Każdy ma swój przepis na świąteczną zupę grzybową. W niektórych domach robi się ją na podgrzybkach, w innych na borowikach. Czasami dodaje się śmietany albo zasmażki. Lekkie zmodyfikowanie tradycyjnego przepisu i wprowadzenie nowych smaków to nie tylko ukłon w stronę alergików, ale też okazja do przełamania tradycji.
Świąteczna zupa grzybowa bez nabiału i glutenu − przepis

Proponuję świąteczną zupę grzybową w postaci kremu z dodatkiem jogurtu kokosowego. Brzmi zaskakująco? Warto spróbować, nie tylko dlatego, że eliminujemy nabiał. Kokosowy jogurt naturalny ma lekko słodki smak i kokosowy aromat. W ciekawy sposób łączy się to ze smakiem grzybów i nadaje zupie nuty nowoczesności. Ważne jest, że sam jogurt kokosowy to jedynie dodatek – zupa nie jest zabielana, więc jeśli nie jesteś przekonany do pomysłu albo masz problem z zakupem jogurtu koksowego to po prostu pomiń go w przepisie.
>> Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką – przepis
Zupa grzybowa – składniki:
- opakowanie grzybów suszonych np. podgrzybków,
- szklanka wody,
- szklanka bulionu, może być mięsny lub wegetariański w zależności od preferencji,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- kilka łyżek jogurtu kokosowego lub innego jogurtu roślinnego (można też pominąć ten składnik),
- drobno pokrojona natka pietruszki,
- 1 mała cebulka,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego.
| Czy osoby z alergią na białko mleka krowiego mogą jeść masło klarowane? W procesie produkcji masła klarowanego białka mleka ulegają niemal całkowitemu oddzieleniu od tłuszczu. W efekcie masło klarowane nie zawiera lub zawiera śladowe ilości białek mleka, co czyni je produktem dopuszczalnym dla osób z alergią na białka mleka krowiego. Jednak zawsze należy pamiętać, że wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości i nasilenia alergii. Jeśli alergia jest silna, to nawet śladowe ilości białek mleka mogą spowodować wstrząs anafilaktyczny. | 
|---|
Zupa grzybowa – przygotowanie:
Grzyby ugotuj w szklance wody, odcedź je i zachowaj wodę. Wodę z grzybów wlej do bulionu, chwilę pogotuj, aby zredukować wywar i otrzymać głębszy smak. W tym czasie podsmaż na tłuszczu drobno pokrojoną cebulkę i grzyby. Kilka grzybów zostaw do dekoracji.
Cebulkę, grzyby i ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie zmiksuj dokładnie na gładki krem. Zupę nalewać do misek lub talerzy, dodać łyżkę jogurtu kokosowego, kilka zachowanych grzybków i posypać całość natką pietruszki.











