• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
Agnieszka Szuwała

Dietetyczka

Agnieszka Szuwała

Dietetyczka i edukatorka diabetologiczna. Od ponad 15 lat pracuję z osobami z cukrzycą. Specjalizuję się również w zdrowym odżywianiu w insulinooporności, chorobach układu krążenia czy związanych z nadwagą i otyłością. Na co dzień pracuję w Teleporadni Diabdis.

Autor

Najnowsze artykuły autora

Dieta wątrobowa – co jeść w chorobach wątroby?

Odżywianie

23.03.2023

Agnieszka Szuwała

W diecie wątrobowej jadłospis dopasowany jest do jednostki chorobowej i stanu chorego – inne przepisy będą odpowiednie przy ostrym zapaleniu wątroby, inne przy marskości wątroby. Najczęściej jednak dieta wątrobowa opiera się na ogólnych zaleceniach zdrowego żywienia z ograniczeniem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Czytaj więcej

Karp – zdrowszy w galarecie niż smażony. Jakie wartości odżywcze ma karp?

Odżywianie

19.12.2022

Agnieszka Szuwała

Karp nie zawiera tylu cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, ile mają pstrąg czy śledź, jednak zjedzony od czasu do czasu nie zaszkodzi. Na święta warto przygotować karpia w galarecie zamiast smażonego w panierce. Zdrowszy będzie też ten pieczony w piekarniku. Jakie wartości odżywcze ma karp i czym się kierować przy wyborze karpia wigilijnego?

Czytaj więcej

Świąteczne pierniczki korzenne z brązowym cukrem

Przepisy

8.12.2022

Agnieszka Szuwała

Pierniczki o tradycyjnym bożonarodzeniowym smaku i aromacie – z cynamonem, imbirem i goździkami. Za to bez nadmiaru kalorii i białego cukru.

Czytaj więcej

Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

Przepisy

8.12.2022

Agnieszka Szuwała

Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami to ciekawa alternatywa tradycyjnych uszek wigilijnych. Mąka gryczana i mąka z tapioki korzystnie wpływają na trawienie i perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Takie uszka - bezglutenowe i bez laktozy - są bezpieczne dla osób z alergiami pokarmowymi.

Czytaj więcej

Świąteczny pieczony karp z warzywami – mniej kaloryczny i bez glutenu

Przepisy

8.12.2022

Agnieszka Szuwała

Karp podawany na wigilijny stół często jest smażony w grubej panierce. Potrawa staje się przez to znacznie bardziej kaloryczna i ciężka. Tymczasem karp pieczony ma znacznie mniej kalorii, a dodatek warzyw i cytryny nadaje rybie nowego smaku. Tak przygotowany karp jest również bezglutenowy i bez laktozy, jeśli wybierzemy odpowiednie masło.

Czytaj więcej

Nasi autorzy

Zobacz wszystkich »

Apteline.pl należy do Grupy Neuca, polskiej firmy farmaceutycznej z 30-letnią historią, będącej liderem w hurtowej dystrybucji leków, aktywnej w wielu obszarach rynku ochrony zdrowia.

Z myślą o pacjentach i ich zmieniających się zwyczajach zakupowych powstało Apteline.pl. Działamy w modelu „click and collect” – pacjent wybiera produkty z bogatej oferty Apteline.pl i odbiera je w wybranej przez siebie aptece.