Trzmiele są o wiele mniej agresywne niż pszczoły, osy, szerszenie i mrówki, nie atakują ludzi tak często i rzadziej powodują uczulenia. Skutki ugryzienia trzmiela także mogą wywołać nieprzyjemne objawy. Jak sobie z nimi poradzić?
Ugryzienie trzmiela – jak radzić sobie w przypadku alergii?

Trzmiele (podrodzina Bombinae) są spokrewnione z pszczołami, osami i mrówkami. Tak jak one, należą do rzędu owadów błonkoskrzydłych. Naukowcy odkryli, że łagodniejsza natura trzmieli łączy się z mniejszą zawartością białka w jadzie, który wstrzykiwany jest pod skórę w chwili ugryzienia. Wydzielina pszczoły (Apis melifera) zawiera aż 59 g uczulającego białka, a Bombidae – 31 g (Bombus pennsylvanicus) lub 10 g (Bombus impatiens).
>> Sprawdź preparaty na owady i preparaty po ukąszeniach
Kto jest narażony na ugryzienie trzmiela?
Do tej pory uważano, że użądlenia trzmieli nie stanowią dla ludzi śmiertelnego zagrożenia. Ostatnio jednak nadwrażliwość na jad trzmieli wzrasta wraz ze zwiększonym ryzykiem kontaktu z tymi owadami. W Belgii, Holandii i innych krajach Unii Europejskiej wykorzystuje się je do zapylania warzyw na skalę przemysłową. Trzmiele pracują na uprawach w szklarniach, a przebywanie w zamkniętej przestrzeni zwiększa ich poziom agresji.
Na ataki ze strony trzmieli narażeni są przede wszystkim pracownicy szklarni, okoliczni mieszkańcy oraz każdy, kto wybierze się na spacer lub piknik na ukwieconą łąkę.
Jakie objawy powoduje ugryzienie trzmiela?
Osoby nadwrażliwe na jad trzmieli po użądleniu mają najczęściej objawy miejscowe w postaci opuchlizny. Dość rzadko obserwuje się silne, częściej słabo nasilone objawy wstrząsu anafilaktycznego. Jeszcze rzadziej występują napady astmy, pokrzywka lub objawy ze strony przewodu pokarmowego.
Jak sprawdzić, czy jesteś uczulony na jad trzmieli?
Antygeny trzmiela są trudno dostępne, dlatego testy skórne i RAST wykonuje się bardzo rzadko. Najlepiej zbadanym trzmielim alergenem jest fosfolipaza Bomb p 1 i nieco mniej poznana – proteaza. Wyniki badań są często dodatnie, mimo znacznie mniejszej zawartości białka niż w jadzie pszczelim.