Czy przekąski bez glutenu i nabiału zasmakują gościom? Przestawiamy pięć pomysłów na smaczne i zdrowe przekąski sylwestrowe, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Na przystawkę nachosy z sosem i sałatka ziemniaczana, na rozgrzanie zupa kokosowa i polenta z warzywami, a na deser mus mango z ryżem.
Sylwester na diecie eliminacyjnej – co przygotować na prywatkę

Nachosy z sosem „serowym”

Jest to propozycja zarówno na większą imprezę, jak i na sylwestrowe oglądanie filmów we dwoje. Szybka i zaskakująco pyszna. Najlepiej nikomu nie mówić, że sos jest wegański. Wszyscy zjedzą i będą prosić o dokładkę. Uwaga: tej potrawy raczej nie należy przygotowywać na zapas. Powinno się ją serwować możliwie szybko po zrobieniu. Wcześniej można przygotować sos „serowy”, a samo danie zrobić przed podaniem. Zajmie to 10 minut.
Sos „serowy” z ziemniaka – składniki:
- 3 średniej wielkości ugotowane, ciepłe ziemniaki,
- 1 ugotowana marchewka − marchewkę i ziemniaki można ugotować razem, jeśli pokroimy warzywa w kostkę,
- pół szklanki płatków drożdżowych,
- 3 łyżki oleju o neutralnym smaku,
- sól, pieprz, przyprawa do steka (gotowa mieszanka) lub wędzona papryka, słodka papryka, kolendra, a dla wielbicieli ostrzejszych smaków kilka kropel tabasco.
Sos „serowy” z ziemniaka − przygotowanie
Ciepłe warzywa bardzo dokładnie należy zmiksować w blenderze kielichowym ze wszystkimi składnikami. Powstanie gęsty, aromatyczny sos. Jego część przelewamy do miseczki, w której będziemy moczyć nachosy, a część zostawiamy do dania.
Danie z nachosów − składniki:
- duża paczka nachosów o neutralnym smaku,
- warzywa: pokrojona w paski papryka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojona w piórka cebula, oliwki pokrojone na kawałki,
- przygotowany sos „serowy” według powyższego przepisu.
Warzywa, podobnie jak sos serowy, można przygotować sobie wcześniej.
Danie z nachosów − przygotowanie
Przed samym podaniem do naczynia żaroodpornego wsypujemy nachosy tak, aby pokryły jego spód. Warzywa równomiernie rozsypujemy na górze nachosów. Łyżką nakładamy sos serowy tak, żeby był w różnych miejscach. Jeśli sos przechowywaliśmy w lodówce i zmienił formę na bardziej stałą, wówczas go kruszymy na danie, jak tarty ser.
Nakładamy kolejną warstwę nachosów. Całość delikatnie ze sobą mieszamy, aby sos serowy oblepił nachosy i warzywa. Pieczemy całość około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Nachosy z warzywami podajemy z pozostałym sosem „serowym”, posypane kolendrą.
Rozgrzewająca zupa kokosowa

Wieczór w pełni, czas na fajerwerki! A po wizycie na dworze dobrze zaserwować gościom coś rozgrzewającego. Dobrym pomysłem jest zupa kokosowa, którą da się zrobić w kwadrans. Możesz przygotować ją wcześniej, tylko pamiętaj, żeby zielone warzywa dodać tuż przed podaniem. Mogą poczekać pokrojone w lodówce. Zupę tę zrobisz nawet w sam dzień sylwestrowy, kiedy nagle okaże się, że impreza będzie jednak u Ciebie w domu.
Rozgrzewająca zupa kokosowa − składniki:
- 4 marchewki,
- 1 pierś kurczaka lub kawałek wołowiny albo kostka tofu,
- puszka mleka kokosowego lub szklanka mleka kokosowego z kartonu,
- przyprawy: zielona pasta curry, kilka liści kaffiru (opcjonalnie), kolendra, sos sojowy, opcjonalnie ostra papryka lub pasta z ostrej papryki,
- skórka otarta z połowy cytryny i sok z połowy cytryny (lub limonki),
- olej kokosowy do smażenia,
- ugotowany makaron ryżowy,
- różne zielone warzywa: tutaj mała kapusta rzymska, szczypiorek, rukola, może być także kolendra lub inne zielone dodatki.
Rozgrzewająca zupa kokosowa − przygotowanie
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i marynujemy w łyżce pasty curry i łyżce sosu sojowego bezglutenowego. Idealnie byłoby zrobić to dzień wcześniej, ale jeśli nie było takiej możliwości, można zrobić to tuż przed gotowaniem. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce (mogą być także warzywa z mrożonki). Na oleju kokosowym podsmażamy kurczaka, a jak już się przyrumieni, dorzucamy marchewkę.
Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dodajemy 4 pokruszone liście kaffiru. Można dodać więcej pasty curry, soli, sosu sojowego lub ostrej papryki. Wszystko zależy od tego, jak ostrą chcemy mieć zupę. Całość podduszamy chwilę w mleku kokosowym aż się zagotuje. Zawartość patelni przekładamy do garnka i dolewamy 1−1,5 szklanki wody. Dorzucamy skórkę z cytryny i sok z cytryny (może być też limonka). Zagotowujemy i próbujemy. Jeśli brakuje jakichś przypraw, należy dosypać. Całość powinna gotować się około 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron ryżowy. Zdejmujemy garnek z gazu i dorzucamy pokrojone zielone warzywa. Nie gotujemy!
Polenta z warzywami

Polenta to danie z kaszki kukurydzianej. Można przygotować je dzień wcześniej i podawać z różnymi dodatkami.
Polenta z warzywami − składniki podstawowe:
- 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej,
- 2,5 szklanki wody,
- odrobina soli.
Polenta jest daniem, które lubi się przypalać. Na szczęście trzeba jej pilnować dość krótko, jednak raczej nie należy zostawiać jej na gazie i zamknąć się w łazience, żeby ułożyć włosy. Warto kontrolować ilość wody i dość często mieszać.
Polenta z warzywami − przygotowanie
Szklankę kaszki kukurydzianej zalewamy zimną wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu. Dopóki woda się nie zagotuje kaszkę często mieszamy. Jak już całość jest dobrze rozprowadzona i zaczyna się gotować, zostawiamy na około 10 minut na bardzo małym gazie. Polenta jest gotowa, kiedy boki lekko odstają od garnka i wchłonie całą wodę.
Tak przygotowaną kaszkę przelewamy do płaskiego naczynia. Po wystudzeniu można kroić ją w paski, trójkąty i kostkę. Do polenty na etapie gotowania można dodać różne przyprawy i dodatki smakowe, takie jak rozmaryn, tymianek, suszona cebula, krojone pomidory suszone.
Po przelaniu jej do naczynia można powtykać w nią np. liście szpinaku, połówki pomidorków koktajlowych, kawałki szynki parmeńskiej. Całość należy wówczas zapiec około 10 minut w 180 stopniach i ponownie wystudzić. Po pokrojeniu polenty w kostkę można przygotować z niej koreczki z ulubionymi dodatkami.
Mus mango z ryżem

To słodka przekąska, którą również można przygotować z wyprzedzeniem. Bardzo ładnie wygląda podana w specjalnych, cateringowych miseczkach do deserów. Jeśli nie przewidujesz dużej liczby gości, można przygotować je w niewielkich szklankach, a nawet kieliszkach.
Mus mango z ryżem – składniki:
- 2 dojrzałe mango + łyżeczka soku z cytryny,
- 2 szklanki płatków ryżowych,
- 4−5 szklanek napoju roślinnego np. ryżowego,
- wanilia lub cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu,
- opcjonalnie do posypania: płatki migdałów lub inne orzechy.
Mus mango z ryżem – przygotowanie
Płatki ryżowe ugotuj w mleku roślinnym. Dokładnie zmiksuj na gładką masę wraz z cukrem waniliowym (wanilią) i cukrem lub ksylitolem. Mango obierz i zmiksuj (bez pestki) na gładki mus. Do szklanek lub miseczek nałożyć masę ryżową, na to mus z mango, a następnie znów masę ryżową. Można posypać prażonymi płatkami migdałowymi, następni schłodzić i podawać.
Ziemniaczana sałatka z tymiankowo-cytrynowym dressingiem

Lekka, ale sycąca sałatka z ziemniaków. Bardzo prosta do przygotowania, będzie doskonałym uzupełnieniem sylwestrowego stołu z przekąskami. Dla koneserów – można dodać do niej odrobinę anchois, ale równie pyszna jest w wersji wegańskiej.
Ziemniaczana sałatka z tymiankowo-cytrynowym dressingiem – składniki
- pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki ok. pół kilograma,
- dressing: dobrej jakości oliwa z oliwek (ok. 1/3 szklanki), otarta skórka z cytryny, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, świeży tymianek, łyżka musztardy, łyżka miodu.
Ziemniaczana sałatka z tymiankowo-cytrynowym dressingiem – przygotowanie
Wszystkie składniki dressingu oprócz skórki z cytryny i tymianku zmiksuj blenderem. Do dressingu dodaj świeży tymianek oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj ze schłodzonymi ziemniakami i zostaw na kilka godzin w lodówce. Następnie można dodać pokrojone drobno anchois lub oliwki.
>> Grzaniec z piwa i grzaniec z wina – proste przepisy dla diabetyków





