Goździki są nie tylko aromatyczną przyprawą, lecz także… naturalnym środkiem łagodzącym ból zęba. Poza tym odświeżają oddech, odmładzają skórę, wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego, działają antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo!
Właściwości zdrowotne goździków

Drzewo goździkowca korzennego żyje około 150 lat. Zbiera się z niego delikatne pączki kwiatowe, które po wysuszeniu zamieniają się w znaną nam aromatyczną przyprawę (pączki zbiera się jeszcze przed rozkwitem, by nie straciły aromatu). Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, by dłużej utrzymywały zapach i smak.
Goździki na obniżenie poziomu cukru, cholesterolu i przemianę materii
Charakterystyczny zapach goździków to efekt obecności eugenolu – silnego antyoksydantu, który obniża poziom cukru oraz cholesterolu. Badania opisane w 2006 roku na spotkaniu Experimental Biology w San Francisco wykazały, że kilka gramów goździków dziennie wspomaga produkcjęinsuliny, a przy tym obniża poziom cholesterolu. U wszystkich badanych, którzy jedli goździki, bez względu na ilość nastąpiło obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL. Poziom „dobrego” cholesterolu HDL pozostał bez zmian. Zaobserwowano też, że olej goździkowy zapobiega tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, które mogą prowadzić do zawału. Osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem powinny więc jak najczęściej wzbogacać smak potraw wysuszonymi pąkami kwiatów goździkowca korzennego.
Goździki zawierają też mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie. Dzięki temu wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych.
Goździki na ból zęba i nieświeży oddech
Goździki są też wykorzystywane w stomatologii, ponieważ eugenol działa przeciwbakteryjnie - stosuje się go w leczeniu kanałowym zębów, dostępne są też pasty do zębów z goździkami.
Eteryczny olejek goździkowy stosowany miejscowo zwalcza ból zęba, i to niemal w kilka sekund (by przygotować preparat w domu, należy połączyć dwie kropelki olejku z 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek i przyłożyć do bolącego miejsca w jamie ustnej). Badania pokazują, że olejek goździkowy zwalcza drobnoustroje wywołujące infekcję, a nawet próchnicę.
Goździki również skutecznie odświeżają oddech: wystarczy rozgryźć trzy, by usunąć z ust np. nieprzyjemny zapach czosnku.
Uspokajające działanie goździków
Olejki eteryczne zawarte w goździkach uśmierzają ból i poprawiają krążenie krwi, dlatego goździki są efektywnym środkiem nie tylko na ból zęba, lecz także na ból głowy. Kubek zielonej herbaty zaparzonej z dwoma goździkami można pić profilaktycznie, ale także w trakcie ataków migreny.
>> Neuro terapia, żel z ekstraktem z goździków, 75 g
Przyrządzenie naparu z dodatkiem goździków na wieczór zadziała także kojąco – pomoże zasnąć i uregulować pracę układu nerwowego.
Dlaczego napary z goździkami warto pić w sezonie grypowym?
Goździki są naturalnym antyoksydantem – ich składniki ograniczają wpływ wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Oprócz tego pachnące kwiaty goździkowca wykazują działanie antyseptyczne – likwidują stan zapalny, działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wzmacniają układ odpornościowy.
>> Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?
Goździki zwalczają grzybicę
Goździki sprawdzają się w leczeniu kandydozy (drożdżycy) – picie naparu z goździków łagodzi objawy infekcji. Bezpośrednio na zmiany skórne (np. w przypadku grzybicy stóp) można stosować olejek goździkowy rozcieńczony olejem bazowym (oliwą z oliwek, olejem spożywczym).
Najczęściej zadawane pytania dotyczące goździków
Goździki mają właściwości przeciwbólowe, antybakteryjne oraz łagodzące stany zapalne. Picie naparu jest zalecane w przypadku bólu głowy i zębów, a także w ramach profilaktyki przeciw atakom migreny. Wspierają również odporność, mają działanie przeciwnowotworowe i ograniczające uwalnianie wolnych rodników, a picie naparu przed snem pomaga się wyciszyć, działa uspokajająco i reguluje układ nerwowy.
Goździki mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego mogą być pomocne przy stanach zapalnych stawów i bólach mięśniowych. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się olejek goździkowy, który należy wcierać bezpośrednio w obolałe miejsca. Do przygotowania preparatu należy użyć ¼ łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju i dodać dwie krople esencji z goździków. Dodatkowo dla uzyskania najlepszych efektów zaleca się masowanie bolących partii ciała nawet kilka razy dziennie.
Do przygotowania naparu można użyć proszku lub zasuszonych pąków kwiatowych. Wystarczy łyżeczkę goździków zalać szklanką gorącej wody i pozostawić pod przykryciem na ok. 10 min. Po tym czasie napar należy przecedzić i w razie potrzeby uzupełnić łyżką miodu dla poprawy smaku. Goździki można również dodawać do herbaty lub tzw. grzańca.
Ssanie zasuszonych pączków goździków pomoże uśmierzyć ból i załagodzić stany zapalne. Jednak najbardziej wszechstronnym ich zastosowaniem jest olejek goździkowy, którym można aplikować bezpośrednio na skórę lub bolące miejsca w jamie ustnej. Ponadto można z nich przygotować napary lecznicze, które dodaje się do herbaty.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację