• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Wielkanoc diabetyka w pigułce – 5 najważniejszych zasad

Wielkanocna dieta diabetyka nie musi składać się z samych wyrzeczeń, a chwile spędzone przy świątecznym stole nie muszą kończyć się skokami glikemii. Pod warunkiem że będziemy pamiętać o kilku zasadach.

żurek z jajkiem na wielkanocnym stole

Podejście do diety w cukrzycy w ostatnich latach znacząco ewoluowało. Współcześnie mówi się o tym, że diabetycy powinni odżywiać się zdrowo, racjonalnie, różnorodnie i... adekwatnie do okazji. A zatem, kiedy mamy Wielkanoc, delektujemy się smakami kojarzonymi z wiosennymi świętami.

Jest w tym oczywiście pewne „ale” – osoby chorujące na cukrzycę nie muszą już stosować ścisłej „diety cukrzycowej”, nadal jednak muszą zwracać uwagę na ilości spożywanych produktów, w miarę możliwości modyfikować dawki leków w odniesieniu do posiłków oraz pamiętać o regularnej samokontroli.

5 zasad diabetyka przy wielkanocnym stole

O tych zasadach warto pamiętać – szczególnie przy świątecznym stole:

  • Zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu w posiłkach wielkanocnych często obliczyć możemy jedynie „na oko” – bo nie zawsze sami je przygotowywaliśmy, są to często dania złożone z wielu składników, ciężko też siedzieć przy stole z wagą kuchenną... Obliczanie „mniej więcej” nie jest grzechem, ale w takiej sytuacji trzeba pamiętać o częstszej niż zwykle samokontroli, by w porę wychwycić ewentualnie nieprawidłowości.
    Czytaj więcej: Co to są wymienniki węglowodanowe?
     
  • Insulinę należy podawać z zachowaniem pewnych odstępów czasowych, optymalnie nie częściej niż co 2,5–3 godziny. W ten sposób unikniemy ryzyka nakładania się na siebie kolejnych dawek leku. Dowiedz się więcej o tym, czym są wymienniki-białkowo tłuszczowe i jak je obliczać.
     
  • Po posiłkach bogatych w tłuszcze oraz po spożywaniu alkoholu warto skontrolować cukier około godziny 3 w nocy. Nadmiar tłuszczu może skutkować hiperglikemią – w tej sytuacji konieczne będzie podanie insuliny na korektę, alkohol z kolei sprzyja niedocukrzeniu.
    Czytaj więcej: samokontrola w cukrzycy.
     
  • Decydując się na słodki deser, sięgnij raczej po serową paschę niż po kajmakowy mazurek. Ciasta lepiej jeść do posiłków, a nie jako samodzielne przekąski – wówczas wolniej się wchłaniają i wolniej podnoszą poziom cukru we krwi.
     
  • Wykorzystaj śmigus-dyngus do tego, bo choć trochę pobiegać za domownikami i symbolicznie skropić ich wodą. I aktywność, i śmiech dobrze wpływają na glikemię.

Czytaj więcej: Hiperglikemia po żurku? Czyli o czym należy pamiętać przy wielkanocnym stole

Polecamy nasze świąteczne przepisy na Wielkanoc: 

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Pieczesz? Smażysz? Kupujesz gotowe? Na te tłuszcze uważaj!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 12.04.2017

Świętując z cukrzycą, siłą rzeczy największą uwagę przykładamy do cukrów prostych znajdujących się w serwowanych w tym czasie pysznościach, bo to one mają największy wpływ na nasze glikemie. Niekorzystnych dla diabetyka substancji jest jednak więcej, czego przykładem są tłuszcze trans.

Czytaj więcej

Hiperglikemia po żurku? O czym należy pamiętać przy wielkanocnym stole

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data aktualizacji: 5.04.2023

Jajka, żurek, biała kiełbasa, pasztety, sałatki, pascha i mazurki. Wielkanocne menu kusi różnorodnością smaków – od słodkich po wytrawne. W tradycyjnych świątecznych potrawach problematyczny dla glikemii może być nadmiar zarówno węglowodanów, jak i białka oraz tłuszczu.

Czytaj więcej

Prof. Ewa Pańkowska dla Apteline: nie sprowadzajmy cukrzycy do wyników glikemii!

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 20.03.2017

O absurdach w leczeniu cukrzycy u małych pacjentów, komunikacji opartej na straszeniu powikłaniami oraz nowych rozwiązaniach technologicznych i ich ograniczeniach rozmawiamy z prof. Ewą Pańkowską, diabetologiem z Instytutu Diabetologii w Warszawie.

Czytaj więcej