Czekoladowe zające, kajmakowe mazurki i pascha to wielkanocne klasyki, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Gościć na nim powinny także baby – drożdżowe bądź piaskowe, nadziewane bakaliami. Nasza tegoroczna propozycja dla diabetyków to baba daktylowa – słodka, choć bez grama dodanego cukru czy słodziku, niskokaloryczna i usprawniająca trawienie.
Babka wielkanocna z daktylami – przepis

Daktyle to najstarsze owoce świata. W naszej szerokości geograficznej znamy je głównie w wersji suszonej. I świeże, i suszone daktyle są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (potas), a także przeciwutleniacze i salicylany. Daktyle to również świetny, naturalny środek na zaparcia.
Jak przygotować wielkanocną babkę?
Diabetycy muszą pamiętać, że jak każde suszone owoce są one bogate w cukry proste. Dlatego może niekoniecznie sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Ich słodycz można jednak wykorzystać w wypiekach, dzięki czemu zbędne stanie się dodawanie do nich cukru czy innych substancji słodzących.
Składniki na 24 porcje:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
- 3 duże jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- ½ szklanki wrzątku
- 16 g proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 100 g dowolnych posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowca)
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:

Daktyle zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje, a daktyle się rozpadną. Następnie je zblendować na brązową, słodką masę i odstawić do przestudzenia.
Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, orzechy, rodzynki. Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać olej, przestudzone, zblendowane daktyle i wymieszać. Następnie połączyć mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszać masę.
Do silikonowej formy do babek (z dziurą w środku) przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra i dół) i piec ok. 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyciągnięciu wykałaczki, ciasto nie powinno się do niej przyklejać. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i cieszyć się wielkanocnym wypiekiem bez dodatku białego cukru.
1 porcja to ok. 125 kcal, węglowodany: 13 g, białko: 3 g, tłuszcz: 7 g
1,3 WW i 0,7 WBT
Życzymy smacznego!
I zapraszamy do lektury: Wielkanoc diabetyka w pigułce – 5 najważniejszych zasad
Polecamy przepis: Świąteczny pasztet z soczewicy






