Pierniczki to „must have” wśród dań na Boże Narodzenie. Ich aromat i smak kojarzy się nam z grudniem oraz świątecznymi przygotowaniami. Warto wypróbować także wersję bezglutenową z orzechami nerkowca.
Kruche pierniczki bezglutenowe – przepis

Pieczenie i ozdabianie pierniczków to często ogromna frajda dla dzieci. Na pewno chętnie pomogą w kuchni.
Czytaj również: Świąteczny makowiec – przepis
Pierniczki bezglutenowe − składniki:
- szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie,
- 3 czubate łyżki miodu (w przypadku alergii na miód można dać 4 łyżki syropu ryżowego),
- 3 łyżki syropu daktylowego,
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego o smaku masła),
- 1 szklanka mąki jaglanej,
- 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- mała łyżeczka sody,
- przyprawy do piernika.
Pierniczki bezglutenowe − przygotowanie:
Miód, syrop daktylowy, olej i przyprawy podgrzej w garnku, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Orzechy nerkowca zblenduj na jak najgładszą masę. Dolej lekko przestudzoną masę z miodu i syropu do mieszanki mąk oraz sody. Następnie dodaj nerkowce i wszystko ugnieć na gładką kulkę.
Rozwałkuj cienko ciasto obficie posypując blat mąką i wycinaj ulubione kształty pierniczków. Piecz je około 7−10 minut w temperaturze 180 stopni, a gotowe pozostaw na blaszce do wystudzenia. Po wystudzeniu można ozdabiać je lukrem lub polewą czekoladową
Domowa polewa czekoladowa (bez mleka i masła) − składniki:
- 1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego,
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu,
- 2 łyżki czubate oleju kokosowego,
- 3 –4 czubate łyżki kakao.
Domowa polewa czekoladowa (bez mleka i masła) − przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w rondlu o grubym dnie. Gotuj je na małym ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Kiedy polewa będzie całkowicie płynna gotuj jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Po przestudzeniu można polewać nią ciasta, pierniczki i desery.





