Moringa zawiera 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Jedną z jej głównych właściwości jest pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
Moringa – właściwości i działanie azjatyckiego superfood

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) nazywana jest również drzewem chrzanowym ze względu na charakterystyczny smak korzeni, podobny do smaku chrzanu. Inne przydomki moringi to „cudowne drzewo” lub „drzewo długiego życia”. Moringa pochodzi z Indii i Pakistanu, rośnie także na terenach innych państw azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce i w kuchni. Wykorzystywane są wszystkie części drzewa, w tym owoce, liście i kwiaty, korzenie, a nawet kora.
>> Letnie koktajle z superfoods
Moringa – wartości odżywcze
Ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze moringa uznana została za superfood, czyli jeden z najzdrowszych produktów na świecie. W porównaniu z innymi produktami pochodzenia naturalnego moringa zawiera:
- witamina E – 4 razy więcej niż kiełki pszenicy,
- witamina C – 7 razy więcej niż pomarańcze,
- białko – 9 razy więcej niż jogurt naturalny,
- witamina A – 10 razy więcej niż marchew,
- potas – 15 razy więcej niż banany,
- wapń – 17 razy więcej niż mleko,
- żelazo – 25 razy więcej niż szpinak (zawartość poszczególnych substancji dotyczy 1 grama sproszkowanych liści moringi w porównaniu z 1 gramem poszczególnych produktów).
Moringa zawiera także takie mikroelementy jak mangan, bor czy chrom. W jej składzie znajdują się antyoksydanty, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.
>> Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?
  
Moringa – działanie zdrowotne
Włączając moringę do diety, możemy poprawić zdrowie i samopoczucie. Jak wynika z badań, moringa wykazuje następujące działanie na organizm:
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci – dzięki zawartości antyoksydantów i fenoli spowalnia procesy starzenia się skóry, ponadto wspiera proces wytwarzania włókien kolagenowych i poprawia jędrność skóry za sprawą dużych ilości witamin A i E,
- usprawnia pracę układu pokarmowego – dzięki zawartości dużych ilości błonnika i związków fitochemicznych stymuluje prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit,
- zmniejsza stany zapalne – dzięki obecności glukozynolanów i związków fitochemicznych wychwytuje i neutralizuje wolne rodniki, chroniąc komórki przed zniszczeniem i łagodząc stany zapalne,
- zapobiega rozwojowi chorób wywoływanych przez drobnoustroje – ze względu na antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne działanie,
- wspomaga układ kostny – dzięki zawartości wapnia i manganu,
- zmniejsza uczucie zmęczenia – dzięki zawartości żelaza,
- wspomaga regenerację mięśni – dzięki zawartości dużych ilości białka i aminokwasów; zwiększa wydolność organizmu i sprzyja regeneracji,
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
- wspomaga odchudzanie – zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej i wspomaga rozpad tłuszczów.
Kto nie powinien stosować moringi?
Najważniejszym przeciwwskazaniem jest ciąża. Stosowanie moringi przez kobiety ciężarne może wywoływać skurcze macicy, które mogą stać się przyczyną poronienia.
 Pamiętajmy również, że preparaty ziołowe mogą wchodzić w interakcje z lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia, dlatego przed ich zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem. Dotyczy to przede wszystkim osób na stałe przyjmujących leki.
Moringa – gdzie kupić i ile kosztuje?
Zaletą moringi jest to, że można ją spożywać praktycznie pod każdą postacią. Liście przygotowuje się podobnie jak szpinak, z kolei owoce najlepiej ugotować, ponieważ wtedy mają najlepszy smak.
 Bardzo wygodnie stosuje się sproszkowaną moringę, którą można dodawać praktycznie do wszystkiego: zup, sałatek, dań, koktajli, owsianek, napojów, a nawet czystej wody. Sproszkowane liście moringi najczęściej kupić można w aptekach, a także w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Dostępne są także różne produkty z moringą, np. tabletki lub kapsułki.
 Cena produktu zależy od kilku czynników, m.in. sposobu produkcji (techniki zbioru czy sposobu suszenia), a także wagi opakowania. Opakowanie 100 g proszku moringi kupić można już za kilkanaście złotych, podobnie jak tabletki z moringą w składzie.
>> Miłorząb japoński (Ginkgo biloba) – wachlarz właściwości zdrowotnych











