• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Z cukrzycą przy świątecznym stole

Dla osób chorujących na cukrzycę okres Bożego Narodzenia może być źródłem niepotrzebnego stresu. Święta to w końcu smaki i aromaty – suto zastawiony stół, cukierki zrywane z choinki i znajdowane pod nią słodkie prezenty. Jak pogodzić te przyjemności z cukrzycą?

Rodzina przy świątecznym stole

Wydaje się, że najważniejsze to podejść do tematu ze spokojem, kultywować tradycję i cieszyć się nią, ale też nie zapominać zupełnie o własnym zdrowiu. To jak przebiegają święta diabetyka zależy w dużej mierze od tego, o jakim typie cukrzycy mówimy – tej leczonej insuliną, lekami doustnymi czy może samą dietą i aktywnością fizyczną. To sposób leczenia cukrzycy determinuje sposób przygotowania się do świętowania.

>> Wigilia na diecie eliminacyjnej – jak sobie poradzić

Cukrzyca typu 1. – oszacuj ilość insuliny

Cukrzyca typu 1. zawsze wymaga leczenia insuliną. Pacjenci najczęściej stosują tzw. funkcjonalną insulinoterapię lub terapię pompą insulinową. W jednym i drugim przypadku ilość podawanej insuliny jest uzależniona od aktualnej glikemii oraz planowanego posiłku. Diabetyk musi oszacować liczbę wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w danej potrawie lub potrawach i na tej podstawie podać odpowiednią dawkę insuliny. Te same zasady obowiązują go w czasie świąt. Trudność może polegać na tym, że dania jadane w święta pojawiają się na naszych stołach rzadko, niekiedy tylko raz w roku, dlatego przeliczanie zawartych w nich wymienników może nam przysparzać trudności. Nie zawsze wszystko przygotowujemy samodzielnie, nie znamy dokładnie proporcji składników, dlatego szacować musimy „na oko”.

Ponadto nawet jeśli tylko symbolicznie skosztujemy każdej z serwowanych w Wigilię i święta potraw, to łącznie pewnie i tak zjemy więcej niż zwykle. Nic w tym złego, jeśli tylko pamiętamy o insulinie. Zarządzania cukrzycą w święta uczymy się na zasadzie prób i błędów, dlatego warto zrobić sobie notatki z tych świąt, by móc z nich skorzystać za rok. Kluczem do sukcesu, czyli zdrowego i radosnego świętowania jest częstsza samokontrola, mądre planowanie kolejnych posiłków i obliczanie ich wartości odżywczych. Nie zaszkodzi też odrobina luzu w stosunku do samego siebie i swoich cukrzycowych obowiązków.

Cukrzyca typu 2. rządzi się innymi prawami

Osoby z cukrzycą typu 2., które przyjmują leki doustne, mają w święta nieco utrudnione zadanie. O ile insulinę elastycznie dostosowuje się do posiłku, o tyle nie praktykuje się  samodzielnego modyfikowania dawek leków obniżających poziom cukru we krwi. Zatem nawet w święta diabetyk powinien pilnować ustalonej liczby wymienników węglowodanowych na poszczególne posiłki. Jeśli tego nie robi najpewniej będzie to skutkowało przecukrzeniem.

Warto jednak pamiętać, że nie tylko insulina jest lekarstwem na zbyt wysokie glikemie, podobnie działa aktywność fizyczna, a ta jest w zasięgu ręki każdego z nas. Po obfitym posiłku warto po prostu wybrać się na dłuższy spacer. Marsz w dobrym tempie oraz rześkie zimowe powietrze (organizm traci energię także na ogrzanie się) pozwolą rozgrzeszyć świąteczne smakołyki.

Cukrzyca ciążowa a smakołyki

W czasie ciąży nie ma dyspensy od dbania o cukry, a tym samym od przestrzegania odpowiedniej diety. O ile u osób z cukrzycą typu 1. i 2. przecukrzenie z powodu świątecznego przejedzenia nawet przez lekarzy jest w pewnym stopniu akceptowalne, o tyle w czasie ciąży priorytetem jest normoglikemia.

Diabetyczki będące w okresie świąt w ciąży oraz kobiety ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową powinny zwracać baczną uwagę na węglowodany zawarte w posiłkach i wybierać te, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Nie dla nich kolejny kawałek ciasta, nadmiar owoców czy słodkich napojów. Zawczasu warto pomyśleć o takich daniach, które nie będą wpływały na poziom cukru we krwi, a które także kojarzą się ze świętami (karp, śledzie, kapusta z grzybami czy różnego rodzaju mięsa).

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Świąteczny barszcz na zakwasie - przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Przygotowanie wigilijnego barszczyku należy rozpocząć w połowie grudnia. Bazą do tej zupy jest oczywiście zakwas buraczany, który warto przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, już po tygodniu od sporządzenia zakwasu można się cieszyć jego charakterystycznym smakiem.

Czytaj więcej

Cukrzyca a alkohol – wiedza o procentach procentuje!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 1.09.2022

Spożywanie alkoholu przez osoby chorujące na cukrzycę to wciąż temat nieco kontrowersyjny. Warto jednak zauważyć, że jeśli cukrzycy nie towarzyszą dodatkowe schorzenia (np. neuropatia lub choroby wątroby), to nie ma przeciwwskazań, by diabetyk wzniósł toast lampką wina.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej