Ziołomiód powstaje nieco inaczej niż miód – pszczoły zamiast zbierać nektar z kwiatów, wykorzystują do produkcji syrop cukrowo-ziołowy przygotowany przez pszczelarza. Ziołomiody pozwalają wykorzystać smak i właściwości prozdrowotne wielu roślin, mamy więc na przykład ziołomiód pokrzywowy, malinowy, sosnowy czy miętowy.
Ziołomiody: który na przeziębienie, a który na reumatyzm?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Co to jest ziołomiód?
Ziołomiód, inaczej sokomiód, herbamiód czy miód sokowy, to produkt powstający we współpracy człowieka i pszczół. W odróżnieniu od tradycyjnych miodów wytwarzanych przez pszczoły z nektaru lub spadzi roślin miododajnych powstaje bowiem z przygotowanej przez pszczelarza pożywki z ziół, które często nie mogą bezpośrednio służyć pszczołom do wytworzenia miodu. Ziołomiody mają więcej właściwości prozdrowotnych niż klasyczny miód, a to dzięki zawartości składników aktywnych ziół.
Czego potrzebuje pszczelarz, by zrobić ziołomiód?
Ziołomiody pozyskuje się w okresie bezpożytkowym, czyli wtedy, gdy pszczoły pozbawione są dostępu do pyłku kwiatowego czy nektaru (zwykle w lipcu), oraz na terenach bezpożytkowych. Aby zrobić ziołomiód, pszczelarz dokarmia pszczoły pożywką cukrową. W jej skład wchodzą woda, syrop cukrowy i wyciągi ziołowe (sok wyciśnięty z roślin leczniczych, odwar lub napar ze świeżych lub suchych ziół, wyciąg wodny lub etanolowy z wysuszonych surowców zielarskich). Dokładny skład pożywki jest tajemnicą każdego pszczelarza, jednak powinna ona zawierać około 66% cukru (taka ilość zapewnia ochronę przed rozwojem drobnoustrojów i fermentacją pożywki) i około 12% świeżego soku z ziół lub 3-5% wyciągu, naparu czy odwaru ziołowego.
Pszczoły pobierają pożywkę ziołową i traktują ją podobnie do nektaru kwiatowego – mieszają ze śliną, która rozkłada sacharozę do glukozy i fruktozy, a następnie umieszczają mieszankę w komórkach plastra. Po zgęstnieniu i zamknięciu wieczkiem woskowym ziołomiód jest gotowy do wydobycia z ula i użytkowania (zwykle po upływie 5-6 dni).
Najprostszy przepis na ziołomiody
Inną metodą otrzymywania ziołomiodów jest mieszanie wyciągów ziołowych lub soków ze świeżych ziół z miodem naturalnym.

Prozdrowotne właściwości ziołomiodów
Miody naturalne i ziołomiody zawierają porównywalną ilość wody, węglowodanów, kwasów i związków azotowych. Badania wykazują jednak, że ziołomiody cechuje większa zawartość makro- i mikroelementów oraz obecność dodatkowych składników aktywnych, które pochodzą z surowców roślinnych wykorzystanych do przygotowania pożywki.
To sprawia, że ziołomiody wykazują znacznie bogatsze właściwości biologiczne. Dowodem na to może być ich wyższa aktywność antybiotyczna w porównaniu do miodów naturalnych, dzięki czemu w znacznie mniejszych stężeniach hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Stwarza to możliwość szerszego wykorzystania ziołomiodóww zwalczaniu chorób układu oddechowego i schorzeń dermatologicznych.
Najpopularniejsze ziołomiody i ich zastosowanie
Ziołomiody stosowane w infekcjach, wzmacniające odporność
- Ziołomiód sosnowy – wytwarzany z pożywki na bazie młodych pędów sosny. Ma charakterystyczny, żywiczny aromat. Polecany w infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu, schorzeniach reumatycznych i dnie moczanowej.
- Ziołomiód malinowy – otrzymywany z wykorzystaniem soku ze świeżych malin. Ma cukierkowy aromat, świetnie uzupełnia smak deserów. Działa wykrztuśnie, wzmacnia odporność i pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy.
- Ziołomiód porzeczkowy – wytwarzany na bazie soku ze świeżych owoców czarnej porzeczki. Smakiem przypomina sok porzeczkowy, a jako bogate źródło witaminy C pomaga zwalczać objawy obniżonej odporności (grypa, przeziębienie, stany zapalne dróg moczowych). Ponadto przeciwdziała anemii, chorobom reumatycznym i przyspiesza rekonwalescencję.
Ziołomiody na problemy trawienne
- Ziołomiód miętowy – otrzymywany z pożywki na bazie liści mięty pieprzowej. Ma miętowy aromat i dobrze komponuje się z deserami. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, żółciopędnie, wspomaga trawienie i reguluje przemianę materii.
- Ziołomiód rumiankowy – pozyskiwany z użyciem koszyczków rumianku pospolitego. Ma delikatny, herbaciany aromat. Działa przeciwzapalnie. Sprawdzi się w problemach trawiennych, także na tle nerwowym. Bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci powyżej 1. roku życia.
- Ziołomiód nagietkowy – wytwarzany z wykorzystaniem wyciągu z kwiatów nagietka lekarskiego. Ma delikatny, kwiatowy aromat. Działa przeciwzapalnie w nieżycie żołądka, jelit czy wrzodach. Łagodzi objawy miesiączkowania i zapobiega tworzeniu obrzęków limfatycznych.
Ziołomiody uspokajające
- Ziołomiód lawendowy – przygotowany z użyciem kwiatów lawendy wąskolistnej. Cechuje go wyrazisty ziołowy smak. Działa wyciszająco, co wykorzystuje się w nerwicy, lęku, histerii, bezsenności, a także w zaburzeniach trawienia na tle nerwowym i zespole napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto wzmaga laktację.
- Ziołomiód melisowy – otrzymywany z pożywki na bazie liści melisy lekarskiej. Również smakuje ziołowo, ale łagodnie. Wskazany szczególnie w stanach napięcia nerwowego u dzieci, ale także w okresach zwiększonej zachorowalności na infekcje bakteryjne i wirusowe.
Ziołomiody wzmacniające organizm
- Ziołomiód pokrzywowy – otrzymywany na bazie liści pokrzywy. Ma specyficzny, leśny zapach i trawiasty smak. Działa łagodnie moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i krwiotwórczo. Sprawdzi się w stanach osłabienia, anemii, nieżytach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych układu moczowego, chorobach trzustki, dnie moczanowej oraz chorobach skórnych wieku młodzieńczego.
- Ziołomiód głogowy – wytwarzany z pożywki na bazie kwiatostanów głogu. Jego smak jest delikatny i aromatyczny. Sprawdzi się jako środek tonizujący dla seniorów, ale także w zaburzeniach układu sercowo-naczyniowego (arytmia, nadciśnienie oraz profilaktyka zawału serca).
- Ziołomiód aroniowy – uzyskany z wykorzystaniem soku ze świeżych owoców aronii. Cechuje go lekko gorzki, owocowy posmak. Obniża ciśnienie krwi i wspomaga detoksykację organizmu.
- Kędzia B, Kostrzewski K. Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2010; 4: 229-235.
- Wilczyńska A, Twork M. Analiza rynku ziołomiodów – uwarunkowania produkcji i sprzedaży. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 2012, 72: 37-45.





