• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Miód na przeziębienie – jaki wybrać i co do niego dodać?

Podawanie miodu na przeziębienie to jeden z najpopularniejszych sposobów walki z infekcją. Miód zawiera witaminy A, B i C, żelazo, potas, wapń, magnez, działa nawilżająco na śluzówkę gardła i rozgrzewa organizm. Podpowiadamy, który rodzaj miodu pomoże na kaszel i obolałe gardło.

Miód lipowy na przeziębienie jest jednym z najbardziej polecanych miodów w przypadku infekcji i ogólnego wzmocnienia odporności. Ma silne właściwości bakteriobójcze i odkażające, działa napotnie i może łagodzić przebieg gorączki.

Wartości odżywcze miodu

Smak i właściwości miodu zmieniają się oczywiście w zależności od jego rodzaju, jednakmiód jako produkt ma też stałe cechy, np. właściwości przeciwzapalne. Jest również bogatym źródłem niemal wszystkich niezbędnych składników odżywczych.Zawiera witaminy takie jak:

  • A
  • B1
  • B2
  • B6
  • B12,
  • C
  • oraz kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.

Miód dostarcza także cennych składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, manganu, chloru czy molibdenu. Zawiera również acetylocholinę wpływającą korzystnie na pracę układu nerwowego oraz serca.

>> Acerola - na co pomaga? Poznaj właściwości wiśni z Barbados

Dlaczego miód pomaga na przeziębienie?

Miód tojeden z niezastąpionych naturalnych wspomagaczy w walce z infekcją. Przede wszystkim dostarcza ogromną dawkę witaminy C, która wzmacnia odporność. Miód rozgrzewa, co jest niezwykle istotne w trakcie infekcji, gdyż nasila potliwość organizmu, a co za tym idzie dochodzi do procesu naturalnego usuwania nadmiaru toksyn (w tym drobnoustrojów) z organizmu. Oprócz tego miód ma silnewłaściwości przeciwzapalne i nawilżające, pomaga więc złagodzić objawy towarzyszące przeziębieniu, szczególnie męczący kaszel oraz suchość śluzówki gardła. Miód może także działać przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Ma właściwości antyseptyczne i rozrzedza nieco wydzielinę w drogach oddechowych, co ułatwia jej odkrztuszanie.

Inne właściwości zdrowotne miodu to:

  • regulacja ciśnienia krwi,
  • poprawa metabolizmu komórkowego i pracy mózgu,
  • profilaktyka niektórych chorób, np. miażdżycy,
  • szybsze gojenie się ran,
  • usprawnienie pracy serca i jego wzmocnienie,
  • ukojenie układu nerwowego, wsparcie przy problemach z bezsennością.

Jaki miód na przeziębienie wybrać?

Miód występuje w wielu rodzajach ze względu na różnorodność roślin pylnych, do których docierają pszczoły. Z tego też powodu pozyskiwanynektar nieco różni się właściwościami odżywczymi, przez co niektóre miody będą lepiej wspierać np. pracę układu oddechowego niż wspomagać ogólną odporność organizmu.

  • Miód lipowy – pozyskiwany jest z kwiatów lipy i jest jednym z najbardziej polecanych miodów w przypadku infekcji i ogólnego wzmocnienia odporności. Ma silne właściwości bakteriobójcze i odkażające, działa napotnie i może łagodzić przebieg gorączki. Oprócz tego miód lipowy łagodzi kaszel i podrażnioną śluzówkę gardła.
  • Miód gryczany – ma właściwości antybiotyczne, dzięki czemu szczególnie silnie wpływa na pracę układu oddechowego. Wspomaga leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych, dlatego może pomóc w walce z objawami przeziębienia, m.in. kaszlem czy katarem.
  • Miód akacjowy – najsłodszy z dostępnych miodów. Wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu zapalnego w organizmie.
  • Miód wrzosowy – to jeden z mniej popularnych miodów, choć w przypadku przeziębienia i sezonowego spadku odporności warto zadbać o jego obecność w diecie. Miód wrzosowy wspiera układ immunologiczny i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakażeń o podłożu bakteryjnym.
  • Miód wielokwiatowy – powstaje z nektaru różnych roślin. Silnie wzmacnia układ odpornościowy i pomaga łagodzić objawy przeziębienia związane z nieżytem górnych dróg oddechowych.

Warto jednak pamiętać, że miód traci właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Zalany gorącą herbatą (ma ok. 90 stopni C) będzie smaczny, ale nie przyniesie pożytku.

Mleko z miodem na przeziębienie

To jeden z popularnych domowych sposobów wspierających walkę z infekcją, choć im cieplejsze mleko, tym mniejsze właściwości antybiotyczne miodu. By przygotować napój, wystarczy podgrzać w garnku szklankę mleka (nie doprowadzać jednak do wrzenia), dodać miód, rozgnieciony ząbek czosnku i ewentualnie odrobinę masła. Wymieszać i przelać do kubka.

>> Pigwa – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować syrop z pigwy?

Pigwa z miodem i cytryną na przeziębienie

To trio łagodzi objawy infekcji, działa napotnie i pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu. Składniki te najlepiej połączyć w postaci syropu.

Przepis na syrop z pigwy, cytryny i miodu:

  • owoce pigwy
  • miód
  • cytryna

Pigwę dobrze umyj i pokrój w plastry, a z cytryny wyciśnij sok. Włóż warstwę pigwy do słoika, zalej częścią soku z cytryny, nałóż miodu. Takimi warstwami wypełnij cały słoik, szczelnie zakręć i odstaw na 2–3 dni do lodówki. Po tym czasie możesz spożywać syrop.

Imbir z miodem na przeziębienie

Innym naturalnym sposobem na wsparcie walki z infekcją jestpołączenie miodu z imbirem. Na bazie tych składników warto przygotować syrop, który można spożywać samodzielnie lub stosować jako dodatek np. do herbaty.

Aby przygotować syrop z imbiru i miodu, potrzebujesz:

  • ok. 2–3 cm korzenia imbiru,
  • cytrynę,
  • miód.

Przygotuj słoik na syrop. Wyparz, umyj i obierz cytrynę, obierz imbir. Cytrynę pokrój w plastry, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W słoiku układaj kolejno plastry cytryny, starty imbir, miód. Wypełnij takimi warstwami cały słoik. Miksturę odstaw na ok. 24 godziny do lodówki – po tym czasie jest gotowa do spożycia. 

>> Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Jak zanieczyszczenie powietrza wpływa na cukrzycę?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Zanieczyszczone powietrze w miejscu zamieszkania zwiększa ryzyko rozwoju oporności na insulinę w stanie przedcukrzycowym, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Czytaj więcej

Komu grozi nadciśnienie tętnicze?

Autor:

Krzysztof Piersiała

Data publikacji: 30.03.2017

Nadciśnienie tętnicze jest groźną chorobą, która niesie ze sobą ryzyko wielu poważnych powikłań. Aby ich uniknąć, konieczne jest szybkie rozpoznanie choroby i wdrożenie odpowiedniego leczenia.

Czytaj więcej

Co ma refluks do nieżytu nosa

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.05.2017

Naukowcy odkryli, że leczenie zarzucania krtaniowo-gardłowego inhibitorami pompy protonowej pomogło u pacjentów z chorobami górnych dróg oddechowych zmniejszyć objawy zatkania nosa.

Czytaj więcej