Hibiskus to roślina pochodząca z Chin i Tajwanu. Inaczej nazywana jest różą chińską lub ketmią. Roślina ta uprawiana jest na wielu kontynentach – najbardziej popularna jest w Indiach. Kwiat hibiskusa posiada wiele dobroczynnych właściwości. Kiedy stosować hibiskus i w jakiej postaci?
Hibiskus (róża chińska) – właściwości zdrowotne. Jak przygotować napar z kwiatów hibiskusa?

Do spożywania wykorzystuje się wysuszone kwiaty róży chińskiej. Najczęściej przygotowuje się z nich napar.
Właściwości hibiskusa
Kwiaty hibiskusa zawierają:
- witaminę C,
- kwasy organiczne,
- enzymy,
- flawonoidy,
- polifenole,
- antocyjany,
- karoten,
- błonnik,
- składniki mineralne.
Dzięki bogatemu składowi hibiskus ma działanie spazmolityczne, żółciopędne i moczopędne. Przeciwdziała infekcjom oraz obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Jak przygotować herbatę z hibiskusa?
Napar z kwiatów hibiskusa ma przyjemny kwiatowy smak i intensywny czerwony kolor. Kwiat malwy sudańskiej, jak również nazywany jest hibiskus, to cenne źródło witaminy C, wapnia
i soli mineralnych. Można go pić także na zimno, jednak lepiej smakuje parzony przez 5 do 10 minut w wodzie o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Po tym czasie należy oddzielić kwiaty od naparu. Można osłodzić napar miodem. Aby skorzystać z właściwości zdrowotnych hibiskusa, należy pić 2 do 3 filiżanek herbaty dziennie. Pierwsze efekty powinny być widoczne po około 6 tygodniach stosowania.
Hibiskus na cholesterol
Duża zawartość przeciwutleniaczy w hibiskusie sprawia, że spożywanie naparu z jego kwiatów obniża stężenie tzw. złego cholesterolu oraz większa ilość tego dobrego (HDL). Ponadto normalizuje również ciśnienie krwi i redukuje nagromadzenie się złogów tłuszczowych
w tętnicach.
Herbata z hibiskusa na odchudzanie
Hibiskus zawiera w swoim składzie błonnik, który powoduje sytość, a właściwości moczopędne sprawiają, że spożywając np. herbatę z hibiskusa można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
Działanie hibiskusa na odchudzanie potwierdziły opublikowane przez Food & Function Journal wyniki testów. Badaniu poddano osoby, które zmagały się z otyłością.
Jak wyglądało badanie?
Przez dwanaście tygodni część otyłych uczestników otrzymywała (trzy dziennie) tabletki
z ekstraktów ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa), część zaś zażywała placebo. Na początku i na końcu badania zmierzono m. in. obwód talii, procent tłuszczu, stosunek obwodu talii do bioder, lipazę w surowicy, poziom glukozy we krwi. Okazało się, że u osób, które otrzymywały wyciąg z hibiskusa, zmniejszył się obwód talii i ilość tkanki tłuszczowej oraz wskaźnik talia-biodra.
Hibiskus na odporność
Herbata z hibiskusem polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność organizmu. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C. W 100 gramach kwiatu hibiskusa zawarte jest aż 12 mg witaminy C.
Hibiskus wspiera układ immunologiczny w walce z wirusami i bakteriami, działa przeciwzapalnie. Obniża gorączkę i łagodzi kaszel. Dodaje również siły po przebytej niedawno chorobie, a zatem po herbatę z hibiskusa warto sięgać w okresie rekonwalescencji.
Hibiskus – przeciwskazania
Hibiskus obniża ciśnienie krwi, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby z niskim ciśnieniem. Ponadto herbaty z hibiskusa nie powinny spożywać kobiety w ciąży, choć nie przeprowadzono dokładnych badań, mówi się, że składniki hibiskusa mogą wywołać poronienie.
Hibiskus wchodzi także w interakcje z lekami antykoncepcyjnymi, które są na bazie estrogenu, dlatego kobiety stosujące ten rodzaj antykoncepcji powinny go unikać
Przepis na pyszną herbatę na odporność
Po hibiskus sięgamy najczęściej zimą, chcąc się rozgrzać i wzmocnić swoją odporność. Poniżej przepis na pyszną i rozgrzewającą herbatę na odporność z hibiskusem – z dużą dawką witaminy C.
Składniki na duży kubek – 400 ml
- 2 łyżeczki suszu hibiskusa
- 350 ml wrzącej wody
- Duża szczypta cynamonu
- Plaster imbiru (lub szczypta sproszkowanego)
- 3 goździki
- 1 łyżeczka miodu
W pierwszej kolejności należy przygotować napar z hibiskusa – czyli zalewany susz wrzątkiem, czekamy 10 minut i przecedzamy.
Kolejno dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Rozgrzewająca, zimowa herbatka gotowa.





