Podawanie miodu na przeziębienie to jeden z najpopularniejszych sposobów walki z infekcją. Miód zawiera witaminy A, B i C, żelazo, potas, wapń, magnez, działa nawilżająco na śluzówkę gardła i rozgrzewa organizm. Podpowiadamy, który rodzaj miodu pomoże na kaszel i obolałe gardło.
Miód na przeziębienie – jaki wybrać i co do niego dodać?

Wartości odżywcze miodu
Smak i właściwości miodu zmieniają się oczywiście w zależności od jego rodzaju, jednakmiód jako produkt ma też stałe cechy, np. właściwości przeciwzapalne. Jest również bogatym źródłem niemal wszystkich niezbędnych składników odżywczych.Zawiera witaminy takie jak:
- A
- B1
- B2
- B6
- B12,
- C
- oraz kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.
Miód dostarcza także cennych składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, manganu, chloru czy molibdenu. Zawiera również acetylocholinę wpływającą korzystnie na pracę układu nerwowego oraz serca.
>> Acerola - na co pomaga? Poznaj właściwości wiśni z Barbados
Dlaczego miód pomaga na przeziębienie?
Miód tojeden z niezastąpionych naturalnych wspomagaczy w walce z infekcją. Przede wszystkim dostarcza ogromną dawkę witaminy C, która wzmacnia odporność. Miód rozgrzewa, co jest niezwykle istotne w trakcie infekcji, gdyż nasila potliwość organizmu, a co za tym idzie dochodzi do procesu naturalnego usuwania nadmiaru toksyn (w tym drobnoustrojów) z organizmu. Oprócz tego miód ma silnewłaściwości przeciwzapalne i nawilżające, pomaga więc złagodzić objawy towarzyszące przeziębieniu, szczególnie męczący kaszel oraz suchość śluzówki gardła. Miód może także działać przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Ma właściwości antyseptyczne i rozrzedza nieco wydzielinę w drogach oddechowych, co ułatwia jej odkrztuszanie.
Inne właściwości zdrowotne miodu to:
- regulacja ciśnienia krwi,
- poprawa metabolizmu komórkowego i pracy mózgu,
- profilaktyka niektórych chorób, np. miażdżycy,
- szybsze gojenie się ran,
- usprawnienie pracy serca i jego wzmocnienie,
- ukojenie układu nerwowego, wsparcie przy problemach z bezsennością.
Jaki miód na przeziębienie wybrać?
Miód występuje w wielu rodzajach ze względu na różnorodność roślin pylnych, do których docierają pszczoły. Z tego też powodu pozyskiwanynektar nieco różni się właściwościami odżywczymi, przez co niektóre miody będą lepiej wspierać np. pracę układu oddechowego niż wspomagać ogólną odporność organizmu.
- Miód lipowy – pozyskiwany jest z kwiatów lipy i jest jednym z najbardziej polecanych miodów w przypadku infekcji i ogólnego wzmocnienia odporności. Ma silne właściwości bakteriobójcze i odkażające, działa napotnie i może łagodzić przebieg gorączki. Oprócz tego miód lipowy łagodzi kaszel i podrażnioną śluzówkę gardła.
- Miód gryczany – ma właściwości antybiotyczne, dzięki czemu szczególnie silnie wpływa na pracę układu oddechowego. Wspomaga leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych, dlatego może pomóc w walce z objawami przeziębienia, m.in. kaszlem czy katarem.
- Miód akacjowy – najsłodszy z dostępnych miodów. Wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu zapalnego w organizmie.
- Miód wrzosowy – to jeden z mniej popularnych miodów, choć w przypadku przeziębienia i sezonowego spadku odporności warto zadbać o jego obecność w diecie. Miód wrzosowy wspiera układ immunologiczny i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakażeń o podłożu bakteryjnym.
- Miód wielokwiatowy – powstaje z nektaru różnych roślin. Silnie wzmacnia układ odpornościowy i pomaga łagodzić objawy przeziębienia związane z nieżytem górnych dróg oddechowych.
Warto jednak pamiętać, że miód traci właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Zalany gorącą herbatą (ma ok. 90 stopni C) będzie smaczny, ale nie przyniesie pożytku.
Mleko z miodem na przeziębienie
To jeden z popularnych domowych sposobów wspierających walkę z infekcją, choć im cieplejsze mleko, tym mniejsze właściwości antybiotyczne miodu. By przygotować napój, wystarczy podgrzać w garnku szklankę mleka (nie doprowadzać jednak do wrzenia), dodać miód, rozgnieciony ząbek czosnku i ewentualnie odrobinę masła. Wymieszać i przelać do kubka.
>> Pigwa – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować syrop z pigwy?
Pigwa z miodem i cytryną na przeziębienie
To trio łagodzi objawy infekcji, działa napotnie i pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu. Składniki te najlepiej połączyć w postaci syropu.
Przepis na syrop z pigwy, cytryny i miodu:
- owoce pigwy
- miód
- cytryna
Pigwę dobrze umyj i pokrój w plastry, a z cytryny wyciśnij sok. Włóż warstwę pigwy do słoika, zalej częścią soku z cytryny, nałóż miodu. Takimi warstwami wypełnij cały słoik, szczelnie zakręć i odstaw na 2–3 dni do lodówki. Po tym czasie możesz spożywać syrop.
Imbir z miodem na przeziębienie
Innym naturalnym sposobem na wsparcie walki z infekcją jestpołączenie miodu z imbirem. Na bazie tych składników warto przygotować syrop, który można spożywać samodzielnie lub stosować jako dodatek np. do herbaty.
Aby przygotować syrop z imbiru i miodu, potrzebujesz:
- ok. 2–3 cm korzenia imbiru,
- cytrynę,
- miód.
Przygotuj słoik na syrop. Wyparz, umyj i obierz cytrynę, obierz imbir. Cytrynę pokrój w plastry, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W słoiku układaj kolejno plastry cytryny, starty imbir, miód. Wypełnij takimi warstwami cały słoik. Miksturę odstaw na ok. 24 godziny do lodówki – po tym czasie jest gotowa do spożycia.
>> Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?