Chlebek czosnkowo-ziołowy to propozycja domowego pieczywa, która sprawdzi się idealnie przez cały rok. Jeśli lubicie smak i zapach ziół, nie ograniczajcie się tylko do bazylii podanej w przepisie.
Chlebek czosnkowy z ziołami − przepis

Korzystajcie ze wszystkich ziół, które macie pod ręką i pieczcie domowe chlebki. Dzięki temu będą bardzo aromatyczne i smaczne.
Składniki na chleb:
- 270 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 170 g bardzo ciepłej wody
- paczka drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na pastę ziołową:
- solidna garść bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 20 g oliwy
- 20 g miękkiego masła
Jak upiec chlebek czosnkowy z ziołami?
Najpierw przygotuj pastę ziołową. Przeciśnij przez praskę czosnek, posiekaj drobno bazylię. W miseczce umieść wszystkie składniki na pastę ziołową i dokładnie wymieszaj.
Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj ciepłą wodę oraz olej. Zagnieć ciasto i odstaw na około 30 minut. Ze względu na użytą mąkę razową, ciasto nie wyrośnie spektakularnie, tak jak to się dzieje, jeśli użyjemy mąki pszennej. Jednak kiedy damy mu czas, stanie się delikatniejsze i bardziej puszyste.
Keksówkę o długości +/- 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj pastą ziołową i potnij na pasy szerokości około 6−7 cm. Każdy z pasów złóż w harmonijkę i włóż do foremki, jeden za drugim. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Chlebek czosnkowy z ziołami – wartość odżywcza:
- Energia: 1350,90 kcal
- Węglowodany: 184,3 g
- Białko: 38,8 g
- Tłuszcze: 50,9 g





