Imbir, cytryna, miód - to połączenie kojarzy się przede wszystkim ze wzmacnianiem odporności i wsparciem w infekcjach, jednak syrop z imbiru i sam imbir mają też inne zastosowanie. Przeczytaj, jak przygotować syrop z imbiru, w jakich wersjach możesz go sporządzić oraz jakie ma właściwości zdrowotne!
Syrop z imbiru – właściwości, zastosowanie. Czy pomaga tylko na przeziębienie?

Syrop z imbiru – właściwości składników
Podstawą przygotowania syropu z imbiru jest oczywiście imbir. W zależności od potrzeb i preferencji można do niego dodawać dowolne składniki, np. czosnek, cebulę, miód czy kurkumę. Sam imbir ceniony jest przede wszystkim za wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak:
- witamina C,
- witamina B1 i B2,
- witamina K,
- witamina E,
- witamina A,
- kwas foliowy,
- fosfor,
- żelazo,
- wapń,
- potas.
Oprócz tego w imbirze znajdują się olejki eteryczne, takie jak np. gingerol. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga pracę serca i obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Wspomaga również procesy spalania tkanki tłuszczowej, dlatego bywa stosowany w suplementach diety do redukcji wagi i pobudzania procesów termoregulacji.
Imbir wspomaga procesy trawienne i łagodzi niektóre dolegliwości, np. wzdęcia. Dzięki właściwościom przeciwbólowym może być również wsparciem w bólach menstruacyjnych. Jego stosowanie wspomaga także redukcję „złego” cholesterolu LDL oraz pobudza krążenie krwi. Dzięki temu polecany jest w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Jego właściwości termoregulacyjne powodują, iż polecany jest także przy redukcji tkanki tłuszczowej.
Syrop z imbiru na odporność i przeziębienie
Syrop z imbiru stosowany jest przede wszystkim w okresach zwiększonego narażenia na infekcje. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C pomaga wzmocnić organizm przed atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych. Syrop z imbiru polecany jest również w trakcie infekcji, gdyż zmniejsza stany zapalne (tym samym łagodzi m.in. objawy takie jak ból gardła) oraz działa rozgrzewająco. Zwiększa to potliwość organizmu, co pozwala pozbyć się toksyn. Dodatkowo syrop z imbiru wykazuje działanie bakteriobójcze i odkażające.
Syrop z imbiru na odchudzanie
Działanie syropu z imbiru nie sprowadza się wyłącznie do walki z przeziębieniem i podnoszenia odporności. Imbir dzięki właściwościom rozgrzewającym pobudza metabolizm, co wspomaga redukcję wagi. Zwiększa też produkcję śliny i enzymów trawiennych. Oprócz tego syrop z imbiru, pity regularnie, może hamować ochotę na słodkie przekąski. Syrop z imbiru wykazuje również właściwości detoksykujące.
Syrop z imbiru – czy są przeciwwskazania do stosowania?
Syrop z imbiru najlepiej przygotować samodzielnie na bazie świeżych składników, unikając gotowych i często dodatkowo słodzonych wyrobów. Pomimo że mikstura przygotowywana jest z naturalnych składników, są sytuacje, w których zaleca się ograniczenie stosowania imbiru lub jego całkowite wykluczenie. Dotyczy to szczególnie osób zmagających się z refluksem żołądkowym, chorobą wrzodową czy mających problemy z ciśnieniem krwi. Ostrożność w stosowaniu syropu z imbiru powinny zachować także kobiety w ciąży.
>> Pigwa – właściwości i zastosowanie. Jak przygotować syrop z pigwy?
Syrop z cytryny i imbiru – jak go zrobić?
Syrop z cytryny i imbiru to ogromna dawka przeciwutleniaczy, zarówno imbir, jak i cytryna są bowiem bogate w witaminę C. Jego wykonanie jest niezwykle proste.
Aby przygotować syrop z cytryny i imbiru, potrzeba:
- 2 cytryny,
- miód,
- korzeń imbiru (ok. 3 cm).
Najpierw należy przygotować cytryny. Owoce warto sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie umyć. W międzyczasie można również obrać imbir. Cytrynę należy pokroić w cienkie plastry, a imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Na dno słoika, w którym będzie przechowywany syrop, należy wlać ok. 2–3 łyżek miodu. Na to kładziemy plastry z cytryny, a na nie – imbir. Takie warstwy należy układać aż do wypełnienia słoika. Syrop należy dokładnie zakręcić iwstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku – kiedy stosować?
Syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku działa jak naturalny antybiotyk. To połączenie roślin o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym i odkażającym. Imbir jako składnik bazowy tej mikstury nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, lecz takżenasila potliwość organizmu, dzięki czemu oczyszcza się on z toksyn. Z czosnku po zmiażdżeniu uwalnia się allicyna, substancja bakterio- i grzybobójcza. Z kolei zawarta w syropie cytryna wspomaga organizm w czasie infekcji, a miód łagodzi stany zapalne, drapanie czy suchość w gardle.
>> Właściwości zdrowotne goździków
Przepis na syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku
- 2–3 ząbki czosnku,
- korzeń imbiru (ok. 2–3 cm),
- miód,
- cytryna.
Przygotowanie syropu zacznij od sparzenia i umycia cytryny oraz obrania imbiru ze skórki. Następnie cytrynę przekrój na pół, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do naczynia wrzuć starty imbir, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz 2–3 zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodaj 3–4 łyżki miodu. Całość wymieszaj i umieść w słoiku na kilka godzin.
Syrop z imbiru możesz przygotować również z dodatkiem kurkumy, cebuli, pigwy czy marchwi. Możesz spożywać go po łyżeczce lub potraktować jako rozgrzewający dodatek do herbaty.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące Syropu z imbiru
Przyjmuje się, że termin przydatności syropu z imbiru wynosi ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie produkt traci swoje właściwości prozdrowotne, ponieważ zawarte w nim substancje czynne ulegają utlenieniu. Aby syrop z imbiru mógł być przydatny nieco dłużej, można dodać do niego naturalny konserwant, jak np. sok z cytryny. Można też przelać go do słoika po miodzie (najlepiej pochodzenia naturalnego z ekologicznej pasieki), ponieważ znajdujące się w nim związki mają działanie bakteriostatyczne. Sposobem na wydłużenie przydatności jest też zamrożenie syropu.
Za maksymalną dawkę dzienną uważa się 4-5 g imbiru dziennie, przy czym już 1 g stanowi dawkę optymalną, która skutecznie wspiera organizm w walce z przeziębieniem. W praktyce odpowiada to mniej więcej 3 lub 4 naparom z dodatkiem imbiru albo 1/3 łyżeczki startego kłącza. Spożywanie korzenia imbiru w zbyt dużej ilości może wywołać zgagę, refluks, a także wejść w interakcję z lekami na nadciśnienie lub cukrzycę. Znacznie lepsze rezultaty przynosi regularne spożycie składnika, ale w mniejszych ilościach.
Syrop z imbiru powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy zadbać o to, aby znajdował się w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu (najlepiej w lodówce). Po każdym użyciu pojemnik z syropem należy szczelnie zamknąć i na powrót schować, aby wydłużyć żywotność produktu. Dobrym sposobem na to, żeby zahamować rozwój bakterii, jest dodanie do syropu z imbiru niewielkiej ilości soku z cytryny albo nawet zwykłego octu jabłkowego. Naturalnym konserwantem dla imbiru jest też miód.