Paszteciki wigilijne świetnie smakują z czerwonym barszczem na świątecznym stole. Jednak tym razem zamiast kapusty proponujemy dodać do farszu cieciorkę, a do ciasta mąkę gryczaną, która doda mu wyrazistości.
Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką − przepis

Jeśli nie tolerujesz glutenu, możesz łatwo przygotować smaczne, bezglutenowe paszteciki wigilijne. Ich smak w niczym nie będzie gorszy od tych tradycyjnych.
>> Świąteczny barszcz na zakwasie – przepis
Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką − składniki na farsz:
- 1 szklanka kapusty kiszonej dobrej jakości,
- 3/4 puszki cieciorki,
- 1 cebula + olej do podsmażenia,
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendra, sól.
Jak przygotować farsz do pasztecików wigilijnych?
Kapustę podduś około 15 minut w odrobinie wody, z liściem laurowym i zielem angielskim (3 ziarenka). Cebulę podsmaż na złoto na oleju np. kokosowym lub na maśle klarowanym. Z podduszonej kapusty wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Powinno zostać w niej kilka łyżek wody, w której się gotowała.
Najlepiej wodę wygotować, a nie odcedzać, żeby nie stracić smaku – dlatego dusimy kapustę w niewielkiej ilości płynu. Do misy blendera wrzuć kapustę, cieciorkę i cebulę. Dodaj pieprz, odrobinę soli i suszoną kolendrę (najlepiej z moździerza). Wszystko zmiksuj na gładką, gęstą masę. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać odrobinę wody lub wody z kapusty.
Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką − składniki na ciasto(ok. 20 małych pasztecików):
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/4 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżka czubata zmielonego siemienia lnianego zalanego odrobiną gorącej wody (tak, żeby powstała gęsta, kiślowata papka),
- sól, gałka muszkatołowa.
Jak przygotować ciasto dopasztecików wigilijnych?
Mąki dokładnie wymieszaj z przyprawami, dodaj olej, wodę i papkę z siemienia. Ciasto dokładnie wyrób tak, żeby dało się je wałkować. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Obficie obsypuj mąką blat lub stolnicę i wałkuj ciasto na grubość około 3−4 mm. Ciasto powinno dać się odkleić od blatu. Jeśli się nie udaje albo rozwałkowaliśmy za cienko, zagniećmy i rozwałkujmy jeszcze raz.
Docinamy krawędź, żeby była równa i w odległości około 4 cm od krawędzi nakładamy wałek z farszu. Podważamy krawędź nożem odklejając ciasto od blatu i powoli zaczynamy zawijać. Najpierw zakładamy na górę to, co zostało do krawędzi, a potem przerzucamy cały wałeczek z farszem. Kroimy na równe kawałki. Zasada podobna jak przy robieniu rolady. Przenosimy paszteciki na papier do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Paszteciki na drugi dzień mogą być twarde, dlatego warto odgrzać je przed podaniem w piekarniku.





