Kuchnia bezmięsna jest dzisiaj bardzo modna, ale niezależnie od chwilowych trendów jest ona po prostu zdrowa. Wielkanoc to dobry moment, by wypróbować bardzo prosty przepis na pasztet roślinny. Idealnie sprawdzi się dla diabetyków, którym zależy na tym, by w święta nie przybrać na wadze.
Świąteczny pasztet z soczewicy – przepis

Białko roślinne jest coraz bardziej doceniane. Kiedyś mówiło się o nim „niepełnowartościowe” ze względu na to, że nie zawiera wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów, dzisiaj podkreśla się przede wszystkim korzyści płynące z diety opartej na roślinach. Białko pochodzące z roślin jest dobrym źródłem kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza i cynku, w odróżnieniu od białka zwierzęcego nie zawiera cholesterolu, za to bogate jest w błonnik, który ma korzystny wpływ na stabilizację glikemii u diabetyków.
Pasztet z soczewicy - składniki
24 porcje (plasterki o szerokości ok. 1 cm)
- 500 g soczewicy czerwonej
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 cm startego świeżego korzenia imbiru
- świeżo mielony pieprz
- rzeżucha do podania
Pasztet z soczewicy - przygotowanie
Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać startą marchew i imbir, dusić przez około 2-3 minuty. Całość przełożyć do garnka, dodać soczewicę i zalać wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu soczewicy. Doprawić do smaku przyprawami i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować za pomocą blendera i ostudzić.
Do ostudzonej masy wbić jajka, wymieszać dokładnie i przełożyć do podłużnej (26x10cm) foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub foremki silikonowej). Zapiekać w 180⁰C przez 30 minut.
Pasztet ostudzić, wyjąć z foremki, pokroić ostrym nożem, przełożyć na półmisek i udekorować listkami rzeżuchy.
1 porcja to ok. 85 kcal, węglowodany: 11 g, białko: 6 g, tłuszcz: 2 g
1,1 WW i 0,4 WBT
Życzymy smacznego!





