Okres jesienno-zimowy nie musi być ani smutny ani kojarzyć się z przejmującym zimnym i deszczem. Proponuję na ten czas rozgrzewającą i pożywną zupę z dyni z soczewicą, dodatkiem imbiru i orientalnych przypraw.
Zupa dyniowa z soczewicą – przepis

Jesienią i zimą w mojej kuchni dominują zupy, które są syte i z powodzeniem wystarczają jako jednodaniowy obiad. Wybieram do nich sezonowe warzywa i wzbogacam je z strączkami lub mięsem.
Wypróbuj także przepis na zupę pomidorową z soczewicą
Zupa dyniowa z soczewicą – składniki na 8 porcji zupy:
300 g dyni hokkaido (bez pestek)
200 g marchwi
180 g czerwonej soczewicy
1 cebula
20 g imbiru (około 3 cm obranego)
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
0,8 l bulionu lub wody
Przyprawy:
1 płaska łyżeczka curry, ½ łyżeczki przyprawy garam masala, sól do smaku
Jak przygotować zupę dyniową z soczewicą?
Cebulę posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce lub posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i przesmaż delikatnie cebulkę wraz czosnkiem i imbirem. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia.
Dynię umyj i pokrój na 2–3 centymetrowe kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w grubsze plasterki. Wrzuć warzywa oraz przyprawy do gotującego się bulionu. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Następnie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę po ugotowaniu soczewicy blendujemy. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji zupy dyniowej z soczewicą:
Energia: 178 kcal
Węglowodany: 15,8 g
Białko: 10,7 g
Tłuszcze: 7,9 g
Informacja dla osób chorujących na cukrzycę:
WW: 1,6







