• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Chlebek czosnkowy z ziołami − przepis

Chlebek czosnkowo-ziołowy to propozycja domowego pieczywa, która sprawdzi się idealnie przez cały rok. Jeśli lubicie smak i zapach ziół, nie ograniczajcie się tylko do bazylii podanej w przepisie.

Chlebek czosnkowo-ziołowy leży na talerzu

Korzystajcie ze wszystkich ziół, które macie pod ręką i pieczcie domowe chlebki. Dzięki temu będą bardzo aromatyczne i smaczne.

Składniki na chleb:

  • 270 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 170 g bardzo ciepłej wody 
  • paczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki na pastę ziołową:

  • solidna garść bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20 g oliwy
  • 20 g miękkiego masła

Jak upiec chlebek czosnkowy z ziołami?

Najpierw przygotuj pastę ziołową.  Przeciśnij przez praskę czosnek, posiekaj drobno bazylię. W miseczce umieść wszystkie składniki na pastę ziołową i dokładnie wymieszaj.

Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj ciepłą wodę oraz olej. Zagnieć ciasto i odstaw na około 30 minut. Ze względu na użytą mąkę razową, ciasto nie wyrośnie spektakularnie, tak jak to się dzieje, jeśli użyjemy mąki pszennej. Jednak kiedy damy mu czas, stanie się delikatniejsze i bardziej puszyste.

Keksówkę o długości +/- 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj pastą ziołową i potnij na pasy szerokości około 6−7 cm. Każdy z pasów złóż w harmonijkę i włóż do foremki, jeden za drugim. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Chlebek czosnkowy z ziołami – wartość odżywcza:

  • Energia: 1350,90 kcal
  • Węglowodany: 184,3 g
  • Białko: 38,8  g
  • Tłuszcze: 50,9 g
Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 20.09.2017

Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej

Pizza bezglutenowa z dodatkiem marchewki − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście to nadal wyzwanie. Jednak wcale nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Taką pizzę z łatwością przygotujemy sami. Ciekawostką jest dodatek warzyw w cieście. Co Wy na to?

Czytaj więcej