• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką − przepis

Paszteciki wigilijne świetnie smakują z czerwonym barszczem na świątecznym stole. Jednak tym razem zamiast kapusty proponujemy dodać do farszu cieciorkę, a do ciasta mąkę gryczaną, która doda mu wyrazistości.

Paszteciki z kapustą i cieciorką

Jeśli nie tolerujesz glutenu, możesz łatwo przygotować smaczne, bezglutenowe paszteciki wigilijne. Ich smak w niczym nie będzie gorszy od tych tradycyjnych.

 >> Świąteczny barszcz na zakwasie – przepis

Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką − składniki na farsz:

  • 1 szklanka kapusty kiszonej dobrej jakości,
  • 3/4 puszki cieciorki,
  • 1 cebula + olej do podsmażenia,
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendra, sól.

Jak przygotować farsz do pasztecików wigilijnych?

Kapustę podduś około 15 minut w odrobinie wody, z liściem laurowym i zielem angielskim (3 ziarenka). Cebulę podsmaż na złoto na oleju np. kokosowym lub na maśle klarowanym. Z podduszonej kapusty wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Powinno zostać w niej kilka łyżek wody, w której się gotowała.

Najlepiej wodę wygotować, a nie odcedzać, żeby nie stracić smaku – dlatego dusimy kapustę w niewielkiej ilości płynu. Do misy blendera wrzuć kapustę, cieciorkę i cebulę. Dodaj pieprz, odrobinę soli i suszoną kolendrę (najlepiej z moździerza). Wszystko zmiksuj na gładką, gęstą masę. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać odrobinę wody lub wody z kapusty.

Paszteciki wigilijne z kapustą i cieciorką − składniki na ciasto(ok. 20 małych pasztecików):

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka czubata zmielonego siemienia lnianego zalanego odrobiną gorącej wody (tak, żeby powstała gęsta, kiślowata papka),
  • sól, gałka muszkatołowa.

Jak przygotować ciasto dopasztecików wigilijnych?

Mąki dokładnie wymieszaj z przyprawami, dodaj olej, wodę i papkę z siemienia. Ciasto dokładnie wyrób tak, żeby dało się je wałkować. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Obficie obsypuj mąką blat lub stolnicę i wałkuj ciasto na grubość około 3−4 mm. Ciasto powinno dać się odkleić od blatu. Jeśli się nie udaje albo rozwałkowaliśmy za cienko, zagniećmy i rozwałkujmy jeszcze raz.

Docinamy krawędź, żeby była równa i w odległości około 4 cm od krawędzi nakładamy wałek z farszu. Podważamy krawędź nożem odklejając ciasto od blatu i powoli zaczynamy zawijać. Najpierw zakładamy na górę to, co zostało do krawędzi, a potem przerzucamy cały wałeczek z farszem. Kroimy na równe kawałki. Zasada podobna jak przy robieniu rolady. Przenosimy paszteciki na papier do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Paszteciki na drugi dzień mogą być twarde, dlatego warto odgrzać je przed podaniem w piekarniku. 

>> Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

Poznaj naszego eksperta
Joanna Dronka-Skrzypczak http://www.dietaeliminacyjna.pl/ Apteline

Joanna Dronka-Skrzypczak

Dieta eliminacyjna to jej pasja i praca. Doradza w zakesie prowadzenia i urozmaicania diety eliminacyjnej, szukania zamienników i opracowywania jadłospisów. Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu dietaeliminacyjna.pl.

Zobacz także

Kruche pierniczki bezglutenowe – przepis

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 19.12.2017

Pierniczki to „must have” wśród dań na Boże Narodzenie. Ich aromat i smak kojarzy się nam z grudniem oraz świątecznymi przygotowaniami. Warto wypróbować także wersję bezglutenową z orzechami nerkowca.

Czytaj więcej

Świąteczny makowiec – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Makowce królują na świątecznych stołach w przeróżnych wydaniach. Osobiście lubię ten na kruchym spodzie tarty, gdzie mak staje głównym bohaterem tego smakołyku. Kaloryczność ciasta wynagrodzą nam prozdrowotne właściwości maku – zawiera on duże ilości wapnia, magnezu, błonnika oraz białka roślinnego.

Czytaj więcej

Dorsz pod pierzynką ‒ pomysł na święta

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 8.12.2017

Dorsz to jedna z najchudszych ryb. To powoduje, że jeśli nieumiejętnie ją przyrządzimy, będzie sucha i mało smaczna. Dlatego wymaga dodatków, które sprawią, że mięso pozostanie miękkie i soczyste. Zamiast popularnej panierki proponuję przygotować dorsza z pomidorami i czosnkiem. Może to być ciekawa alternatywa świątecznej ryby zamiast karpia.

Czytaj więcej