• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Świąteczna zupa grzybowa bez nabiału i glutenu − przepis

Każdy ma swój przepis na świąteczną zupę grzybową. W niektórych domach robi się ją na podgrzybkach, w innych na borowikach. Czasami dodaje się śmietany albo zasmażki. Lekkie zmodyfikowanie tradycyjnego przepisu i wprowadzenie nowych smaków to nie tylko ukłon w stronę alergików, ale też okazja do przełamania tradycji.

Talerz z zupą grzybową na Święta

Proponuję świąteczną zupę grzybową w postaci kremu z dodatkiem jogurtu kokosowego. Brzmi zaskakująco? Warto spróbować, nie tylko dlatego, że eliminujemy nabiał. Kokosowy jogurt naturalny ma lekko słodki smak i kokosowy aromat. W ciekawy sposób łączy się to ze smakiem grzybów i nadaje zupie nuty nowoczesności. Ważne jest, że sam jogurt kokosowy to jedynie dodatek – zupa nie jest zabielana, więc jeśli nie jesteś przekonany do pomysłu albo masz problem z zakupem jogurtu koksowego to po prostu pomiń go w przepisie.

 >> Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką – przepis

Zupa grzybowa – składniki:

  • opakowanie grzybów suszonych np. podgrzybków,
  • szklanka wody,
  • szklanka bulionu, może być mięsny lub wegetariański w zależności od preferencji,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • kilka łyżek jogurtu kokosowego lub innego jogurtu roślinnego (można też pominąć ten składnik),
  • drobno pokrojona natka pietruszki,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego.

Czy osoby z alergią na białko mleka krowiego mogą jeść masło klarowane?

W procesie produkcji masła klarowanego białka mleka ulegają niemal całkowitemu oddzieleniu od tłuszczu. W efekcie masło klarowane nie zawiera lub zawiera śladowe ilości białek mleka, co czyni je produktem dopuszczalnym dla osób z alergią na białka mleka krowiego. Jednak zawsze należy pamiętać, że wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości i nasilenia alergii. Jeśli alergia jest silna, to nawet śladowe ilości białek mleka mogą spowodować wstrząs anafilaktyczny.

Zupa grzybowa – przygotowanie:

Grzyby ugotuj w szklance wody, odcedź je i zachowaj wodę. Wodę z grzybów wlej do bulionu, chwilę pogotuj, aby zredukować wywar i otrzymać głębszy smak. W tym czasie podsmaż na tłuszczu drobno pokrojoną cebulkę i grzyby. Kilka grzybów zostaw do dekoracji.

Cebulkę, grzyby i ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie zmiksuj dokładnie na gładki krem. Zupę nalewać do misek lub talerzy, dodać łyżkę jogurtu kokosowego, kilka zachowanych grzybków i posypać całość natką pietruszki.

>> Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

Poznaj naszego eksperta
Joanna Dronka-Skrzypczak http://www.dietaeliminacyjna.pl/ Apteline

Joanna Dronka-Skrzypczak

Dieta eliminacyjna to jej pasja i praca. Doradza w zakesie prowadzenia i urozmaicania diety eliminacyjnej, szukania zamienników i opracowywania jadłospisów. Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu dietaeliminacyjna.pl.

Zobacz także

Świąteczny makowiec – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Makowce królują na świątecznych stołach w przeróżnych wydaniach. Osobiście lubię ten na kruchym spodzie tarty, gdzie mak staje głównym bohaterem tego smakołyku. Kaloryczność ciasta wynagrodzą nam prozdrowotne właściwości maku – zawiera on duże ilości wapnia, magnezu, błonnika oraz białka roślinnego.

Czytaj więcej

Świąteczny barszcz na zakwasie - przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Przygotowanie wigilijnego barszczyku należy rozpocząć w połowie grudnia. Bazą do tej zupy jest oczywiście zakwas buraczany, który warto przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, już po tygodniu od sporządzenia zakwasu można się cieszyć jego charakterystycznym smakiem.

Czytaj więcej

Kompot z suszu

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 21.12.2017

Kompot z suszu pojawił się na wigilijnym stole w moim domu jeden jedyny raz. Grudzień tamtego roku był słaby. Podobnie jak wrzesień, październik i listopad. Mam w głowie kilka wyraźnych stop-klatek z tego okresu.

Czytaj więcej