Z powodu narastającego problemu nadwagi i otyłości wśród dzieci oraz młodzieży postanowiono zmodyfikować asortyment szkolnych sklepików. Oczywiście nadmierna masa ciała to zawsze wypadkowa wielu niezdrowych przyzwyczajeń, nie tylko tego, co dzieci jadają w przerwach między lekcjami. Niemniej, od czegoś trzeba zacząć, stwierdzili eksperci od edukacji i żywienia dzieci, czego jedną z ofiar stały się drożdżówki.
Drożdżówka – symbol niezdrowego jedzenia?

Podczas ostatniego webinarium na temat nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, zorganizowanego przez Apteline.pl rodzice pytali między innymi o drożdżówki. Czy faktycznie zjedzenie przez dziecko tego słodkiego wypieku w ramach drugiego śniadania jest aż tak niezdrowe?
>> To dorośli wychowali pokolenie fast foodów. Powstrzymajmy epidemię otyłości!
Drożdżówka pod lupą
100 g ciasta drożdżowego zawiera około 320 kcal, wartość energetyczna kupowanych w cukierni drożdżówek waha się średnio – w zależności od dodatków – od 320 do 360 kcal za 100 g. Patrząc zatem tylko na dostarczaną energię, mieści się ona w średnim przedziale. Kanapka z bułki grahamki o wadze 100 g, posmarowana masłem, z zieloną sałatą i jajkiem będzie miała zbliżoną kaloryczność. Nie o kalorie jednak tu chodzi. Wspomniana kanapka dostarczy nam węglowodanów złożonych, białka, tłuszczu oraz błonnika.
Drożdżówka – głównie węglowodanów prostych (biała mąka, cukier często dżem) oraz tłuszczów, najczęściej niezdrowych tłuszczów trans. Po kanapce energia uwalnia się stopniowo, dzięki czemu na dłużej jesteśmy syci. Słodka drożdżówka to szybki zastrzyk energii, po jej zjedzeniu poziom insuliny we krwi szybko rośnie, ale za chwilę równie szybko spada, co skutkuje wzmożonym apetytem. W zestawieniu z kanapką ciasto drożdżowe na pewno przegrywa, jednak… nie warto wylewać dziecka z kąpielą. Zjedzenie od czasu do czasu drożdżówki nikomu nie przyniesie szkody, szczególnie jeśli będzie to drożdżowe nie z cukierni, a domowe.
Zdrowe drożdżowe
Problem z drożdżówkami jest taki, jak z każdą inną żywnością produkowana na masową skalę – składniki do ich wypieku najczęściej nie są najlepszej jakości. Taniej jest dodać do ciasta dżem jagodowy lub truskawkowy niż świeże owoce. Zamiast masła bardziej opłaca się margaryna, czyli utwardzony tłuszcz roślinny, który w wysokiej temperaturze zamienia się w niekorzystny dla zdrowia tłuszcz trans. Zamiast tradycyjnego mleka dodawane jest mleko w proszku, które dodatkowo jest dosładzana. Ba! Dzisiaj można już upiec drożdżówkę bez zagniatania ciasta drożdżowego, wystarczy skorzystać z bazy w proszku. W ten sposób jest szybko i tanio, ale na pewno nie zdrowo oraz smacznie.
Co innego domowa drożdżówka zawierająca prawdziwe mleko, jajka (nie w proszku), masło i świeże owoce − jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, maliny czy jagody. Zamiast lepiącego się lukru, którym ociekają wypieki w piekarniach, wystarczy wierzch ciasta posmarować białkiem jaja. Dzięki temu skórka bułeczki po upieczeniu będzie błyszcząca. Im więcej w 100-gramowej drożdżówce owoców, tym mniej ciasta, a co za tym idzie mniej kalorii. Samo połączenie węglowodanów prostych z owocami może nie jest jeszcze pełnowartościowym posiłkiem, ale może być smaczną i chętnie zjadaną nawet przez wybrednych niejadków przekąską. Drożdżówka przed zajęciami z WF-u czy przed sprawdzianem będzie źródłem szybko przyswajalnej energii.
Patent dla leniwych – drożdżówka sypana według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
- kostka świeżych drożdży (100g),
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 jajka (roztrzepane widelcem),
- 1 szklanka oleju,
- 3/4 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej),
- 4 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- owoce.
Sposób przygotowania:
Przygotuj dużą miskę i włóż do niej wszystkie składniki, zachowując podaną powyżej kolejność. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 3 godziny.
Po tym czasie wymieszaj dokładnie łyżką. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze ułóż truskawki, śliwki lub inne ulubione owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 50−60 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto wystygnie, można delikatnie oprószyć je cukrem pudrem.





