• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Hibiskus (róża chińska) – właściwości zdrowotne. Jak przygotować napar z kwiatów hibiskusa?

Hibiskus to roślina pochodząca z Chin i Tajwanu. Inaczej nazywana jest różą chińską lub ketmią. Roślina ta uprawiana jest na wielu kontynentach – najbardziej popularna jest w Indiach. Kwiat hibiskusa posiada wiele dobroczynnych właściwości. Kiedy stosować hibiskus i w jakiej postaci?

Hibiskus (róża chińska) – właściwości zdrowotne. Jak przygotować napar z kwiatów hibiskusa?

Do spożywania wykorzystuje się wysuszone kwiaty róży chińskiej. Najczęściej przygotowuje się z nich napar. 

Właściwości hibiskusa

Kwiaty hibiskusa zawierają:

  • witaminę C,
  • kwasy organiczne,
  • enzymy,
  • flawonoidy,
  • polifenole,
  • antocyjany,
  • karoten,
  • błonnik,
  • składniki mineralne.

Dzięki bogatemu składowi hibiskus ma działanie spazmolityczne, żółciopędne i moczopędne. Przeciwdziała infekcjom oraz obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Napar z kwiatów hibiskusa ma przyjemny kwiatowy smak i intensywny czerwony kolor. Kwiat malwy sudańskiej, jak również nazywany jest hibiskus, to cenne źródło witaminy C, wapnia
i soli mineralnych. Można go pić także na zimno, jednak lepiej smakuje parzony przez 5 do 10 minut w wodzie o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Po tym czasie należy oddzielić kwiaty od naparu. Można osłodzić napar miodem. Aby skorzystać z właściwości zdrowotnych hibiskusa, należy pić 2 do 3 filiżanek herbaty dziennie. Pierwsze efekty powinny być widoczne po około 6 tygodniach stosowania.

Hibiskus na cholesterol

Duża zawartość przeciwutleniaczy w hibiskusie sprawia, że spożywanie naparu z jego kwiatów obniża stężenie tzw. złego cholesterolu oraz większa ilość tego dobrego (HDL). Ponadto normalizuje również ciśnienie krwi i redukuje nagromadzenie się złogów tłuszczowych
w tętnicach.

Herbata z hibiskusa na odchudzanie

Hibiskus zawiera w swoim składzie błonnik, który powoduje sytość, a właściwości moczopędne sprawiają, że spożywając np. herbatę z hibiskusa można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Działanie hibiskusa na odchudzanie potwierdziły opublikowane przez Food & Function Journal wyniki testów. Badaniu poddano osoby, które zmagały się z otyłością.

Jak wyglądało badanie? 

Przez dwanaście tygodni część otyłych uczestników otrzymywała (trzy dziennie) tabletki
z ekstraktów ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa), część zaś zażywała placebo. Na początku i na końcu badania zmierzono m. in. obwód talii, procent tłuszczu, stosunek obwodu talii do bioder, lipazę w surowicy, poziom glukozy we krwi. Okazało się, że u osób, które otrzymywały wyciąg z hibiskusa, zmniejszył się obwód talii i ilość tkanki tłuszczowej oraz wskaźnik talia-biodra.

Hibiskus na odporność

Herbata z hibiskusem polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność organizmu. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C. W 100 gramach kwiatu hibiskusa zawarte jest aż 12 mg witaminy C.

Hibiskus wspiera układ immunologiczny w walce z wirusami i bakteriami, działa przeciwzapalnie. Obniża gorączkę i łagodzi kaszel. Dodaje również siły po przebytej niedawno chorobie, a zatem po herbatę z hibiskusa warto sięgać w okresie rekonwalescencji.

Hibiskus – przeciwskazania

Hibiskus obniża ciśnienie krwi, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby z niskim ciśnieniem. Ponadto herbaty z hibiskusa nie powinny spożywać kobiety w ciąży, choć nie przeprowadzono dokładnych badań, mówi się, że składniki hibiskusa mogą wywołać poronienie.

Hibiskus wchodzi także w interakcje z lekami antykoncepcyjnymi, które są na bazie estrogenu, dlatego kobiety stosujące ten rodzaj antykoncepcji powinny go unikać

Przepis na pyszną herbatę na odporność

Po hibiskus sięgamy najczęściej zimą, chcąc się rozgrzać i wzmocnić swoją odporność. Poniżej przepis na pyszną i rozgrzewającą herbatę na odporność z hibiskusem – z dużą dawką witaminy C.

Składniki na duży kubek – 400 ml

  • 2 łyżeczki suszu hibiskusa
  • 350 ml wrzącej wody
  • Duża szczypta cynamonu
  • Plaster imbiru (lub szczypta sproszkowanego)
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka miodu

W pierwszej kolejności należy przygotować napar z hibiskusa – czyli zalewany susz wrzątkiem, czekamy 10 minut i przecedzamy.

Kolejno dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Rozgrzewająca, zimowa herbatka gotowa.

Poznaj naszego eksperta
Justyna Rochnińska

Justyna Rochnińska

Lubię zgłębiać wiedzę na tematy medyczne. Miłośniczka fotografii, grafiki i zdrowego gotowania. Prywatnie mama Wojtka i Franka.

Zobacz także

Tymianek - zastosowanie i właściwości lecznicze. Tymianek na ból zatok

Autor:

Iga Hintz

Data publikacji: 8.01.2019

Silny ból głowy towarzyszący zapaleniu zatok pomaga zlikwidować tymianek. Ma on działanie rozkurczowe i silnie antyseptyczne, dlatego w medycynie naturalnej jest używany jako naturalny środek na infekcje dróg oddechowych.

Czytaj więcej

Imbir – właściwości, przeciwwskazania, zastosowanie

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 11.01.2019

Właściwości imbiru: rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Imbir stosowany jest na przeziębienie, na odchudzanie, na gardło i kaszel.

Czytaj więcej

Czystek – właściwości i zastosowanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.09.2017

Czystek zawiera wyjątkowo dużo polifenoli, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki (zwanych też antyoksydantami). Dzięki temu hamuje rozwój stanów zapalnych i zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Doskonale sprawdza się zatem w okresie przeziębień.

Czytaj więcej