• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Nadwrażliwość pokarmowa a zdrowie psychiczne

Dzisiaj nikt już chyba nie ma wątpliwości, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Jedzenie dawno przecież przestało spełniać funkcję jedynie zaspokojenia głodu. Służy ono także świętowaniu, poprawianiu sobie humoru, wyrażaniu uczuć czy budowaniu więzi międzyludzkich. Niestety, okazuje się, że nadwrażliwość pokarmowa przekłada się także i na te aspekty życia.

Kobieta odmawia jedzenia orzechów

Kiedy jedzenie wiąże się dyskomfortem, powoduje szereg dolegliwości i stawia ograniczenia, to cierpimy nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Najczęściej problemy z jedzeniem powodujące trudności psychiczne wiążemy z anoreksją, bulimią czy otyłością. Rzadko myślimy w ten sposób o nadwrażliwości pokarmowej.

Problemy psychiczne alergików

Kiedy czujemy się smutni, źli, zmęczeni życiem i nie widzimy cienia szansy na poprawę swojego losu, bardzo rzadko szukamy winowajcy tego stanu rzeczy na talerzu. A szkoda! Okazuje się, że nadwrażliwość pokarmowa może powodować takie trudności jak bóle głowy, pobudzenie psychoruchowe, agresywne zachowanie, trudności z koncentracją, zaburzenia pamięci, dezorientacja w czasie i w przestrzeni, bezsenność, zaburzenia snu czy obniżony nastrój. Dzieje się tak dlatego, że zaburzona czynność jelit uniemożliwia przyswajanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z kolei ich brak uniemożliwia syntezę hormonów warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto zbyt duża przepuszczalność jelit oznacza stany zapalne w organizmie, co sprzyja rozwojowi depresji.

Jedzenie jak narkotyk

Jak zostało powiedziane, nadwrażliwość pokarmowa oznacza, że składniki pożywienia nie są w pełni metabolizowane. Ten fakt ma szczególne znaczenie w przypadku kazeiny zawartej w mleku i glutenu występującego w zbożach. Nieprawidłowości w budowie kosmków jelitowych sprawiają, że do krwiobiegu dostają się egzorfiny, czyli nie do końca strawione białka pokarmowe. W przypadku kazeiny mamy do czynienia z kazomorfiną, a w przypadku glutenu – z gliadomorfiną. Ich działanie jest analogiczne do działania opioidów (czyli kodeiny, heroiny, morfiny) – uśmierzają ból i chwilowo uspokajają. Niestety, w dłuższej perspektywie uzależniają, a powodowane przez nie stany zapalne sieją spustoszenie w całym organizmie. Szczególnie niebezpieczne mogą być one u dzieci z autyzmem, które szybko ograniczają się do spożywania tylko jednej grupy produktów. Stąd też w tej grupie trzeba jak najszybciej wykluczyć ewentualną alergię czy nietolerancję na białka mleka krowiego czy gluten. Osoby bez nadwrażliwości mogą być spokojne – zdrowe, szczelne jelita skutecznie chronią przed opoidami.

Czytaj więcej: Cukrowy detoks: jak odstawić cukier?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że alergie pokarmowe oznaczają przede wszystkim niedogodności związane z eliminacją z diety ulubionych potraw. Nie sposób zachować dobry nastrój, gdy trzeba rezygnować z ulubionych potraw, tłumaczyć się na rodzinnych obiadach czy przestać chodzić do lubianych restauracji. Niemniej jednak, konsekwencje nieleczonych nadwrażliwości pokarmowych mogą być o wiele gorsze niż te wynikające z ich leczenia.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Alergia pokarmowa – czym jest, co może ją wywołać, jakie daje objawy?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Alergie pokarmowe są rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. To niepożądane reakcje pokarmowe, które – w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej – angażują układ immunologiczny. Mogą one dotyczyć każdego narządu i układu, a ich objawy mogą zagrażać życiu. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem.

Czytaj więcej

Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 7.06.2017

Nadwrażliwością pokarmową nazywamy grupę niepożądanych reakcji organizmu, które występują po spożyciu pokarmów dobrze tolerowanych przez osoby zdrowe. Nadwrażliwość pokarmową nazywa się również alergią lub nietolerancją, jednak te trzy pojęcia nie są tożsame.

Czytaj więcej

Alergia na… czystość

Autor:

Aleksandra Zalewska-Stankiewicz

Data publikacji: 31.10.2017

Dom jak muzeum. Biel dominuje w kuchni, łazience i pokoju dziecięcym. Często surowemu designowi w naszych mieszkaniach, towarzyszy też życie w nadmiernie sterylnych warunkach. One nie są dobre dla naszych organizmów. Nadmierna sterylność może prowadzić do alergii. Gdy nasze życie wygląda jak laboratorium, nawet drobna bakteria lub wirus są w stanie wyrządzić nam dużą krzywdę.

Czytaj więcej