• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Przepis na karpia wigilijnego − trzy sposoby

Boże Narodzenie od dziecka kojarzyło mi się z pływającym w wannie karpiem. Przyznaję, że zawsze tak bardzo żal mi było tej ryby, że nie odważyłam się jej spróbować. Dopiero kilka lat temu zjadłam ją po raz pierwszy na wigilii u teściów. Od tamtej pory jest to jedna z moich ulubionych ryb.

Przepis na świątecznego karpia

Karpia przyrządzam na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam trzy przepisy na tę pyszną rybę.

Czytaj także: Dorsz pod pierzynką – przepis

Karp wigilijny z leśnymi grzybami

Składniki na 8−9 porcji:

  • 1 kg karpia w dzwonkach,
  • mąka do obtoczenia ryby,
  • olej do smażenia,
  • 100 g suszonych grzybów leśnych,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować karpia z grzybami leśnymi?

Dzień przed przygotowaniem dania zalej grzyby wodą i odstaw na noc. Karpia oczyść. Oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące. Krótko przesmaż na oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do pieca na 30 minut, temperatura 170 stopni.

Gdy karp będzie się piekł, odcedź grzyby. Grzyby i cebulkę drobno posiekaj. Cebulę przesmaż na maśle. Gdy się zeszkli dodaj grzyby i dobrze wysmaż. Po 30 minutach pieczenia karpia, wyjmij naczynie z piekarnika i wyłóż na wierzch grzyby. Wstaw ponownie rybę do pieca i zapiecz jeszcze przez 10 minut.

Karp wigilijny z leśnymi grzybami − wartość energetyczna porcji:

  • Energia: 301
  • Węglowodany: 10,9 g
  • Białko: 19,3 g
  • Tłuszcz: 20,1g

Dietetyczne pulpeciki z karpia

Składniki na około 25 pulpecików:

  • 500 g karpia (filety),
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 jajka,
  • 3−4 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka siekanej pietruszki, sól i pieprz.

Jak przygotować dietetyczne pulpeciki?

Karpia oczyść z ości i skóry. Zmiel w maszynce do mięsa i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dopraw do smaku. Uformuj pulpeciki i gotuj na parze przez 20 minut. Pulpeciki są świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Danie to jest też idealne dla osób będących na diecie redukcyjnej, które nie chcą jej odpuszczać nawet na czas świąt. Z powodzeniem mogą się nim również delektować diabetycy z cukrzycą typu 2.

Dietetyczne pulpeciki z karpia − wartość odżywcza całego dania:

  • Energia: 368,8
  • Węglowodany: 42,3 g
  • Białko: 36,1 g
  • Tłuszcze: 6,1 g

Karp „po grecku”

Składniki na 8 porcji:

  • 800 g fileta z karpia,
  • mąka do obtoczenia ryby,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 600 g marchewki,
  • 1 cebula,
  • 100 g pietruszka,
  • kawałek selera, ok. 50 g,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, 3−4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego.

Jak przygotować karpia „po grecku”?

Karpia oczyść posól, popieprz i odstaw. Warzywa obierz, cebulę posiekaj, a marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. W garnku roztop masło i podduś cebulkę. Następnie wrzuć warzywa i zalej 2 szklankami wody. Dodaj przyprawy i duś około 15 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat, zmniejsz ogień i duś przez około 20−30 minut. Pilnuj, aby warzywa nie przywarły.

W międzyczasie obtocz rybę w mące i przesmaż. Gdy warzywa będą gotowe, wyłóż rybę na półmisek, a następnie przełóż ją warzywami. Karpia po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Karp „po grecku” − wartość energetyczna porcji:

  • Energia: 279,46
  • Węglowodany: 12,82 g
  • Białko: 17,71 g
  • Tłuszcze: 17,47 g

>> Świąteczny pieczony karp z warzywami – mniej kaloryczny i bez glutenu

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Dominiki Robaszkiewicz

Dominika Robaszkiewicz

Pasjonatka gotowania i biesiadowania. Bliskim sprawia przyjemność, gotując dla nich zdrowo i kolorowo. Pomysłami na słodkości, dania wytrawne, potrawy fit i zdrowe przekąski dzieli się na swoim blogu Smakołyki Dominiki – to wirtualna książka kucharska, którą chce przekazać córce. 

Zobacz także

Świąteczny barszcz na zakwasie - przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Przygotowanie wigilijnego barszczyku należy rozpocząć w połowie grudnia. Bazą do tej zupy jest oczywiście zakwas buraczany, który warto przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, już po tygodniu od sporządzenia zakwasu można się cieszyć jego charakterystycznym smakiem.

Czytaj więcej

Świąteczny makowiec – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Makowce królują na świątecznych stołach w przeróżnych wydaniach. Osobiście lubię ten na kruchym spodzie tarty, gdzie mak staje głównym bohaterem tego smakołyku. Kaloryczność ciasta wynagrodzą nam prozdrowotne właściwości maku – zawiera on duże ilości wapnia, magnezu, błonnika oraz białka roślinnego.

Czytaj więcej

Wigilia na diecie eliminacyjnej – jak sobie poradzić

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 12.12.2017

Dieta eliminacyjna i święta zwykle nie idą w parze. Dla osób, które muszą eliminować gluten, jajka czy mleko to często prawdziwa droga przez mękę. I nie chodzi wyłącznie o konieczność ograniczenia ulubionych dań. Presja rodziny, żeby „dać już spokój z tymi wymysłami” i bezustanne zachęcanie do spróbowania sernika babci to próba charakteru, na którą nie każdy jest gotowy.

Czytaj więcej