• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Imbir – właściwości, przeciwwskazania, zastosowanie

Właściwości imbiru: rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Imbir stosowany jest na przeziębienie, na odchudzanie, na gardło i kaszel.

imbir lekarski - kłącze, korzeń

Korzeń imbiru zawiera mieszaninę związków biologicznie czynnych (m.in. alkohol, olejki eteryczne, gingerol), dzięki którym mózg pracuje wydajniej, wątroba sprawniej odtruwa organizm, a układ pokarmowy produkuje jeszcze większe ilości enzymów trawiennych. Warto wiedzieć, że rodzina imbirowatych obejmuje ok. 140 gatunków, najpopularniejszą odmianą imbiru jest imbir lekarski, czyli roślina występująca jako przyprawa lub składnik kosmetyków.

Imbir lekarski zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym, dlatego od lat imbir stosowany jest jako jedna z domowych metod leczenia przeziębień, infekcji, a nawet schorzeń stawów czy migreny.

Imbir – właściwości lecznicze

Właściwości imbiru:

  • imbir korzystnie wpływa na proces trawienia;
  • kłącze imbiru może niwelować wzdęcia;
  • imbir może przeciwdziałać zakrzepicy żył;
  • imbir może być stosowany wspomagająco przy wysokim poziomie cholesterolu;
  • imbir stosowany jest w terapii migreny;
  • właściwości odkażające imbiru mogą pomóc na ból gardła;
  • imbir rozpuszczony w wodzie może pomóc na kaszel lub profilaktycznie - w higienie jamy ustnej;
  • właściwości przeciwbólowe wykorzystywane są w leczeniu bóli miesiączkowych;
  • imbir może pomóc na obrzęki;
  • jedzenie imbiru może pobudzić krążenie;
  • imbir to ceniony afrodyzjak;
  • herbata z imbiru to środek wspomagający leczenie bólu mięśni i stawów;
  • imbir rozgrzewa.

Jako środek wspomagający leczenie imbir stosowany jest w przypadku takich dolegliwości, jak: zapalenie płuc, opuchlizna, wymioty i nudności, problemy z koncentracją, problemy z krążeniem, nieświeży oddech, zapalenie oskrzeli, migrenowe bóle głowy, choroba lokomocyjna. Warto pamiętać, że leczenie nie powinno opierać się tylko na stosowaniu imbiru.

Gripovita Imbir

Gripovita Imbir jest suplementem diety, zalecanym do stosowania jako uzupełnienie diety w okresach jesienno-zimowym. Zawiera:

  • Witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

  • Imbir, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych oraz wspiera układ odpornościowy.

ZAMÓW JUŻ DZIŚ

Imbir na przeziębienie

Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne sprawiają, że imbir lekarski może być z powodzeniem wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie przeziębienia i grypy. Imbir ma również właściwości odkażające. Silne działanie rozgrzewające imbiru może być wykorzystane przy wyziębieniu organizmu.

Napar z imbiru poleca się pić w przypadku bólu gardła. Imbir stosowany jest nie tylko wspomagająco w leczeniu przeziębienia oraz łagodzenia objawów grypy, ale też jako roślina wzmacniająca odporność.

Zobacz: Leki i suplementy na przeziębienie i grypę 

Imbir na odchudzanie

W jaki sposób imbir może wspomóc proces odchudzania? Przede wszystkim imbir ułatwia trawienie – olejek, który zawarty jest w kłączu imbiru, może pomóc na zaburzenia trawienne i problemy z perystaltyką jelit. Imbir może również hamować ochotę na niezdrowe przekąski (szczególnie picie wody z dodatkiem imbiru). Do środków wspomagających odchudzanie i wyszczuplających dodawany jest najczęściej olejek imbirowy.

Imbir – przeciwwskazania

Zaleca się wykluczyć imbir w przypadku: hemofilii, wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy, refluksu żołądkowo-przełykowego.

Imbir w ciąży

Korzeń imbiru nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Co prawda imbir polecany jest na nudności, ale w przypadku ciąży częste spożywanie dużych ilości imbiru może zwiększyć ryzyko problemów z rozwojem płodu. U kobiet karmiących imbir może nie tylko wpłynąć na smak pokarmu, ale też wywoływać problemy żołądkowe u dziecka.

Imbir a nadciśnienie i niedociśnienie

Imbir może wpływać na działanie preparatów na problemy z ciśnieniem - spożywanie imbiru w dużych dawkach nie jest wskazane przy nadciśnieniu lub niedociśnieniu.

Imbir do herbaty

Imbir można dodać do herbaty w postaci startego korzenia lub syropu. Przepis na rozgrzewającą herbatę z imbirem: kup świeży imbir (wystarczy niewielki kawałek), obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. W niewielkim garnku podgrzej wodę - gdy będzie gorąca wrzuć starty imbir. Gdy woda zacznie wrzeć - dodaj wrzuć torebkę z herbatą lub umieść w wodzie zaparzacz z ulubionym ziołem (może to być lipa, pokrzywa, czystek). Przelej napar do szklanki i dodaj plaster cytryny.

Te produkty z imbirem mogą Cię zainteresować:

Najczęściej zadawane pytania dotyczące imbiru

Imbir, znany ze swego charakterystycznego, ostrego smaku, nie jest polecany dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak refluks żołądkowy, wrzody żołądka lub stany zapalne śluzówki jelit. Zawarte w roślinie substancje czynne mogą powodować zaostrzenie dolegliwości i dodatkowe podrażnienia. Przyprawa ta nie powinna być również serwowana dzieciom do 1. roku życia, których układ pokarmowy nie jest jeszcze przyzwyczajony do pikantnych potraw.

Świeże kłącze imbiru jest bogate w witaminy i minerały: zawiera duże dawki witamin C, A, E, K, witamin z grupy B oraz kwas foliowy. Wzbogaca dietę także w sód, wapń, fosfor, cynk, mangan, żelazo i miedź. Co więcej, za sprawą cennych polifenoli (tzw. gingeroli), imbir wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – jest więc doskonałym i naturalnym lekiem w okresie przeziębień.

Medycyna naturalna ceni imbir za właściwości rozgrzewające, napotne i poprawiające ukrwienie organizmu. Roślina ta wykorzystywana była od wieków w starożytnych Chinach jako środek poprawiający trawienie, kojący wzdęcia oraz działający żółciopędnie i wspomagająco na pracę wątroby. Imbir wykorzystywano także w stanach zapalnych i przeziębieniach, ponieważ skutecznie zwalczał bakterie i wirusy, a dodatkowo działał moczopędnie.

Imbir występuje pod wieloma postaciami. Najcenniejszym źródłem dobroczynnych związków o działaniu prozdrowotnym są jego świeże kłącza, które po obraniu ze skórki można dodawać do naparów, potraw lub spożywać na surowo. Ważne, aby nie zalewać rośliny bezpośrednio wrzącą wodą, co może uszkodzić strukturę substancji czynnych. Przyprawa ta dostępna jest także w postaci wysuszonej i sproszkowanej, a także w formie herbat, wyciągów i nalewek.

Poznaj naszego eksperta
Jacek Krajl - Apteline

Jacek Krajl

Redaktor Apteline.pl i Heydoc.pl, dziennikarz, autor kilkuset publikacji o tematyce medycznej w największych krajowych dziennikach, czasopismach i serwisach internetowych, po godzinach prozaik i felietonista z publikacjami w polskich i zagranicznych antologiach.

Zobacz także

Herbatka na przeziębienie – natura przeciwko infekcji

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.03.2018

Gdy dopada przeziębienie, warto wspomóc organizm w walce naturalnymi składnikami. Świetnie sprawdza się: imbir, lipa, czarny bez, tymianek oraz dzika róża.

Czytaj więcej

Zioła na przeziębienie i kaszel - które wybrać?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 7.12.2022

Oprócz dostępnych w aptece leków w leczeniu przeziębienia pomocne może być również stosowanie preparatów z ziołami i wyciągami roślinnymi - z czosnku, bzu czarnego, dziewanny.

Czytaj więcej

Olejek goździkowy – właściwości. Dlaczego nie nadaje się do picia?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 28.02.2025

Olejek goździkowy produkuje się z pączków kwiatowych goździkowca, tych samych, które suszone służą jako przyprawa. Dzięki silnie działającemu eugenolowi ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne i jest składnikiem preparatów medycznych. Nie można go jednak pić - grozi to uszkodzeniem wątroby, utratą przytomności i śpiączką.

Czytaj więcej

Grzyby lecznicze – wykorzystanie w medycynie, mykoterapia

Autor:

Joanna Mazurek

Data aktualizacji: 21.08.2025

Właściwości lecznicze przypisuje się ponad 100 rodzajom tak zwanych grzybów witalnych. Pochodzą one głównie z Chin, Japonii i Wietnamu, gdzie terapia grzybami, inaczej mykoterapia lub fungoterapia, jest bardzo popularna. Badania naukowe potwierdzają właściwości zdrowotne grzybów, mogą być one wsparciem leków.

Czytaj więcej

Zielona herbata – czy jest zdrowa? Poznaj jej właściwości i działanie

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 30.12.2024

Zielona herbata sprawdza się przy wielu dolegliwościach. Likwiduje wolne rodniki powodujące uszkodzenie i starzenie się komórek. Jest moczopędna, co wykorzystuje się do oczyszczania organizmu. Znane są też jej lekkie właściwości pobudzające.

Czytaj więcej