Grzańce z mniejszą liczbą kalorii? To możliwe. Przygotowując grzańce z wina lub piwa, warto pamiętać, że zamiast cukru lub miodu można zastosować stewię lub ksylitol, a zamiast słodkiego wina – wykorzystać wino wytrawne.
Grzaniec z piwa i grzaniec z wina – proste przepisy dla diabetyków

W zaleceniach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego nie znajdziemy całkowitego zakazu spożywania alkoholu przy cukrzycy, opracowujący je lekarze przypominają jednak, że ustalona badaniami, bezpieczna dawka alkoholu etylowego wynosi 20 g dla kobiet i 30 g dla mężczyzn dziennie.
Czytaj więcej: Cukrzyca a alkohol – wiedza o procentach procentuje!
W praktyce oznacza to np. lampkę wina dla pań i dwie dla panów. Przeciwnicy sięgania po alkohol przekonują, że nawet niewielkie jego ilości, gdy są spożywane regularnie, mogą uzależnić.
Wino winu nierówne – jaki rodzaj wina wybrać?
Różnica w zawartości węglowodanów w obydwu rodzajach wina jest znaczna: porcja (150 g) czerwonego wina wytrawnego dostarcza jedynie 0,3 g węglowodanów (0,03 WW), a tej samej objętości porcja czerwonego wina słodkiego 13,7 g (1,4 WW).
Grzaniec z wina wytrawnego – przepis

Porcja: 160 kcal, 1,5 WW
• 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (150 ml);
• 2 łyżeczki stewii (10 g);
• plaster pomarańczy (40 g);
• cynamon, goździki;
Sposób przygotowania: wino podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy stewię, plaster pomarańczy i przyprawy. Gotowe!
Niskokaloryczne piwo light
Przyrządzając grzańca z piwa, można wykorzystać wariant „light”, który w 300 ml zawiera 4,9 g węglowodanów (0,5 WW).
Grzaniec z piwa light – przepis

Porcja: 140 kcal; 2,3 WW
• kubek piwa light (300 ml)
• 2 łyżeczki ksylitolu (14 g)
• plaster pomarańczy (40 g)
• 2 plastry imbiru (10 g)
• cynamon, goździki
Sposób przygotowania: Piwo podgrzewamy, dodajemy ksylitol, plaster pomarańczy, imbir oraz przyprawy. Gotowe!
>> Sylwester na diecie eliminacyjnej – co przygotować na prywatkę?











