• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sylwester na diecie eliminacyjnej – co przygotować na prywatkę

Czy przekąski bez glutenu i nabiału zasmakują gościom? Przestawiamy pięć pomysłów na smaczne i zdrowe przekąski sylwestrowe, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Na przystawkę nachosy z sosem i sałatka ziemniaczana, na rozgrzanie zupa kokosowa i polenta z warzywami, a na deser mus mango z ryżem.

Grupa przyjaciół bawi się na Sylwestrze w domu

 

Nachosy z sosem „serowym”

Nachosy z wegańskim sosem

Jest to propozycja zarówno na większą imprezę, jak i na sylwestrowe oglądanie filmów we dwoje. Szybka i zaskakująco pyszna. Najlepiej nikomu nie mówić, że sos jest wegański. Wszyscy zjedzą i będą prosić o dokładkę. Uwaga: tej potrawy raczej nie należy przygotowywać na zapas. Powinno się ją serwować możliwie szybko po zrobieniu. Wcześniej można przygotować sos „serowy”, a samo danie zrobić przed podaniem. Zajmie to 10 minut.

Sos „serowy” z ziemniaka – składniki:

  • 3 średniej wielkości ugotowane, ciepłe ziemniaki,
  • 1 ugotowana marchewka − marchewkę i ziemniaki można ugotować razem, jeśli pokroimy warzywa w kostkę,
  • pół szklanki płatków drożdżowych,
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku,
  • sól, pieprz, przyprawa do steka (gotowa mieszanka) lub wędzona papryka, słodka papryka, kolendra, a dla wielbicieli ostrzejszych smaków kilka kropel tabasco.

Sos „serowy” z ziemniaka − przygotowanie

Ciepłe warzywa bardzo dokładnie należy zmiksować w blenderze kielichowym ze wszystkimi składnikami. Powstanie gęsty, aromatyczny sos. Jego część przelewamy do miseczki, w której będziemy moczyć nachosy, a część zostawiamy do dania.

Danie z nachosów − składniki:

  • duża paczka nachosów o neutralnym smaku,
  • warzywa: pokrojona w paski papryka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojona w piórka cebula, oliwki pokrojone na kawałki,
  • przygotowany sos „serowy” według powyższego przepisu.

Warzywa, podobnie jak sos serowy, można przygotować sobie wcześniej.

Danie z nachosów − przygotowanie

Przed samym podaniem do naczynia żaroodpornego wsypujemy nachosy tak, aby pokryły jego spód. Warzywa równomiernie rozsypujemy na górze nachosów. Łyżką nakładamy sos serowy tak, żeby był w różnych miejscach. Jeśli sos przechowywaliśmy w lodówce i zmienił formę na bardziej stałą, wówczas go kruszymy na danie, jak tarty ser.

Nakładamy kolejną warstwę nachosów. Całość delikatnie ze sobą mieszamy, aby sos serowy oblepił nachosy i warzywa. Pieczemy całość około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Nachosy z warzywami podajemy z pozostałym sosem „serowym”, posypane kolendrą.

Rozgrzewająca zupa kokosowa

Miska rozgrzewającej zupy kokosowej

Wieczór w pełni, czas na fajerwerki! A po wizycie na dworze dobrze zaserwować gościom coś rozgrzewającego. Dobrym pomysłem jest zupa kokosowa, którą da się zrobić w kwadrans. Możesz przygotować ją wcześniej, tylko pamiętaj, żeby zielone warzywa dodać tuż przed podaniem. Mogą poczekać pokrojone w lodówce. Zupę tę zrobisz nawet w sam dzień sylwestrowy, kiedy nagle okaże się, że impreza będzie jednak u Ciebie w domu.

Rozgrzewająca zupa kokosowa − składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 pierś kurczaka lub kawałek wołowiny albo kostka tofu,
  • puszka mleka kokosowego lub szklanka mleka kokosowego z kartonu,
  • przyprawy: zielona pasta curry, kilka liści kaffiru (opcjonalnie), kolendra, sos sojowy, opcjonalnie ostra papryka lub pasta z ostrej papryki,
  • skórka otarta z połowy cytryny i sok z połowy cytryny (lub limonki),
  • olej kokosowy do smażenia,
  • ugotowany makaron ryżowy,
  • różne zielone warzywa: tutaj mała kapusta rzymska, szczypiorek, rukola, może być także kolendra lub inne zielone dodatki.

 Rozgrzewająca zupa kokosowa − przygotowanie

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i marynujemy w łyżce pasty curry i łyżce sosu sojowego bezglutenowego. Idealnie byłoby zrobić to dzień wcześniej, ale jeśli nie było takiej możliwości, można zrobić to tuż przed gotowaniem. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce (mogą być także warzywa z mrożonki). Na oleju kokosowym podsmażamy kurczaka, a jak już się przyrumieni, dorzucamy marchewkę.

Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dodajemy 4 pokruszone liście kaffiru.  Można dodać więcej pasty curry, soli, sosu sojowego lub ostrej papryki. Wszystko zależy od tego, jak ostrą chcemy mieć zupę. Całość podduszamy chwilę w mleku kokosowym aż się zagotuje. Zawartość patelni przekładamy do garnka i dolewamy 1−1,5 szklanki wody. Dorzucamy skórkę z cytryny i sok z cytryny (może być też limonka). Zagotowujemy i próbujemy. Jeśli brakuje jakichś przypraw, należy dosypać. Całość powinna gotować się około 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron ryżowy. Zdejmujemy garnek z gazu i dorzucamy pokrojone zielone warzywa. Nie gotujemy!

Polenta z warzywami

Polenta z warzywami

Polenta to danie z kaszki kukurydzianej. Można przygotować je dzień wcześniej i podawać z różnymi dodatkami.

Polenta z warzywami − składniki podstawowe:

  • 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • odrobina soli.

Polenta jest daniem, które lubi się przypalać. Na szczęście trzeba jej pilnować dość krótko, jednak raczej nie należy zostawiać jej na gazie i zamknąć się w łazience, żeby ułożyć włosy. Warto kontrolować ilość wody i dość często mieszać.

Polenta z warzywami − przygotowanie

Szklankę kaszki kukurydzianej zalewamy zimną wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu. Dopóki woda się nie zagotuje kaszkę często mieszamy. Jak już całość jest dobrze rozprowadzona i zaczyna się gotować, zostawiamy na około 10 minut na bardzo małym gazie. Polenta jest gotowa, kiedy boki lekko odstają od garnka i wchłonie całą wodę.

Tak przygotowaną kaszkę przelewamy do płaskiego naczynia. Po wystudzeniu można kroić ją w paski, trójkąty i kostkę. Do polenty na etapie gotowania można dodać różne przyprawy i dodatki smakowe, takie jak rozmaryn, tymianek, suszona cebula, krojone pomidory suszone.

Po przelaniu jej do naczynia można powtykać w nią np. liście szpinaku, połówki pomidorków koktajlowych, kawałki szynki parmeńskiej. Całość należy wówczas zapiec około 10 minut w 180 stopniach i ponownie wystudzić. Po pokrojeniu polenty w kostkę można przygotować z niej koreczki z ulubionymi dodatkami.

Mus mango z ryżem

Mus z mango i ryżem

To słodka przekąska, którą również można przygotować z wyprzedzeniem. Bardzo ładnie wygląda podana w specjalnych, cateringowych miseczkach do deserów. Jeśli nie przewidujesz dużej liczby gości, można przygotować je w niewielkich szklankach, a nawet kieliszkach.

Mus mango z ryżem – składniki:

  • 2 dojrzałe mango + łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 szklanki płatków ryżowych,
  • 4−5 szklanek napoju roślinnego np. ryżowego,
  • wanilia lub cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • opcjonalnie do posypania: płatki migdałów lub inne orzechy.

Mus mango z ryżem – przygotowanie

Płatki ryżowe ugotuj w mleku roślinnym. Dokładnie zmiksuj na gładką masę wraz z cukrem waniliowym (wanilią) i cukrem lub ksylitolem. Mango obierz i zmiksuj (bez pestki) na gładki mus. Do szklanek lub miseczek nałożyć masę ryżową, na to mus z mango, a następnie znów masę ryżową. Można posypać prażonymi płatkami migdałowymi, następni schłodzić i podawać.

Ziemniaczana sałatka z tymiankowo-cytrynowym dressingiem

Sałatka ziemniaczana z tymiankiem

Lekka, ale sycąca sałatka z ziemniaków. Bardzo prosta do przygotowania, będzie doskonałym uzupełnieniem sylwestrowego stołu z przekąskami. Dla koneserów – można dodać do niej odrobinę anchois, ale równie pyszna jest w wersji wegańskiej.

Ziemniaczana sałatka z tymiankowo-cytrynowym dressingiem – składniki

  • pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki ok. pół kilograma,
  • dressing: dobrej jakości oliwa z oliwek (ok. 1/3 szklanki), otarta skórka z cytryny, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, świeży tymianek, łyżka musztardy, łyżka miodu.

Ziemniaczana sałatka z tymiankowo-cytrynowym dressingiem – przygotowanie

Wszystkie składniki dressingu oprócz skórki z cytryny i tymianku zmiksuj blenderem. Do dressingu dodaj świeży tymianek oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj ze schłodzonymi ziemniakami i zostaw na kilka godzin w lodówce. Następnie można dodać pokrojone drobno anchois lub oliwki.

>> Grzaniec z piwa i grzaniec z wina – proste przepisy dla diabetyków

Poznaj naszego eksperta
Joanna Dronka-Skrzypczak http://www.dietaeliminacyjna.pl/ Apteline

Joanna Dronka-Skrzypczak

Dieta eliminacyjna to jej pasja i praca. Doradza w zakesie prowadzenia i urozmaicania diety eliminacyjnej, szukania zamienników i opracowywania jadłospisów. Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu dietaeliminacyjna.pl.

Zobacz także

Psychologia zmiany – zmień zły nawyk na nowy i lepszy

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 28.12.2022

Postanowienia noworoczne są przez jednych wyśmiewane, przez innych traktowanie śmiertelnie poważnie. Sens mają tylko wtedy, gdy są realizowane. Niezależnie, czy chcemy rzucić palenie, schudnąć, czy zdrowiej się odżywiać, zawsze musimy zmienić stary, niekorzystny dla nas nawyk na nowy. Jak to zrobić, by się udało?

Czytaj więcej

Granat – bomba z przeciwutleniaczami

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.12.2017

Granat zapobiega takim schorzeniom jak miażdżyca, choroby serca i nowotwory. Przebogaty w witaminy i minerały już w starożytności symbolizował witalność oraz płodność. Granat to także afrodyzjak. Zamiast męczyć się z jedzeniem pestek, warto sięgnąć po sok z granatu.

Czytaj więcej

Zupa dyniowa z soczewicą – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 8.12.2017

Okres jesienno-zimowy nie musi być ani smutny ani kojarzyć się z przejmującym zimnym i deszczem. Proponuję na ten czas rozgrzewającą i pożywną zupę z dyni z soczewicą, dodatkiem imbiru i orientalnych przypraw.

Czytaj więcej