• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zupa dyniowa z soczewicą – przepis

Okres jesienno-zimowy nie musi być ani smutny ani kojarzyć się z przejmującym zimnym i deszczem. Proponuję na ten czas rozgrzewającą i pożywną zupę z dyni z soczewicą, dodatkiem imbiru i orientalnych przypraw.

Zupa z soczewicy

Jesienią i zimą w mojej kuchni dominują zupy, które są syte i z powodzeniem wystarczają jako jednodaniowy obiad. Wybieram do nich sezonowe warzywa i wzbogacam je z strączkami lub mięsem.

Wypróbuj także przepis na zupę pomidorową z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą – składniki na 8 porcji zupy:

  • 300 g dyni hokkaido (bez pestek)

  • 200 g marchwi

  • 180 g czerwonej soczewicy

  • 1 cebula

  • 20 g imbiru (około 3 cm obranego)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 0,8 l bulionu lub wody

Przyprawy:

1 płaska łyżeczka curry, ½ łyżeczki przyprawy garam masala, sól do smaku

Jak przygotować zupę dyniową z soczewicą?

Cebulę posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce lub posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i przesmaż delikatnie cebulkę wraz czosnkiem i imbirem. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia.

Dynię umyj i pokrój na 2–3 centymetrowe kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w grubsze plasterki. Wrzuć warzywa oraz przyprawy do gotującego się bulionu. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Następnie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę po ugotowaniu soczewicy blendujemy. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji zupy dyniowej z soczewicą:

  • Energia: 178 kcal

  • Węglowodany: 15,8 g

  • Białko: 10,7 g

  • Tłuszcze: 7,9 g

Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:

WW: 1,6

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Sałatka jarzynowa w wersji light − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 5.12.2017

Sałatka jarzynowa jest znana w każdym polskim domu, choć często różni się składnikami. Jedni dodają do niej jesienną renetę, inni cebulę, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie jarzynowej bez dodatku jajek. Wspólnym mianownikiem zawsze jednak pozostaje majonez. A co, gdyby odejść od tradycji i zastąpić go mniej kalorycznym składnikiem?

Czytaj więcej

Potrawka warzywna z fasolką szparagową – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą. Podawana jako tzw. jarzynka do obiadu była znakiem, że zaczyna się lato. Pomyślałam, że warto spróbować przygotować coś innego z tego warzywa, coś co nie będzie tak oczywistym połączeniem… Efekt wyszedł zdumiewająco pyszny i zdecydowanie mniej kaloryczny.

Czytaj więcej

Jak zacząć przygodę z tranem? Pomysły na zdrowe multiwitaminowe szoty

Autor:

Artykuł sponsorowany

Data publikacji: 5.11.2024

Chcesz regularnie stosować tran, ale ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny? A może pijesz tran od dawna, ale wolisz przyjmować go w inny sposób? Chcesz przekonać dziecko do picia tranu? Mamy doskonałe rozwiązanie. Przepisy na multiwitaminowe, wzmacniające odporność szoty z Tranem Lysi, miodem, sokami i syropami. Pyszne i zdrowe!

Czytaj więcej

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej