Wiele się mówi o tym, że chili wspiera metabolizm i przyspiesza odchudzanie. Polecane jest picie kawy z chili, stosowanie pieprzu cayenne, jedzenie papryczek chili, ale… czy każda pikantna papryka to chili? Warto mieć rozeznanie w tym, co kupujemy, a więc czym się różni papryka chili od pieprzu cayenne i jak wybrać odpowiednią dla siebie papryczkę?
Czy wiesz, co kupujesz? Choć też pikantne, to nie jest to samo!

Chili jest nazwą "zarezerwowaną" dla grupy ostrych papryk. W skład tej grupy wchodzi papryka cayenne, z której wytwarzany jest pieprz cayenne. Co więcej – to wcale nie pieprz, ale błąd językowy stworzony przez Krzysztofa Kolumba, który smakując przyprawę nadał jej właśnie taką nazwę, gdyż był przekonany, że dotarł do Indii, a nie Ameryki, a jak wiadomo, jego wyprawa miała usprawnić wymianę towarów z Indiami, w tym pieprzu.
Pieprz Cayenne (nazywany u nas kajeńskim) wytwarzany jest z ostrej papryki cayenne. Jeśli jednak kupujemy przyprawę, na której jest napisane „chili pieprz cayenne”, to oznacza to, że kupujemy mieszankę papryk, w której znajdziemy więcej papryki chili niż cayenne. Zawartość papryki chili czyni przyprawę ostrzejszą, ale uwaga! Nie ma jednej papryki chili – są jej różne odmiany, np. jalapeno, pepperoni, tabasco, habanero, czy właśnie cayenne. Dlatego ostrość przyprawy zależy od użytego do jej produktu surowca.
Jak rozpoznać ostre papryczki?
Jeśli w sklepie nie jest ona opisana, a jedynie podpisana chili, to warto mieć pod ręką naszą ściągawkę:
• pepperoni – ta papryczka jest podłużna, występuje w odmianie zielonej i czerwonej. Ma ostry i lekko słodki smak;
• jalapeno – najpopularniejsza papryka, w kształcie strączków, niewielkich rozmiarów. Występuje w kolorze zielonym i czerwonym. Bardzo często wykorzystywana jest do wędzenia oraz jako składnik keczupu i salsy;
• tabasco – papryczka jest czerwona lub żółta, niewielkich rozmiarów. Ma nieco owocowy smak;
• habanero – najostrzejsza z papryk, ma kulisty kształt, może występować w barwach czerwonych, pomarańczowych i żółtych;
• cayenne – wyróżnia się podłużnym kształtem.
Pamiętaj też, że mniejsze papryki są na ogół bardziej ostre. Z kolei jeśli mają zaokrąglony czubek, to mają też łagodniejszy smak.
>> Preparaty wspomagające szybkie spalanie tłuszczu
Kapsaicyna – obecna bez względu na rodzaj ostrej papryczki
Kapsaicyna jest związkiem chemicznym, działającym antyoksydacyjnie. Znajduje się jej bardzo dużo właśnie w paprykach chili, bez względu na odmianę. Włączenie do diety i regularne spożywanie chili zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz wspomaga przemianę materii. Poza tym poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (redukując poziom cholesterolu i normalizując ciśnienie krwi).
Kapsaicyna działa hamująco na rozwój bakterii (Helicobacter pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka, Salmonelli i E.Coli – odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe) oraz grzybów. Kapsaicyna wywołuje także apoptozę komórek nowotworowych i jest uważana jako czynnik przeciwdziałający chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak Alzheimer lub Parkinson.
>> Testy na obecność Helicobacter pylori
Jak i ile jeść chili?
Z niczym nie można przesadzać, dlatego zaleca się jeść chili (czy to papryczkę czy przyprawę) najczęściej raz dziennie w dawce odpowiadającej 30 mg kapsaicyny, czyli 100 g papryki chili.
Kapsaicyny nie powinny spożywać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS).
A może zewnętrznie?
Tak – kapsaicyna jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, w postaci plastrów lub żeli łagodzących ból.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację










