Tran to tłuszcz (olej) pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Obecnie na rynku występują też trany z innych ryb, np. rekina lub halibuta – jednak powinny być nazywane olejami. Nazwa „tran” zarezerwowana jest tylko dla oleju z ryb z rodziny dorszowatych ze względu na wyższą niż w innych olejach zawartość unikalnych składników: kwasów omega-3, w tym DHA i EPA, kwasów omega-6 oraz witaminy A i D.
Tran z dorsza występuje jako tran w kapsułkach i tran w płynie. Wiele osób nie toleruje konsystencji i zapachu tranu, dlatego możliwość przyjmowania go w tabletkach znacznie ułatwia suplementację.
Wybór odpowiedniego tranu ma ogromne znaczenie dla jego skuteczności – dorsze hodowlane żywione są białkową paszą z pestycydami, a poławiane naturalnymi metodami dziko żyjące dorsze są wolne od tych zanieczyszczeń. Dlatego warto wybierać tran od sprawdzonych producentów, którzy pozyskują go z dziko odławianych dorszy arktycznych bogatych w cenne składniki odżywcze.
Tran właściwości i zastosowanie
Tran dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy Omega-3 i Omega-6 oraz witamin D, E i A. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy organizmu, prawidłową pracę układu nerwowego oraz serca i jest szczególnie polecany w okresie grypy i przeziębień.
Składniki obecne w tranie wspierają też układ krwionośny, kostny, oczy i pracę mózgu. Mowa tu m.in. o DHA – czyli kwasie dokozaheksaenowym, należącym do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 – który stanowi ważny budulec mózgu, układu nerwowego i siatkówki oka. Warto pamiętać, że tranu nie można stosować w czasie antybiotykoterapii – witaminy zawarte w tranie nie tylko korzystnie wpływają na organizm, lecz także mogą potęgować działanie wirusów i bakterii. Dlatego lepiej wstrzymać się z przyjmowaniem tranu do zakończenia leczenia i zacząć go stosować dla przyspieszenia regeneracji organizmu i wzmocnienia odporności.
Tran – jak stosować, by zwiększyć skuteczność?
Jak stosować tran? Lepiej brać go rano czy wieczorem? Obecnie przyjmowanie tranu jest łatwe i… przyjemne. Dzięki formie kapsułek lub wersjom smakowym ten suplement diety potrafią polubić nawet dzieci. A żeby stosowanie tranu przyniosło jak najwięcej korzyści, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:
- należy przyjmować tran w trakcie jedzenia,
- należy przestrzegać dawkowania określonego przez producenta, pamiętając, aby zawsze odmierzyć odpowiednią porcję (zwykle raz lub dwa razy dziennie),
- w czasie przyjmowania tranu nie należy stosować innych preparatów wielowitaminowych (szczególnie tych z witaminą D i A),
- by zwiększyć efekty, tran należy przyjmować regularnie przez minimum 3 miesiące,
- warto robić przerwy w zażywaniu tranu – zrezygnować z niego w okresie letnim na rzecz dłuższego przebywania na słońcu i wzbogacić dietę o ryby.
Na skuteczność tranu przekłada się również jego prawidłowe przechowywanie. Niezależnie od tego, czy korzystasz z płynnego tranu norweskiego czy tranu islandzkiego, zawsze przechowuj go w lodówce. Aby kapsułki z tranem długo zachowały swoje właściwości, trzymaj je w suchym i ciemnym miejscu.
Tran dla dzieci
Czy tran jest odpowiedni dla dzieci? Oczywiście! To skuteczny suplement diety, który wzmocni ich odporność i pomoże zdrowo przetrwać jesienno-zimowe zmiany pogody. To doskonała alternatywa dla witaminy D, której suplementacja w Polsce jest konieczna ze względu na stosunkowo niską ekspozycję na słońce.
Tran – od jakiego wieku podawać?
Tran można bezpiecznie podawać niemowlętom już w 1. roku życia – producenci zalecają, by dziecko miało ukończone 4 tygodnie.
Jaki tran dla niemowlaka?
Tran dla dzieci najczęściej występuje w postaci płynnej, w tabletkach, a nawet w formie żelków. Dwie ostatnie propozycje zarezerwowane są dla dzieci powyżej 3. roku życia. Do stosowania dla niemowląt przeznaczony jest np. Mój Pierwszy Tran Norweski marki Möller’s. Starszakom może się spodobać smakowy tran dla dzieci, np. tran do picia Möller’s, Domowa Apteczka lub żelki Möller’s Omega-3 Rybki.
Tran w ciąży – czy można przyjmować?
Wiele kobiet zastanawia się, czy można przyjmować tran w ciąży. Prozdrowotne właściwości i działanie wspierające układ odpornościowy pozwala na jego bezpieczną suplementację w okresie ciąży i karmienia piersią. Dzięki temu zalety stosowania tranu odczuje nie tylko matka, lecz także dziecko.
Jaki tran wybrać?
Jaki tran jest najlepszy? Najbardziej wartościowy pod względem zawartości kwasów omega i witamin jest ten pozyskiwany z dorsza atlantyckiego lub ryb z rodziny dorszowatych. Przy wyborze warto też zwrócić uwagę na wygodę przyjmowania suplementu. Tran w kapsułkach, często nazywany tranem w tabletkach, to łatwa do przyjęcia postać suplementu, którą poleca się osobom mającym problemy z przyswajaniem oleistych płynów. Klasyczny tran w płynie (inaczej tran w syropie) występuje w postaci czystej, ale także w wersjach smakowych, co może ułatwić suplementację.