• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Olejek goździkowy – właściwości. Dlaczego nie nadaje się do picia?

Olejek goździkowy produkuje się z pączków kwiatowych goździkowca, tych samych, które suszone służą jako przyprawa. Dzięki silnie działającemu eugenolowi ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne i jest składnikiem preparatów medycznych. Nie można go jednak pić - grozi to uszkodzeniem wątroby, utratą przytomności i śpiączką.

Olejek goździkowy powstaje z destylowanych suszonych goździków.

 

Olejek goździkowy – co to jest? 

Olejek goździkowy (Oleum caryophylli) to produkt otrzymywany z różnych gatunków goździkowców, najczęściej z goździkowca korzennego.  Jest to wiecznie zielone, wysokie drzewo rosnące w klimacie tropikalnym. Surowcem do produkcji olejku goździkowego są nierozwinięte pąki kwiatowe goździkowca – goździki, które pod skórką mają owalne zbiorniki olejowe. Po uciśnięciu trzonu z goździków wydobywa się olejek o charakterystycznym aromacie. Do produkcji olejku wykorzystuje się uszkodzone lub zanieczyszczone goździki, natomiast dorodne okazy stosuje się jako przyprawę. Najlepszej jakości olejek goździkowy uzyskuje się z goździków moluckich (pochodzących z indonezyjskich Wysp Moluckich, dawniej zwanych Goździkowymi), następnie zanzibarskich i singapurskich, najniższej jakości jest ten z goździków antylskich i gujańskich. Tańszy olejek otrzymuje się także z gałązek i liści goździkowca. 

Olejek goździkowy jest wyciskany z pączków goździkowca. Fot. Adobe Stock.

Jak powstaje olejek z goździków? 

Proces pozyskiwania olejku goździkowego obejmuje kilka etapów: 

  1. Goździki zbiera się z drzew tuż przed kwitnieniem, w okresie od sierpnia do lutego, gdyż wtedy jest w nich najwięcej olejku (od 19 do 25%). 

  2. Pączki kwiatowe goździkowca poddaje się suszeniu – stają się wówczas brunatne. W takim stanie mogą być przechowywane nawet 2 lata. 

  3. Wysuszone goździki rozdrabnia się. Do produkcji olejku wykorzystuje się uszkodzone lub zanieczyszczone goździki, natomiast dorodne okazy stosuje się jako przyprawę. 

  4. Goździki poddaje się destylacji parą wodną przez 8 do 24 godzin. Jest to najczęstsza metoda pozyskiwania olejku goździkowego, choć można go również pozyskać w procesie ekstrakcji etanolem i dwutlenkiem węgla. 

>> Właściwości zdrowotne goździków

Olejek goździkowy – jak wygląda? 

  • bezbarwny lub jasnożółty 

  • ciemnieje podczas przechowywania 

  • cięższy od wody 

  • ma intensywny korzenny zapach 

  • gorzki i palący w smaku 

Olejek goździkowy – właściwości 

Szacuje się, że olejek goździkowy może być mieszaniną ponad 100 związków chemicznych w różnych proporcjach. Skład olejku goździkowego i uwarunkowane nim właściwości uzależnione są od pochodzenia goździków, a także od okresu wegetacji roślin, temperatury i wilgotności powietrza podczas zbiorów, pory dnia zbiorów oraz okresu przechowywania goździków. Do najważniejszych składników olejku goździkowego zalicza się: 

  • eugenol – główny składnik warunkujący właściwości lecznicze olejku goździkowego; występuje w ilości od 30 do 95%; poraża przewodnictwo nerwowe i wykazuje efekt znieczulający, a ponadto zwalcza drobnoustroje; 

  • octan eugenylu – pochodna eugenolu występująca w ilości do 22% olejku; wraz z eugenolem odpowiada za korzenny, słodki, balsamiczno-owocowy zapach olejku; 

  • wanilina – najbardziej popularny związek zapachowy, który pogłębia korzenny aromat olejku; 

  • kariofilen – nadaje olejkowi drzewno-ziołowego aromatu; 

  • pochodne krezolu, gwajakolu i metylogwajakolu – związki warunkujące ostry, drażniący zapach fenolowy. 

Olejek goździkowy i goździki mają korzenny, słodki, balsamiczno-owocowy zapach. Fot. Adobe Stock.

Działanie olejku goździkowego 

Właściwości lecznicze goździków opisywano już w czasach starożytnych. Trwające wiele lat badania nad olejkiem goździkowym pozwoliły stwierdzić, że wykazuje on działanie: 

  • przeciwbakteryjne – hamuje rozwój lub zabija większość bakterii chorobotwórczych, m.in. Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae oraz wielu bakterii powodujących choroby przyzębia 

  • przeciwgrzybicze – eugenol zawarty w olejku jest wysoce aktywny wobec grzybów drożdżopodobnych, pleśniowych i dermatofitów 

  • przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze 

  • przeciwutleniające – zapobiega skutkom działania wolnych rodników 

  • przeciwpadaczkowe – wykorzystywano go kiedyś w leczeniu epilepsji 

  • przeciwbólowe 

  • rozgrzewające 

  • pobudzające trawienie 

  • zwiększające koncentrację 

  • rewitalizujące

Zastosowanie olejku z goździków  

Ze względu na liczne właściwości lecznicze i charakterystyczny aromat olejek goździkowy jest wykorzystywany:

  • w stomatologii jako środek przeciwbólowy, składnik wypełnień tymczasowych w ubytkach zębowych (po zmieszaniu z tlenkiem cynku), składnik płynów i past do zębów zapobiegających próchnicy i chorobom dziąseł oraz preparatów zwalczających stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej; 

  • w farmacji jest składnikiem preparatów wspomagających trawienie, zwiększających apetyt; 

  • na skórę i bóle mięśni – rozcieńczony, nałożony miejscowo na skórę olejek goździkowy łagodzi świąd, a dzięki właściwościom antyseptycznym redukuje trądzik i wspomaga gojenie zmian skórnych. Masaże i kąpiele z dodatkiem rozcieńczonego olejku z goździków uśmierzają bóle reumatyczne i mięśniowe; 

  • do inhalacjiinhalacje parowe przy użyciu rozcieńczonego olejku goździkowego pomagają zwalczać objawy infekcji górnych dróg oddechowych.  

Poza tym dzięki korzennemu zapachowi olejek goździkowy wykorzystywany jest do produkcji perfum i środków odstraszających komary. W przemyśle spożywczym służy do aromatyzowania potraw i zabezpieczania produktów spożywczych przed zepsuciem.

>> Olejek z oregano: jak bezpiecznie czerpać z jego właściwości?

Czy olejek goździkowy można pić? 

Olejek goździkowy nie nadaje się do picia – doustnie można go stosować w bardzo niewielkiej ilości i tylko po rozcieńczeniu. W formie nierozcieńczonej w ogóle nie nadaje się do spożycia zagraża to zdrowiu i życiu! Spożycie wywołuje objawy zatrucia, takie jak uszkodzenie wątroby, pobudzenie psychoruchowe, utratę przytomności i śpiączkę. Chcąc wykorzystać właściwości goździkowca w problemach żołądkowo-jelitowych i przy braku apetytu, można pić napar z goździków – przyprawy.  

>> Złoto koloidalne: dlaczego nie nadaje się do picia? Jakie ma właściwości?

Jak stosować olejek goździkowy na ból zęba 

W warunkach domowych olejek goździkowy stosuje się najczęściej jako środek uśmierzający ból zębów, który pomaga dotrwać do wizyty w gabinecie stomatologicznym. Aby uśmierzyć ból zęba, należy nasączyć wacik lub patyczek kosmetyczny nierozcieńczonym olejkiem goździkowym, przyłożyć do bolącego zęba i przytrzymać kilka minut. Czynność tę można powtórzyć w miarę potrzeb. Należy uważać, aby nie nakładać czystego olejku goździkowego na błonę śluzową jamy ustnej czy dziąsła, ponieważ można w ten sposób wywołać ich podrażnienie, a nawet lekkie poparzenie.

Olejek goździkowy – środki ostrożności 

  • Olejek goździkowy podany bezpośrednio na skórę w formie nierozcieńczonej może wywoływać reakcje alergiczne oraz podrażnienie. Dlatego zaleca się go aplikować po zmieszaniu z innym olejem roślinnym (np. oliwą z oliwek), olejkiem do masażu lub gliceryną, tak aby jego stężenie nie przekraczało 0,5%. 

  • Stosowanie olejku goździkowego nie jest zalecane w okresie ciąży oraz karmienia piersią ani u dzieci. 

  1.  Nowak K, Ogonowski J, Jaworska M, Grzesik K. Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie. Chemik 2012; 2(66): 145-152. 

  2. Kędzia A. Ocena działania przeciwbakteryjnego olejku goździkowego (Oleum caryophylli). Postępy Fitoterapii 2007; 2: 66-70. 

  3. Kędzia A, Ziółkowska-Klinkosz M, Lassmann Ł, Kochańska B, Kusiak A, Gębska A, Wojtaszek-Słomińska A. Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego. Postępy Fitoterapii 2014; 1: 15-18.  

Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Piaskowanie zębów – co to za zabieg?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 25.02.2025

Piaskowanie zębów to prócz skalingu najpopularniejszy zabieg czyszczenia zębów u dentysty. Pomaga usunąć szkodliwą płytkę bakteryjną i zadbać o wygląd zębów. Regularne piaskowanie zębów służy zapobieganiu próchnicy i paradontozie, a efektem zabiegu jest widocznie bielszy uśmiech.

Czytaj więcej

Torbiel szyszynki – objawy. Czy stres powoduje torbiele szyszynki?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Torbiel szyszynki bardzo długo nie daje objawów, pojawiają się one dopiero, kiedy torbiel jest dużych rozmiarów i uciska na nerwy, co może prowadzić do niedowładu kończyn czy zaburzeń widzenia. Kiedy zalecane jest leczenie torbieli na szyszynce?

Czytaj więcej

Orzechy włoskie – kto skorzysta z ich właściwości zdrowotnych, a komu mogą zaszkodzić?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 1.10.2024

Orzechy włoskie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Pobudzają też perystaltykę jelit i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

Czytaj więcej