• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Babka wielkanocna z daktylami – przepis

Czekoladowe zające, kajmakowe mazurki i pascha to wielkanocne klasyki, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Gościć na nim powinny także baby – drożdżowe bądź piaskowe, nadziewane bakaliami. Nasza tegoroczna propozycja dla diabetyków to baba daktylowa – słodka, choć bez grama dodanego cukru czy słodziku, niskokaloryczna i usprawniająca trawienie.

babka wielkanocna, herbata i świeczka

Daktyle to najstarsze owoce świata. W naszej szerokości geograficznej znamy je głównie w wersji suszonej. I świeże, i suszone daktyle są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (potas), a także przeciwutleniacze i salicylany. Daktyle to również świetny, naturalny środek na zaparcia.

Jak przygotować wielkanocną babkę?

Diabetycy muszą pamiętać, że jak każde suszone owoce są one bogate w cukry proste. Dlatego może niekoniecznie sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Ich słodycz można jednak wykorzystać w wypiekach, dzięki czemu zbędne stanie się dodawanie do nich cukru czy innych substancji słodzących.

Składniki na 24 porcje:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 3 duże jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wrzątku
  • 16 g proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 g dowolnych posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowca)
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

daktyle w misce

Daktyle zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje, a daktyle się rozpadną. Następnie je zblendować na brązową, słodką masę i odstawić do przestudzenia.

Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, orzechy, rodzynki. Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać olej, przestudzone, zblendowane daktyle i wymieszać. Następnie połączyć mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszać masę.

Do silikonowej formy do babek (z dziurą w środku) przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra i dół) i piec ok. 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyciągnięciu wykałaczki, ciasto nie powinno się do niej przyklejać. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i cieszyć się wielkanocnym wypiekiem bez dodatku białego cukru.

1 porcja to ok. 125 kcal, węglowodany: 13 g, białko: 3 g, tłuszcz: 7 g
1,3 WW i 0,7 WBT

Życzymy smacznego!

I zapraszamy do lektury: Wielkanoc diabetyka w pigułce – 5 najważniejszych zasad

Polecamy przepis: Świąteczny pasztet z soczewicy

Poznaj naszego eksperta
portret Angeliny Ziembińskiej trzymającej w rękach arbuza

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Diabetyczka, dietetyczka i pasjonatka gotowania. Z myślą o diabetykach prowadzi bloga Dietolog.pl i udowadnia, że w kuchni jest mistrzynią robienia zdrowego „czegoś z niczego”.

Zobacz także

Nasiona chia – prawdziwa moc zbawiennych składników

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.03.2017

Nasiona chia pod względem zawartości cennych substancji nie mają sobie równych. Diabetyków powinno zainteresować to, że opóźniają wchłanianie cukru, mają niewiele węglowodanów, a za to dużo błonnika.

Czytaj więcej

Jak zacząć przygodę z tranem? Pomysły na zdrowe multiwitaminowe szoty

Autor:

Artykuł sponsorowany

Data publikacji: 5.11.2024

Chcesz regularnie stosować tran, ale ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny? A może pijesz tran od dawna, ale wolisz przyjmować go w inny sposób? Chcesz przekonać dziecko do picia tranu? Mamy doskonałe rozwiązanie. Przepisy na multiwitaminowe, wzmacniające odporność szoty z Tranem Lysi, miodem, sokami i syropami. Pyszne i zdrowe!

Czytaj więcej

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej