniki i fitosterole.
Pokrzywa ze względu na swoje właściwości moczopędne jest zalecana przy chorobach dróg moczowych. Świeże listki rośliny usprawniają przemianę materii. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę wątroby, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi, a także pobudzają czynność wydzielniczą trzustk.
>> Morwa biała – naturalny sprzymierzeniec w walce z chorobami cywilizacyjnymi
Syrop z pokrzywy na przeziębienia
Aby przygotować syrop trzeba przygotować kilogram pokrzyw, które następnie należy zemleć w mikserze i rozdrobnić litrem wody. Całość zagotowuje się i osładza, do smaku, miodem.
Syrop należy przelać do słoiczków i pasteryzować przez około kwadrans. Syrop warto zażywać w profilaktyce przeziębień i infekcji gardła. Zaleca się stosowanie syropu po łyżeczce trzy razy dziennie, przez dwa tygodnie, dwa razy na kwartał.
Pokrzywa w kosmetyce
Wyciąg z pokrzyw wykorzystywany jest także w kosmetyce, między innymi w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Ekstrakt z pokrzyw możemy znaleźć w szamponach oraz odżywkach. Przeznaczone są do pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz normalnych, nadają włosom blask, sprawiają, że są miękkie i puszyste. Pokrzywa znajduje także zastosowanie w leczeniu świądu, łupieżu, zapobiega wypadaniu włosów. Pokrzywę można wykorzystać w kosmetykach przygotowywanych samodzielnie w domu.
Pokrzywowa kąpiel
Kąpiel z dodatkiem pokrzyw doskonale odżywi i nawilży skórę. Poza tym taką kąpiel z pewnością docenią osoby skarżące się na bóle reumatyczne. Aby przygotować kąpiel należy bardzo drobno posiekać pokrzywę, włożyć ją do woreczka z gazy i następnie umieścić pod strumieniem gorącej wody. Można także do wanny wlać sok pokrzywowy.
Pokrzywy nie zaleca się tylko osobom z niewydolnością nerek, ponieważ moczopędna roślina może je nadmiernie obciążać.
Pokrzywę najłatwiej kupić w postaci gotowej herbatki. Idealnym rozwiązaniem jest własnoręczne zebranie młodych liści. Można je samemu ususzyć (najlepiej w cieniu, w miejscu pozbawionym wilgoci), albo wykorzystać do przyrządzenia smakowitych potraw.