• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Diety i prognozy żywieniowe: co będzie modne w 2018 r.? Trendy i antytrendy dietetyczne

Jagody goji, nasiona chia, komosa ryżowa… wszędzie przewijają się te same nazwy produktów superfoods i powoli stają się codziennością, nie robiąc już na nikim wrażenia. Co ma szansę zaistnieć w najbliższym czasie? Które trendy dietetyczne trzeba natychmiast zmienić?

Ichigo Daifuku z matchą

1. Olej kokosowy, czyli HIT 2017 i KIT 2018?

orzechy kokosowe i olej kokosowy w słoiku i na drewnianej łyźce

Rok 2017 w świecie dietetyki był niewątpliwie rokiem oleju kokosowego. Jego dodatek do każdego wypieku, zastępowanie nim dodatku tłuszczowego do pieczywa i rozpuszczanie go w kawie zyskało popularność u wielu osób związanych ze sportem i zdrowym żywieniem.

Początkowo zaliczany był nawet przez niektórych do grupy superfoods. Dzisiaj już wiemy, że olej kokosowy był tylko chwilowo wypromowanym przez media produktem, który rzekomo miał być dobrym źródłem tłuszczów dla wszystkich osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Aktualny stan wiedzy pokazuje jednak, że zalicza się go do grupy lipidów szkodliwych dla zdrowia i niekorzystnie wpływających na poziom cholesterolu

2. Probiotyki – dobry trend w 2017 r. (ale to nie antidotum na wszelkie dolegliwości!)

jogurt z owocami

W przeciwieństwie do oleju kokosowego jednym z najbardziej korzystnych trendów dietetycznych minionych lat są probiotyki, które w ostatnim czasie także zyskały na popularności. Wiele firm, głównie mleczarskich, reklamuje i podkreśla wartość probiotyczną swoich produktów. Probiotyki stają się hasłem marketingowym jako, trochę podkoloryzowane, antidotum na wszelkie dolegliwości. Dlatego warto dowiedzieć się o nich więcej: Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – czym się różnią, jak działają, kiedy warto je przyjmować?

3. Czarne burgery z popiołem, czyli węgiel aktywny w diecie

W minionym roku nowością na polskim rynku – i prawdziwym hitem, który zapewne będzie rozszerzał swoje horyzonty – jest dodatek do żywności węgla aktywnego.

Dawniej węgiel aktywny był kojarzony jako produkt leczniczy, kojący problemy żołądkowe. Dzisiaj służy także jako dodatek do żywności, mający na celu oczyszczenie organizmu z toksyn oraz uatrakcyjnienie wizualne potrawy.

Na rynku można już znaleźć czarne lody, burgery i spody do pizzyz dodatkiem węgla aktywnego. Pojawiły się nawet specjalne „czarne” restauracje promujące tylko ten rodzaj żywności. W 2018 roku zabarwiona węglem żywność prawdopodobnie zyska na popularności. Być może coraz więcej lodziarni i lokali wprowadzi do swojego menu „węglowe” produkty.

4. Zielona latte, czyli zielono mi od matchy!

matcha

Okazuje się, że żywność zabarwić można także na zielono. Wszystko dzięki… herbacie. Mowa o matchy, czyli sproszkowanych zielonych listkach herbacianych. Otrzymany napar po przygotowaniu zyskuje moc dziesięciokrotnie większą niż tradycyjnie parzona zielona herbata.

Dzięki braku konieczności oddzielania suszu od naparu po jej wypiciu do organizmu dostaje się znacznie więcej cennych substancji, w tym także tych, które nie rozpuszczają się w wodzie. Wśród nich można wyróżnić między innymi chlorofil, który ma właściwości oczyszczające.

Jest to również intensywny zielony barwnik, który wykorzystywany jest do wypieków, deserów czy koktajli. Dzięki temu efekty kulinarne zyskują nie tylko herbaciany smak, ale także ciekawy kolor. Coraz bardziej popularne na rynku stają się słodycze z herbacianym dodatkiem. W sklepach możemy zobaczyć zabarwione na zielono czekolady i ciasteczka.

Czytaj też: Matcha - właściwości

5. Moringa – hit żywieniowy 2018 r.?

moringa - liście i łodygi

Moringa – ta niezwykła roślina oprócz bogactwa antyoksydantów, witamin i składników mineralnych ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, regulujące poziom cholesterolu i glukozy, a także korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia pamięć. Moringa wykazuje również działanie antybakteryjne.

W przemyśle wykorzystywana jest każda część tej rośliny – kora, liście, nasiona, korzeń oraz kwiaty moringi. Niestety w Polsce jest cały czas trudno dostępna i dość droga. Można ją kupić głównie w sklepach internetowych w formie suszonej lub oleju produkowanego z nasion.

No i jest jeszcze Blue Majik, czyli algi morskie i superfood z wioski Smerfów:

Trendy dietetyczne w 2018 r. – dwa skrajne kierunki

Trendy dietetyczne rozwijają się i prawdopodobnie będą się rozwijać w dwóch skrajnych kierunkach. Kilka lat temu produkty superfoods były trudno dostępne, dzisiaj są już codziennością w większości domów.

Coraz bardziej popularne stają się produkty powszechnie uważane za zdrowe, zawierające mnóstwo witamin i minerałów czy wspomniane wyżej probiotyki. Niestety pojawiają się także nowe diety, oparte na restrykcyjnych zaleceniach żywieniowych, które nie sprawdzą się u wszystkich i często mogą wywołać odmienny efekt do oczekiwanego. Wśród wszystkich nowinek dietetycznych powinniśmy pamiętać o „staromodnym” racjonalnym i odpowiednio zbilansowanym odżywianiu.

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Anny Hajost - dietetyk z MojDietetyk i Apteline.pl

Dietetyczka Anna Hajost

Dietetyk pracująca w szpitalu im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu oraz w poradni Mój Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Jej zainteresowania skupiają się na leczeniu żywieniowym w cukrzycy oraz w okresie przed zabiegami bariatrycznymi i po nich. Wierzy, że wypracowanie prawidłowego stylu życia w dzieciństwie może nas uchronić przez wieloma schorzeniami w przyszłości. 

Zobacz także

Domowy hummus – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 16.02.2018

Przepis na domowy hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. Często wykorzystuję tę pastę jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw lub smarowidło do szkolnej kanapki.

Czytaj więcej

Komosa ryżowa (quinoa) z owocami – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to takie wdzięczne „niby” zboże, które można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych, ale równie dobrze sprawdza się na słodko. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zatem jest bazowym produktem do wykorzystania w kuchni diabetyka. Dzisiaj proponuję komosę na słodko, w ramach pożywnego i zdrowego śniadania.

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej