• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Świąteczny pasztet z soczewicy – przepis

Kuchnia bezmięsna jest dzisiaj bardzo modna, ale niezależnie od chwilowych trendów jest ona po prostu zdrowa. Wielkanoc to dobry moment, by wypróbować bardzo prosty przepis na pasztet roślinny. Idealnie sprawdzi się dla diabetyków, którym zależy na tym, by w święta nie przybrać na wadze.

pasztet z soczewicy z ziołami

Białko roślinne jest coraz bardziej doceniane. Kiedyś mówiło się o nim „niepełnowartościowe” ze względu na to, że nie zawiera wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów, dzisiaj podkreśla się przede wszystkim korzyści płynące z diety opartej na roślinach. Białko pochodzące z roślin jest dobrym źródłem kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza i cynku, w odróżnieniu od białka zwierzęcego nie zawiera cholesterolu, za to bogate jest w błonnik, który ma korzystny wpływ na stabilizację glikemii u diabetyków.

Pasztet z soczewicy - składniki

24 porcje (plasterki o szerokości ok. 1 cm)

  • 500 g soczewicy czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 jajka  
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cm startego świeżego korzenia imbiru
  • świeżo mielony pieprz
  • rzeżucha do podania

Pasztet z soczewicy - przygotowanie

Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać startą marchew i imbir, dusić przez około 2-3 minuty. Całość przełożyć do garnka, dodać soczewicę i zalać wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu soczewicy. Doprawić do smaku przyprawami i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować za pomocą blendera i ostudzić.

Do ostudzonej masy wbić jajka, wymieszać dokładnie i przełożyć do podłużnej (26x10cm) foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub foremki silikonowej). Zapiekać w 180⁰C przez 30 minut.

Pasztet ostudzić, wyjąć z foremki, pokroić ostrym nożem, przełożyć na półmisek i udekorować listkami rzeżuchy.

1 porcja to ok. 85 kcal, węglowodany: 11 g, białko: 6 g, tłuszcz: 2 g
1,1 WW i 0,4 WBT

Życzymy smacznego!

>> Przepis na babkę wielkanocną z daktylami

Poznaj naszego eksperta
portret Angeliny Ziembińskiej trzymającej w rękach arbuza

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Diabetyczka, dietetyczka i pasjonatka gotowania. Z myślą o diabetykach prowadzi bloga Dietolog.pl i udowadnia, że w kuchni jest mistrzynią robienia zdrowego „czegoś z niczego”.

Zobacz także

Babka wielkanocna z daktylami – przepis

Autor:

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Data publikacji: 13.04.2017

Czekoladowe zające, kajmakowe mazurki i pascha to wielkanocne klasyki, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Gościć na nim powinny także baby – drożdżowe bądź piaskowe, nadziewane bakaliami. Nasza tegoroczna propozycja dla diabetyków to baba daktylowa – słodka, choć bez grama dodanego cukru czy słodziku, niskokaloryczna i usprawniająca trawienie.

Czytaj więcej

Wielkanoc diabetyka w pigułce – 5 najważniejszych zasad

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.04.2017

Wielkanocna dieta diabetyka nie musi składać się z samych wyrzeczeń, a chwile spędzone przy świątecznym stole nie muszą kończyć się skokami glikemii. Pod warunkiem że będziemy pamiętać o kilku zasadach.

Czytaj więcej

Hiperglikemia po żurku? O czym należy pamiętać przy wielkanocnym stole

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data aktualizacji: 5.04.2023

Jajka, żurek, biała kiełbasa, pasztety, sałatki, pascha i mazurki. Wielkanocne menu kusi różnorodnością smaków – od słodkich po wytrawne. W tradycyjnych świątecznych potrawach problematyczny dla glikemii może być nadmiar zarówno węglowodanów, jak i białka oraz tłuszczu.

Czytaj więcej