• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kruche pierniczki bezglutenowe – przepis

Pierniczki to „must have” wśród dań na Boże Narodzenie. Ich aromat i smak kojarzy się nam z grudniem oraz świątecznymi przygotowaniami. Warto wypróbować także wersję bezglutenową z orzechami nerkowca.

pierniczki na Święta

Pieczenie i ozdabianie pierniczków to często ogromna frajda dla dzieci. Na pewno chętnie pomogą w kuchni.

Czytaj również: Świąteczny makowiec – przepis

Pierniczki bezglutenowe − składniki:

  • szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie,
  • 3 czubate łyżki miodu (w przypadku alergii na miód można dać 4 łyżki syropu ryżowego),
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • 1/4 szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego o smaku masła),
  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • mała łyżeczka sody,
  • przyprawy do piernika.

Pierniczki bezglutenowe − przygotowanie:

Miód, syrop daktylowy, olej i przyprawy podgrzej w garnku, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Orzechy nerkowca zblenduj na jak najgładszą masę. Dolej lekko przestudzoną masę z miodu i syropu do mieszanki mąk oraz sody. Następnie dodaj nerkowce i wszystko ugnieć na gładką kulkę.

Rozwałkuj cienko ciasto obficie posypując blat mąką i wycinaj ulubione kształty pierniczków. Piecz je około 7−10 minut w temperaturze 180 stopni, a gotowe pozostaw na blaszce do wystudzenia. Po wystudzeniu można ozdabiać je lukrem lub polewą czekoladową

Domowa polewa czekoladowa (bez mleka i masła) − składniki:

  • 1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego,
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • 2 łyżki czubate oleju kokosowego,
  • 3 –4 czubate łyżki kakao.

Domowa polewa czekoladowa (bez mleka i masła) − przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w rondlu o grubym dnie. Gotuj je na małym ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Kiedy polewa będzie całkowicie płynna gotuj jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Po przestudzeniu można polewać nią ciasta, pierniczki i desery.

Poznaj naszego eksperta
Joanna Dronka-Skrzypczak http://www.dietaeliminacyjna.pl/ Apteline

Joanna Dronka-Skrzypczak

Dieta eliminacyjna to jej pasja i praca. Doradza w zakesie prowadzenia i urozmaicania diety eliminacyjnej, szukania zamienników i opracowywania jadłospisów. Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu dietaeliminacyjna.pl.

Zobacz także

Przepis na karpia wigilijnego − trzy sposoby

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 18.12.2017

Boże Narodzenie od dziecka kojarzyło mi się z pływającym w wannie karpiem. Przyznaję, że zawsze tak bardzo żal mi było tej ryby, że nie odważyłam się jej spróbować. Dopiero kilka lat temu zjadłam ją po raz pierwszy na wigilii u teściów. Od tamtej pory jest to jedna z moich ulubionych ryb.

Czytaj więcej

Świąteczny barszcz na zakwasie - przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Przygotowanie wigilijnego barszczyku należy rozpocząć w połowie grudnia. Bazą do tej zupy jest oczywiście zakwas buraczany, który warto przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, już po tygodniu od sporządzenia zakwasu można się cieszyć jego charakterystycznym smakiem.

Czytaj więcej

Dorsz pod pierzynką ‒ pomysł na święta

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 8.12.2017

Dorsz to jedna z najchudszych ryb. To powoduje, że jeśli nieumiejętnie ją przyrządzimy, będzie sucha i mało smaczna. Dlatego wymaga dodatków, które sprawią, że mięso pozostanie miękkie i soczyste. Zamiast popularnej panierki proponuję przygotować dorsza z pomidorami i czosnkiem. Może to być ciekawa alternatywa świątecznej ryby zamiast karpia.

Czytaj więcej