• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Amarantus – dla diabetyków i nie tylko

Amarantus zawiera wiele cennych składników, w tym pozbawione glutenu i niezwykle wartościowe białko. Tym pseudozbożem powinni zainteresować się nie tylko diabetycy (ma niski indeks glikemiczny i zawiera wiele błonnika), ale także osoby chorujące na celiakię.

Ziarna amarantusa na drewnianej łyżce

Amarantus jest jednym z tych „odkryć” nowoczesności, które było doskonale znane już w starożytności. Swój renesans zaczął przeżywać niecałe pół wieku temu, w latach 70. ubiegłego stulecia. Do Polski trafił 20 lat później i od tego czasu systematycznie zdobywa kolejne rzesze oddanych miłośników. Ale czy powszechnie wiadomo, czym dokładnie jest i co takiego niezwykłego w nim drzemie?

Czytaj więcej: Spirulina – bogactwo witamin i składników mineralnych

Zwykło się mówić, że amarantus, nazywany również po polsku szarłatem, jest zbożem. To nieprawda. Bywa również określany mianem pseudozboża, ale zgodnie z obowiązującą klasyfikacją jest on rośliną okrytonasienną zaliczaną do goździkowców. Osiąga od 40 do 150 cm wysokości. Ma mocno rozgałęzione pędy w kolorze amarantowym, którym zawdzięcza swoją nazwę, a w których umiejscowione są ziarna. To właśnie one przynoszą amarantusowi coraz większą sławę.

Amarantus – wartościowe białko bez glutenu

W dobie nietolerancji i alergii pokarmowych szarłat ceniony jest za brak glutenu. Pozwala to zatem z łatwością wkomponować go w jadłospis chorych na celiakię (zastępując nim zboża glutenowe). Warto zauważyć, że brak frakcji glutenowej nie przeszkadza temu, by białko zawarte w amarantusie uchodziło za jedno z najwartościowszych. Dostarcza ono bowiem niedostępną w części innych zbóż lizynę oraz metioninę i tryptofan, które nie występują w roślinach strączkowych. Amarantus stanowi zatem świetne uzupełnienie diety.

Wapń, żelazo, skwalen, czyli dobry skład amarantusa

Porcja amarantusa to również solidna dawka wapnia i żelaza. Już 100 g nasion pokrywa odpowiednio jedną trzecią i jedną drugą zapotrzebowania na każdy z tych pierwiastków. Nie powinny zatem stronić od niego kobiety w ciąży, dzieci i osoby z niedokrwistością. W szarłacie znajdziemy także skwalen – antyoksydant, który hamuje starzenie się komórek. Nie bez znaczenia jest również fakt, że amarantus dostarcza sporo magnezu, który łagodzi skutki stresu, a zawarte w nim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko chorób układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Czytaj także: Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz nie tylko dla diabetyków

Amarantus – specjalnie dla diabetyków

Zmagającym się z cukrzycą szarłat może przysłużyć się niskim indeksem glikemicznym. Mimo że skrobia zawarta w amarantusie jest bardzo łatwostrawna (jest lżejsza od popularnej skrobi kukurydzianej), to jednocześnie zawiera on kwasy tłuszczowe, które obniżają IG. Dzięki temu dostarczana energia uwalnia się wolniej, poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie, a uczucie głodu dopada nas później.

Uwaga! Trzeba jednak pamiętać, że dostępny na rynku amarantus ekspandowany cechuje się wysokim IG i od tego produktu diabetycy powinni trzymać się z daleka.

Czytaj więcej: Niskoglikemiczna dieta zapobiega depresji

Na tle zbóż szarłat wyróżnia się także wysoką zawartością błonnika – ma go dwa razy więcej niż otręby owsiane. A im więcej błonnika, tym bardziej zmniejsza się wchłanianie glukozy, cholesterolu i triacylogliceroli oraz zapotrzebowanie na insulinę pochodne sulfonylomocznika.

Amarantus świetnie sprawdzi się zarówno jako baza dla dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Małe ziarenka przypadają do gustu także dzieciom. Bez wątpienia warto nawiązać z nim bliższą relację.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Leczenie cukrzycy dietą – co jeść w cukrzycy typu 2.?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 14.11.2016

Od wieków zdrowa dieta uważana jest za podstawową metodę w leczeniu cukrzycy typu 2. Obecnie stosowane diety u cukrzyków oparte są na zasadach prawidłowego żywienia zdrowych ludzi. Dieta u chorych na cukrzycę wymaga jedynie nieznacznych modyfikacji, co ułatwia popularyzację prawidłowego żywienia.

Czytaj więcej

Idealny owoc na śniadanie. Dlaczego warto zacząć od niego dzień?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 5.09.2023

Ten owoc jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, dlatego warto go jeść – a zwłaszcza na śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlaczego jest taki zdrowy? Co można z niego przygotować? Poznajcie najlepsze przepisy na pastę, sałatkę i pożywne smoothie na śniadanie z nim w roli głównej.

Czytaj więcej

Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 1.09.2023

Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej