• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Tłuste mleko zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadwagi

Najnowsze doniesienia naukowców wskazują, że spożywanie tłustego mleka może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy oraz nadwagi.

szklanka mleka

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) cukrzyca dotyka blisko 422 mln osób na całym świecie. Do tej pory naukowcy sugerowali, że bezpieczniej spożywać mleko o niskiej zawartości tłuszczu i ze względu na powikłania sercowo-naczyniowe najlepiej unikać mleka tłustszego. Jednak doniesienia z Uniwersytetu Tuftsa w Massachusetts sugerują, że zawartość tłuszczu w mleku nie wpływa na ryzyko powikłań ze strony układu krążenia.

Spożywanie mleka wysokotłuszczowego jest korzystne dla zdrowia i sylwetki

Naukowcy z Uniwersytetu Tuftsa w Massachusetts przeprowadzili obserwację trwającą 15 lat, w której wzięło udział ponad 3 tys. pacjentów. Badanie polegało na oznaczaniu odpowiednich biomarkerów, a opublikowane wyniki donoszą, że u pacjentów, którzy spożywali produkty mleczne o wyższej zawartości tłuszczu, ryzyko zachorowania na cukrzycę było znacznie niższe w porównaniu do osób konsumujących produkty niskotłuszczowe.

Dodatkowo badacze z Birgham i Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili obserwację na ponad 8 tys. kobiet pod kątem wpływu mleka o wysokiej zawartości tłuszczu na masę ciała. Otrzymane rezultaty pokazały, że takie mleko powoduje większy spadek masy ciała w porównaniu do mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

Czytaj więcej: Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!

Wyższa zawartość tłuszczu w pożywieniu – lepsze zdrowie

Jak wyjaśniają lekarze, obniżony poziom ogólnego cholesterolu we krwi pacjentów powyżej 60. roku życia może zwiększać ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Również doniesienia dr Ulriki Ericson z Uniwersyteckiego Centrum Diabetologii w Malmö (Szwecja) potwierdzają, że zwiększenie podaży produktów wysokotłuszczowych, w porównaniu do tych o niskiej zawartości tłuszczu, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o 23%. Wnioski płynące z tych badań potwierdzają wcześniejsze doniesienia na temat ochronnego wpływu tłuszczu mleczarskiego i jego roli w profilaktyce cukrzycy typu 2.

Czytaj więcej: Jedzenie jogurtów może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Dieta niskowęglowodanowa – zasady, efekty, jadłospis i przeciwwskazania

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 16.06.2025

Dieta niskowęglowodanowa pozwala zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić ogólne samopoczucie. Efekty mogą być widoczne już po 2–3 tygodniach. Dla kogo jest ten rodzaj diety?

Czytaj więcej

1000 kroków dziennie obniża ryzyko chorób serca

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.09.2018

To, że aktywność fizyczna jest zbawienna dla osób z cukrzycą typu 1., wiemy od dawna. Ale jaka aktywność konkretnie? Maratony, kolarstwo szosowe, sztuki walki? Okazuje się, że nie musimy być aż tak ambitni. Już 1000 kroków dziennie może mieć dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia.

Czytaj więcej

Nowy lek na cukrzycę – jad ślimaka

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Najlepsza szybko działająca insulina? Być może już niedługo powstanie z białka zawartego w jadzie ślimaka morskiego. Dzięki temu leki dla diabetyków będą skuteczniejsze.

Czytaj więcej