• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Czy wiesz, co kupujesz? Choć też pikantne, to nie jest to samo!

Wiele się mówi o tym, że chili wspiera metabolizm i przyspiesza odchudzanie. Polecane jest picie kawy z chili, stosowanie pieprzu cayenne, jedzenie papryczek chili, ale… czy każda pikantna papryka to chili? Warto mieć rozeznanie w tym, co kupujemy, a więc czym się różni papryka chili od pieprzu cayenne i jak wybrać odpowiednią dla siebie papryczkę?

papryczki chili a pieprz cayenne

Chili jest nazwą "zarezerwowaną" dla grupy ostrych papryk. W skład tej grupy wchodzi papryka cayenne, z której wytwarzany jest pieprz cayenne. Co więcej – to wcale nie pieprz, ale błąd językowy stworzony przez Krzysztofa Kolumba, który smakując przyprawę nadał jej właśnie taką nazwę, gdyż był przekonany, że dotarł do Indii, a nie Ameryki, a jak wiadomo, jego wyprawa miała usprawnić wymianę towarów z Indiami, w tym pieprzu.

Pieprz Cayenne (nazywany u nas kajeńskim) wytwarzany jest z ostrej papryki cayenne. Jeśli jednak kupujemy przyprawę, na której jest napisane „chili pieprz cayenne”, to oznacza to, że kupujemy mieszankę papryk, w której znajdziemy więcej papryki chili niż cayenne. Zawartość papryki chili czyni przyprawę ostrzejszą, ale uwaga! Nie ma jednej papryki chili – są jej różne odmiany, np. jalapeno, pepperoni, tabasco, habanero, czy właśnie cayenne. Dlatego ostrość przyprawy zależy od użytego do jej produktu surowca.

Jak rozpoznać ostre papryczki?

Jeśli w sklepie nie jest ona opisana, a jedynie podpisana chili, to warto mieć pod ręką naszą ściągawkę:

• pepperoni – ta papryczka jest podłużna, występuje w odmianie zielonej i czerwonej. Ma ostry i lekko słodki smak;

• jalapeno – najpopularniejsza papryka, w kształcie strączków, niewielkich rozmiarów. Występuje w kolorze zielonym i czerwonym. Bardzo często wykorzystywana jest do wędzenia oraz jako składnik keczupu i salsy;

• tabasco – papryczka jest czerwona lub żółta, niewielkich rozmiarów. Ma nieco owocowy smak;

• habanero – najostrzejsza z papryk, ma kulisty kształt, może występować w barwach czerwonych, pomarańczowych i żółtych;

• cayenne – wyróżnia się podłużnym kształtem.

Pamiętaj też, że mniejsze papryki są na ogół bardziej ostre. Z kolei jeśli mają zaokrąglony czubek, to mają też łagodniejszy smak.

>> Preparaty wspomagające szybkie spalanie tłuszczu

Kapsaicyna – obecna bez względu na rodzaj ostrej papryczki

Kapsaicyna jest związkiem chemicznym, działającym antyoksydacyjnie. Znajduje się jej bardzo dużo właśnie w paprykach chili, bez względu na odmianę. Włączenie do diety i regularne spożywanie chili zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz wspomaga przemianę materii. Poza tym poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (redukując poziom cholesterolu i normalizując ciśnienie krwi).

Kapsaicyna działa hamująco na rozwój bakterii (Helicobacter pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka, Salmonelli i E.Coli – odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe) oraz grzybów. Kapsaicyna wywołuje także apoptozę komórek nowotworowych i jest uważana jako czynnik przeciwdziałający chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak Alzheimer lub Parkinson.

>> Testy na obecność Helicobacter pylori

Jak i ile jeść chili?

Z niczym nie można przesadzać, dlatego zaleca się jeść chili (czy to papryczkę czy przyprawę) najczęściej raz dziennie w dawce odpowiadającej 30 mg kapsaicyny, czyli 100 g papryki chili.

Kapsaicyny nie powinny spożywać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS).

A może zewnętrznie?

Tak – kapsaicyna jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, w postaci plastrów lub żeli łagodzących ból.

>> Plastry przeciwbólowe, rozgrzewające oraz z kapsaicyną

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Te grzyby możesz jeść na surowo! Już są w lasach. Są pyszne i bardzo zdrowe

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 17.08.2023

Kurki (pieprznik jadalny), to żółte grzyby, które w polskich lasach pojawiają się już w czerwcu. Należą do jednych z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych grzybów, a przy tym są bogate w witaminy i minerały. Co znajdziemy w kurkach i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Czytaj więcej

Jajko na miękko to najzdrowsze jajko? Jak je ugotować, żeby żółtko było płynne?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.08.2023

Jajka są bardzo zdrowe, a według badań nie ma przeszkód, by jeść jajko nawet codziennie. Najlepiej właśnie w postaci „na miękko”. Takie jajko zawiera najwięcej substancji odżywczych, które nie zdążą się wygotować w procesie obróbki termicznej. Co znajdziemy w jajku na miękko? Jakie zawiera właściwości odżywcze? I wreszcie – jak je przygotować, żeby było idealne?

Czytaj więcej

Letni hit w diecie odchudzającej i cukrzycowej. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.07.2023

Fasolka szparagowa – kiedy tylko pojawia się świeża w sklepach, to wiadomo już, że lato w pełni. Fasolka rośnie w polskich warunkach klimatycznych i często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych i witamin, a spożywana regularnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Co znajdziemy w fasolce?

Czytaj więcej