Najnowsze doniesienia naukowców wskazują, że spożywanie tłustego mleka może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy oraz nadwagi.
Tłuste mleko zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadwagi

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) cukrzyca dotyka blisko 422 mln osób na całym świecie. Do tej pory naukowcy sugerowali, że bezpieczniej spożywać mleko o niskiej zawartości tłuszczu i ze względu na powikłania sercowo-naczyniowe najlepiej unikać mleka tłustszego. Jednak doniesienia z Uniwersytetu Tuftsa w Massachusetts sugerują, że zawartość tłuszczu w mleku nie wpływa na ryzyko powikłań ze strony układu krążenia.
Spożywanie mleka wysokotłuszczowego jest korzystne dla zdrowia i sylwetki
Naukowcy z Uniwersytetu Tuftsa w Massachusetts przeprowadzili obserwację trwającą 15 lat, w której wzięło udział ponad 3 tys. pacjentów. Badanie polegało na oznaczaniu odpowiednich biomarkerów, a opublikowane wyniki donoszą, że u pacjentów, którzy spożywali produkty mleczne o wyższej zawartości tłuszczu, ryzyko zachorowania na cukrzycę było znacznie niższe w porównaniu do osób konsumujących produkty niskotłuszczowe.
Dodatkowo badacze z Birgham i Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili obserwację na ponad 8 tys. kobiet pod kątem wpływu mleka o wysokiej zawartości tłuszczu na masę ciała. Otrzymane rezultaty pokazały, że takie mleko powoduje większy spadek masy ciała w porównaniu do mleka o niskiej zawartości tłuszczu.
Czytaj więcej: Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!
Wyższa zawartość tłuszczu w pożywieniu – lepsze zdrowie
Jak wyjaśniają lekarze, obniżony poziom ogólnego cholesterolu we krwi pacjentów powyżej 60. roku życia może zwiększać ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Również doniesienia dr Ulriki Ericson z Uniwersyteckiego Centrum Diabetologii w Malmö (Szwecja) potwierdzają, że zwiększenie podaży produktów wysokotłuszczowych, w porównaniu do tych o niskiej zawartości tłuszczu, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o 23%. Wnioski płynące z tych badań potwierdzają wcześniejsze doniesienia na temat ochronnego wpływu tłuszczu mleczarskiego i jego roli w profilaktyce cukrzycy typu 2.
Czytaj więcej: Jedzenie jogurtów może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.





