• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Białka mleka czy laktoza – czy to ta sama alergia

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego, problemy skórne lub przewlekły katar to tylko niektóre objawy mogące być sygnałem, że należy uważniej przyjrzeć się nabiałowi w diecie. Jednak, gdy szukamy informacji, natrafiamy na takie terminy jak alergia na białka mleka krowiego, laktoza, nietolerancja mleka. Aby dotrzeć do źródła problemu i skutecznie go wyeliminować, konieczne jest zrozumienie tych pojęć, a następnie odpowiednia diagnostyka i dieta. Od czego zacząć?

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa to nie to samo © Fotolia / glisic_albina

Pierwszym krokiem do zrozumienia, czy mamy problem z białkami mleka czy z laktozą jest wyjaśnienie różnicy między alergią a nietolerancją. Niestety, obecnie często stosuje się zwrot „nietolerancja pokarmowa” w odniesieniu do alergii pokarmowej czy nadwrażliwości pokarmowej. Tymczasem różnica jest znaczna:

1. Alergia pokarmowa: patologiczna reakcja organizmu na białka, które są składnikami danego pokarmu. W momencie, kiedy organizm wytwarza przeciwciała względem białek pokarmowych zawartych w mleku, mamy do czynienia z aktywacją układu immunologicznego.

2. Nietolerancja pokarmowa: brak enzymu rozkładającego (najczęściej) laktozę, fruktozę lub histaminę. Reakcja zachodzi bez udziału układu immunologicznego.

Jakie to ma znaczenie dla pacjenta?

Laktoza a białka mleka – co można jeść

Z punktu widzenia pacjenta to, czy dolegliwości związane są z nietolerancją laktozy czy też alergią na białka mleka ma ogromne znaczenie, ponieważ od tego zależy dieta eliminacyjna, którą pacjent powinien wdrożyć. W przypadku alergii na białka mleka konieczne jest wyeliminowanie wszystkich produktów mlecznych, czyli mleka i jego przetworów, takich jak:

  • twaróg,
  • masło,
  • śmietana,
  • kefiry,
  • jogurty itd.

Co więcej, ze względu na podobną budowę białek często okazuje się, że takie produkty jak nabiał kozi czy owczy również wywołują reakcję i należy z nich zrezygnować. W przypadku nietolerancji laktozy, czyli niedoboru enzymu laktazy, konieczne jest usunięcie z diety produktów zawierających laktozę. Na rynku dostępnych jest wiele produktów bez laktozy: sery, masło, mleko, jogurty itd. Są specjalnie oznakowane i mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy, ale nie przez osoby z alergią na białka mleka krowiego. Jak sprawdzić, gdzie leży źródło problemu?

Alergia na mleko i nietolerancja – diagnostyka

Ponieważ objawy alergii na białka mleka oraz nietolerancji laktozy mogą być podobne, należy wykonać odpowiednie badania na:

1)     alergię pokarmową IgE-zależną w kierunku alergii na białka mleka krowiego,

2)     nietolerancję laktozy – wodorowy test oddechowy.

Zarówno alergia IgE-zależna, jak i nietolerancja laktozy mogą objawiać się między innymi: biegunką w niedługim czasie po spożyciu produktów mlecznych, bólem brzucha, wysypką i zaczerwienieniem skóry. W przypadku silnej alergii może nawet wystąpić wstrząs anafilaktyczny. Warto także rozważyć badania na nadwrażliwości pokarmowe, czyli alergię IgG-zależną. Objawy tej alergii mogą pojawiać się nawet 48 godzin po spożyciu pokarmu i często nie są kojarzone z alergią, np. bóle głowy, wzdęcia. Należy jednak pamiętać, że jest to dodatkowa diagnostyka, która nadal budzi pewne kontrowersje w środowisku lekarzy i specjalistów. Niemniej jednak wprowadzona na podstawie wyników dieta często okazuje się pomocna dla pacjentów z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego oraz np. chorobami autoimmunologicznymi. W badaniu tym również sprawdzane są przeciwciała względem białek pokarmowych, więc eliminacja, jak w przypadku alergii IgE-zależnej, dotyczy wszystkich produktów mlecznych.

Poznaj naszego eksperta
Joanna Dronka-Skrzypczak http://www.dietaeliminacyjna.pl/ Apteline

Joanna Dronka-Skrzypczak

Dieta eliminacyjna to jej pasja i praca. Doradza w zakesie prowadzenia i urozmaicania diety eliminacyjnej, szukania zamienników i opracowywania jadłospisów. Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu dietaeliminacyjna.pl.

Zobacz także

Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 7.06.2017

Nadwrażliwością pokarmową nazywamy grupę niepożądanych reakcji organizmu, które występują po spożyciu pokarmów dobrze tolerowanych przez osoby zdrowe. Nadwrażliwość pokarmową nazywa się również alergią lub nietolerancją, jednak te trzy pojęcia nie są tożsame.

Czytaj więcej

Tłuste mleko zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadwagi

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.11.2016

Najnowsze doniesienia naukowców wskazują, że spożywanie tłustego mleka może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy oraz nadwagi.

Czytaj więcej

Przyczyny AZS u niemowlaka – sprawdź, czy możesz je usunąć

Autor:

Anna Król

Data publikacji: 30.10.2017

Atopowe zapalenie skóry należy do tych chorób, których przyczyn nie do końca jeszcze znamy. Lekarze nie potrafią jednoznacznie wytłumaczyć, dlaczego powstaje AZS i który z bodźców jest decydujący. U każdego małego pacjenta inny czynnik będzie miał istotne znaczenie i dlatego tak ważne jest poznanie przyczyn oraz wykluczenie ich w miarę możliwości ze środowiska chorego dziecka.

Czytaj więcej