• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Alergia pokarmowa – sposoby leczenia

Dieta eliminacyjna to często sposób na wyleczenie alergii pokarmowej. Polega na usunięciu z jadłospisu uczulających pokarmów. Oprócz niej stosuje się też leki przeciwhistaminowe i glikokortykosteroidy. Lekiem z wyboru w leczeniu anafilaksji pokarmowej jest adrenalina.

maliny, pieczywo, łosoś, mleko, cytrusy

Celem leczenia alergii pokarmowej jest wzmocnienie układu immunologicznego i zapobiegnięcie niepożądanym objawom. W zależności od tego, jak silnie organizm reaguje na alergeny i od tego, jakie i ile ich jest, będzie zależał dobór odpowiedniej metody.

>> Alergia pokarmowa u niemowlaka – objawy i leczenie

Na czym polega dieta eliminacyjna

Wykluczenie z diety substancji o działaniu alergennym jest podstawową metodą postępowania w przypadku alergii pokarmowej. Niezbędne w tym celu jest prawidłowe zidentyfikowanie alergenu i duża ostrożność w doborze produktów. Jeśli jesteśmy uczuleni na laktozę czy gluten, to miejmy świadomość, że producenci żywności dodają te składniki do szeregu różnych rodzajów żywności. Koniecznie czytajmy etykiety!

Jeżeli natomiast zidentyfikujemy u siebie alergię na białka mleka, warto uszczegółowić, na które konkretnie – od tego również zależy jadłospis. Zakłada się, że aby zrównoważyć straty odżywcze wynikające z eliminacji jednego produktu, trzeba go zastąpić trzema innymi. Warto zatem zadbać o urozmaicenie codziennych posiłków.

Dieta rotacyjna – kiedy ją stosować

Odmianą diety eliminacyjnej jest dieta rotacyjna. Stosuje się ją w przypadku alergii na wiele różnych substancji po to, by nie zwiększać liczby alergenów. Polega ona na całkowitym wyeliminowaniu produktów, co do których mamy pewność, że uczulają, i spożywaniu wszystkich pozostałych co 4−5 dni. Ma na celu zmniejszenie styczności organizmu z nimi, co pozwala zapobiec rozwojowi kolejnych alergii. Trzeba wiedzieć, że im na więcej pokarmów jesteśmy uczuleni, tym łatwiej o następne.

Alergia pokarmowa – leczenie farmakologiczne

Wszyscy pacjenci, u których po zjedzeniu alergennego pokarmu wystąpił wstrząs anafilaktyczny zagrażający życiu, zawsze powinni mieć przy sobie adrenalinę. Ważne jest, by forma, w której będą ją mieć, pozwalała na samodzielne zastosowanie. Warto również poinformować bliską osobę o miejscu przechowywania adrenaliny w domu. Może się zdarzyć, że tylko natychmiastowa reakcja pozwoli ocalić życie i zdrowie.

W przypadku objawów w postaci dokuczliwej pokrzywki czy świądu ulgę mogą przynieść leki przeciwhistaminowe. Nie można ich jednak stosować prewencyjnie – kluczowa nadal pozostaje odpowiednia dieta. Kiedy natomiast zmagamy się ze szczególnie silnymi objawami ze strony układu pokarmowego pomocne mogą okazać się glikokortykosteroidy. Ich również jednak nie można nadużywać.

Mimo że podstawą leczenia jest właściwa dieta, warto pamiętać, że w wielu przypadkach nie trzeba jej stosować dożywotnio. U dzieci alergie często ustępują same w toku rozwoju, a u dorosłych eliminacja szkodliwych produktów pozwala układom pokarmowemu i immunologicznemu na przywrócenie prawidłowego działania. Dlatego też trzeba co jakiś czas przeprowadzać próbę prowokacji (jeśli oczywiście wcześniej nie wystąpił wstrząs anafilaktyczny). Wystarczy wziąć do ust niewielką ilość dotychczas zakazanego pokarmu, trzymać w ustach kilka minut i przy braku wystąpienia świądu w jamie ustnej – połknąć. Jeśli nie zanotujemy u siebie żadnych niepożądanych następstw, to najprawdopodobniej już dobrze go tolerujemy.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Nietolerancja histaminy – gdy na wysypkę skórną nie ma lekarstwa

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 16.11.2017

Histamina jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę hormonu tkankowego i neuroprzekaźnika. Odpowiada m.in. za zwiększanie perystaltyki jelit, rozszerzanie naczyń krwionośnych i wytwarzanie soku żołądkowego. Jak to zatem możliwe, że może być ona nietolerowana?

Czytaj więcej

Nadwrażliwość pokarmowa a zdrowie psychiczne

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 16.11.2017

Dzisiaj nikt już chyba nie ma wątpliwości, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Jedzenie dawno przecież przestało spełniać funkcję jedynie zaspokojenia głodu. Służy ono także świętowaniu, poprawianiu sobie humoru, wyrażaniu uczuć czy budowaniu więzi międzyludzkich. Niestety, okazuje się, że nadwrażliwość pokarmowa przekłada się także i na te aspekty życia.

Czytaj więcej

Dieta bezmleczna – co musisz wprowadzić do jadłospisu zamiast nabiału

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 15.11.2017

Czy zbilansowanie diety bezmlecznej jest możliwe? Tak, ale pod jednym warunkiem. Trzeba wprowadzić do codziennego jadłospisu wartościowe zamienniki, bogate między innymi w wapń. Najwięcej pytań mają zawsze rodzice dzieci z alergią na mleko, ale temat powinien zainteresować wszystkich, którzy ze względów zdrowotnych lub światopoglądowych zrezygnowali z nabiału. Poznaj listę wartościowych produktów, które warto wprowadzić do diety.

Czytaj więcej